Editorial „Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!”


La cea mai recentă videoconferință cu presa organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai a fost anunțat că prevederile Consiliului Național al Audiovizualului îl „exonerează” să mai răspundă la întrebările mass-media, întrucât este implicat în campania electorală, fiind candidat pe listele pentru Parlament. (Asta după ce s-a aflat, anterior, și pe listele pentru Consiliul Local Mangalia).
 
Șocat de interdicția CNA, prof. Mihai consideră că „se intră într-o zonă de logică bizară. Dacă se suspendă toți cei care candidează și sunt și manageri în diferite domenii, asta ar însemna că ajungem la o altă zonă de blocaj instituțional. Nu mai avem oameni pe care unii îi consideră capabili, nu vorbesc de mine, și pe care obligatoriu îi trec pe linie moartă, pentru că nu este adecvat să vă spun despre anumite situații din teritoriu, care presupun o analiză mai atentă? Dvs. puteți să sesizați dacă distorsionez informația și să-mi spuneți «Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!», lucruri diferite ușor, dar nu foarte mult (...).Mi se pare absurdă modalitatea prin care vă este interzisă comunicarea. Să înțeleg că devenim niște paria pur și simplu pentru că ne implicăm. Pentru că politica asta, chiar dacă are o conotație care s-a depreciat, până la urmă este ceea ce face fiecare dintre noi, și este important să ne implicăm”, a mai spus inspectorul școlar general, adăugând că se află pe o listă mai puțin eligibilă. De ce a acceptat, în acest caz? „Pentru că este discuția de o echipă...” (din partid, evident!)
 
Asta apropo și de depolitizarea învățământului??? Replica prof. Sorin Mihai la această pseudo-întrebare a venit într-o cheie halucinantă: „Avem niște politici educaționale transmise de către ministrul educației și cercetării, pe care trebuie să le punem în aplicare. Este o politizare sau nu este o politizare? Facem niște politici pe baza politicii, pentru că așa funcționează democrația”.
 
Chiar mai speră cineva în gogorița asta cu depolitizarea? Poate doar cei care îl mai așteaptă pe Moș Crăciun... Și-atunci ce să ne mai mirăm de anumite „înscăunări” pe funcții – indiferent că vorbim de inspectori sau directori -, ale unor personaje mediocre, „duse în spate” de profesioniști care nu mișcă în front pentru că își pierd, la rândul lor, scaunul.
Și, în ciuda desfășurării concursurilor pentru ocuparea obiectivă a acestor funcții, mandate expirate între timp, în continuare există o presiune din partea puterii politice în școală, resimțită atât de dascăli, cât și de elevi și părinți. Oare când am mai putea fi părtășii unor noi concursuri de ocupare a acestor funcții de conducere, ținând cont mai ales de contextul pandemic? Și-atunci aș propune ca CV-urile în care apar membri de partid să fie excluse din concurs.
 
Citește și:

Editorial Au devenit sindicatele din învățământ portavocea ministrului Educației?

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Jumătate dintre profesorii constănțeni și-au exprimat intenția de a se vaccina Controversata vaccinare naște dispute aprige între părinți și cadrele didactice

15 Jan 2021 1249

Precizări oficiale despre situația de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia ISJ Constanța. Directori noi pentru mai multe unități de învățământ din județ

12 Jan 2021 2868

#alegeriparlamentare2020 Sorin Mihai (PNL) - „Nu școala este focarul de infecție!”

20 Nov 2020 864

#alegeriparlamentare2020Sorin Mihai, candidat PNL pentru Camera Deputaților, vine la ZIUA Electorală

19 Nov 2020 964

Conform statisticii ISJ Constanța 11 unități de învățământ din județul Constanța nu au conexiune la internet

12 Nov 2020 2072

#alegeriparlamentare2020 Sorin Mihai (PNL Constanța) - „Paza umană în școli și digitalizare tuturor materialelor didactice, două dintre prioritățile mele”

02 Nov 2020 1417

LIVE VIDEO. Deschiderea anului școlar 2020-2021 Precizări importante ale prefectului județului Constanța și ale inspectorului școlar general

14 Sep 2020 1570

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, gazda conferinței de presă cu tema deschiderii anului școlar 2020-2021

13 Sep 2020 1586

UPDATE. Declarații prefect și inspector general Pereții de plexiglas vor fi suportați din bugetele școlilor și folosiți în clasele care nu asigură distanțarea de 1 metru (video)

08 Sep 2020 2820

Doliu în învățământul constănțean. A încetat din viață un reputat profesor și director al Liceului Teoretic „Ovidius”

07 Sep 2020 13622

Conform organigramei aprobate de Ministerul Educației Din echipa ISJ Constanța pleacă un inspector școlar

21 Aug 2020 2905

Inspectorul școlar general Sorin Mihai și prof. univ. dr. Eden Mamut, preocupați de trecerea la sistemele de predare la distanță

24 Jul 2020 1149

Victorie în instanță pentru un fost șef al învățământului constănțean

03 Jul 2020 1404

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 9289

VIDEO Un elev din Constanța, cu febră, nu a putut participa la Evaluarea Națională

15 Jun 2020 2035