Editorial Venim la mare să murim în valuri!


Ziua Marinei 2023 a însemnat și doliu la malul mării, mai multe persoane pierzându-și viața, înecate în valurile Mării Negre, chiar în ajunul sărbătorii.
 
În preajma aceleiași zile, în Costinești, mai mulți turiști s-au bătut cu salvamarii care nu-i lăsau să intre în mare, fiind arborat steagul roșu ce semnalizează că scăldatul este strict interzis, pe fondul condițiilor meteo neprielnice. Scandalagiii au fost liniștiți și încătusați de oamenii legii.
 
Acestui episod i-a urmat unul similar, în Eforie.
 
Ulterior, am văzut pe rețelele de socializare virtuală postări ale unor oameni care sunt de părere că „nu vin la mare să stau pe cearșaf sau să-mi spună salvamarul că nu pot să intru în apă“.
 
Desigur, au și acești oameni dreptate, într-un fel.
 
Numai că nu cred că cei care emit astfel de păreri au consultat înainte statisticile întocmite de autorități cu privire la numărul persoanelor care își pierd anual viața în Marea Neagră, în Constanța și stațiunile de pe litoral.
 
Statisticile sunt înspăimântătoare, însă nu trebuie citite doar ca statistici și cred că de aici și confuzia celor care cred că salvamarii au vreo plăcere nebună în a-i țintui pe cearșaf.
 
Fiecare număr din acele statistici reprezintă o viață pierdută, un copil care nu se va mai întoarce la mama lui, un părinte care nu își va mai strânge în brațe copiii, un prieten care nu îi va mai revedea pe cei dragi, chiar un bunic care nu își va mai ține pe genunchi nepoții.

 
Oameni plini de bani, cum ar aprecia unii, oameni săraci lipiți, înotători buni sau, din contră, oameni intrați pentru o simplă bălăceală la apă mai adâncă – marea nu face discriminare.
 

Îi ia pe toți cei ce se aventurează în valuri când vremea nu permite, iar curenții puternici ai Mării Negre îi trag pe toți spre fundul mării, le neagă accesul la aer și îi sufocă în valuri.
 
Este groaznică o moarte în apele mării, iar cei care sunt de părere că sunt înotători profesioniști și nu au ce să riște ar trebui să se gândească mai bine.
 
Una este să înoți într-un bazin, unde apa este liniștită, iar cu totul altceva este să înoți în mare, să intri în panică atunci când valurile îți trec peste cap, când curenții te trag spre fundul mării, iar presiunea cu care ești tras și împins te face să te simți ca o păpușă de cârpă.
 
Pentru cei ce cred că salvamarii împiedică lumea să intre în mare când este steagul roșu arborat doar pentru că așa vor ei, cred că ar fi benefic un exercițiu de imaginație și multă empatie.
 
Nimeni nu vrea să strice concediul nimănui. Salvamarii vor doar ca nimeni să nu moară.
 
Citește și
Știri Constanța
Oamenii solidari au format un lanț uman în stațiunea Mamaia. „Când steagul roșul este afișat, nu vă mai riscați viețile!“ (FOTO+VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. LIVE VIDEO Constanța. Căutările pescarilor dispăruți pe Lacul Siutghiol, reluate în această dimineață (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 2108

Constanța Cine sunt cei doi tineri dispăruți noaptea trecută pe Lacul Siutghiol! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 4074

UPDATE Alertă la Vama Veche! Mai multe persoane, în pericol de înec! Un tânăr de 22 de ani, decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Sep 2023 2327

Știri Constanța Oamenii solidari au format un lanț uman în stațiunea Mamaia. „Când steagul roșul este afișat, nu vă mai riscați viețile!“ (FOTO+VIDEO)

16 Aug 2023 2417

Editorial Marea și-a luat tributul

16 Aug 2023 2285

Mamaia El este tânărul care a scos-o pe tânăra de 16 ani din marea învolburată. Trei oameni au murit înecați

16 Aug 2023 18452

Știri Constanța Cine este al patrulea înecat în Mamaia

15 Aug 2023 6902

UPDATE Încă o persoană scoasă inconștientă din apă, la Mamaia!

14 Aug 2023 2141

Sondaj de opinie „Pentru cei care se îneacă, familia să plătească enorm“

16 Jul 2023 2252

Salvatorii reiau căutările persoanelor dispărute în mare în zona de nord a Stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 May 2023 2115

Persoanele dispărute în mare la Costinești, căutate de scafandri

25 Sep 2022 1591

Apele au „înghițit“ 35 de vieți în doar o lună. Ce recomandă IGSU

04 Jul 2022 1242

Dosar penal in rem pentru omor calificat, în cazul copiilor înecaţi de tatăl lor în râul Siret

09 May 2022 1141

Misiuni în plină desfășurare Patru echipaje SMURD, scafandri, șenilate și elicopterul ISU Dobrogea, mobilizate în sudul litoralului

30 Aug 2020 12454

Apel la 112 Copii, în pericol de înec în stațiunea Venus

30 Aug 2020 3056