Comisie parlamentară de anchetă, inițiată de parlamentarii din Forța Dreptei și din USR, cu privire la atrocitățile din centrele sociale pentru vârstnici


Forța Dreptei solicită convocarea de urgență a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților care să aprobe constituirea comisiei parlamentare de anchetă, inițiată de deputații membri ai Forța Dreptei și ai USR, și care să decidă funcționarea acesteia pe perioada vacanței parlamentare.

Miercuri, 12 iulie a.c., a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea de înființare a unei comisii de anchetă care vizează activitatea din centrele sociale, solicitare întemeiată pe prevederile articolului 75 ale Regulamentului referitoare la inițierea unui astfel de demers de către minimum 50 de deputați din două grupuri parlamentare.

Pentru a elimina orice eventual pretext procedural invocat pentru a respinge solicitarea de constituire a comisiei de anchetă, inițiativa a fost semnată de 56 parlamentari membri ai Forța Dreptei, ai USR, precum și de un deputat care face parte din grupul parlamentar al PNL. De altfel, îi îndemnăm pe toți parlamentarii, indiferent de grupul politic din care fac parte, să susțină înființarea acestei comisii de anchetă, cu precădere pe cei din Partidul Național Liberal care au evitat să ia atitudine față de acest caz dramatic.

Considerăm că este imperioasă înființarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spațiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situații vulnerabile și în imposibilitatea de a se apăra.

Guvernul și celelalte instituții publice responsabile au eșuat în a garanta drepturile fundamentale la care este obligat statul român, atât de Constituția României, cât și de convențiile internaționale la care suntem parte ca țară, care se referă la apărarea drepturilor omului, a integrității fizice și psihice a persoanei, la interzicerea torturii și a relelor tratamente. Este o situație care reclamă o analiză aprofundată la nivel parlamentar, necesară pentru a identifica mecanismele instituționale și legislative eficiente pentru a preveni pe viitor repetarea unor noi astfel de orori. Refuzul de a da curs unui astfel de demers reprezintă, în fapt, o formă de complicitate la faptele comise în cele trei centre pentru vârstnici din județul Ilfov și o abandonare a mandatului primit din partea cetățenilor de către parlamentarii care s-ar împotrivi acestei inițiative.

Conform Proiectului de Hotărâre pentru înființarea unei comisii de anchetă parlamentară privind investigarea respectării drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidențiale private și publice din România, vor fi analizate cauzele care au dus la nerespectarea drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidențiale, modalitățile de prevenire a acestui fenomen, analiza activității instituțiilor abilitate la nivel central și local în soluționarea, cu celeritate a acestor situații, măsurile care se impun la nivelul legislației naționale pentru combaterea și reducerea numărului acestor cazuri.

Totodată, se propune ca din Comisia de anchetă să facă parte 21 de deputați, iar activitatea acesteia să se desfășoare pentru maximum 90 de zile. Vor putea fi invitate la audieri persoane care au responsabilități în acest domeniu, din cadrul autorităților și instituțiilor publice, dar și alte persoane care pot avea cunoștință despre fapte sau împrejurări de natură să servească la aflarea adevărului. Vor putea fi solicitate date, informații și materiale din partea entităților publice sau private, precum și expertize de specialitate, dacă se va considera că acestea sunt necesare desfășurării activității comisiei de anchetă.

sursa foto: Forța Dreptei 



Citește și: Percheziții! Cămine de bătrâni fără autorizație în Eforie Nord! Informații de ultim moment de la IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Muncii Niciun centru social nu va mai funcționa fără verificări în teren

08 Sep 2023 1016

ITM Constanța Rezultatele controalelor în azilele de bătrâni din județ

20 Jul 2023 1113

Se închide definitiv Căminul de bătrâni Sfinții Constantin și Elena din Eforie Nord

18 Jul 2023 1519

Continuă verificările în căminele de bătrâni din Constanța. Noi amenzi și avertismente

16 Jul 2023 2233

Continuă verificările în căminele de bătrâni din Constanța. S-a lăsat cu noi amenzi

14 Jul 2023 1375

DNA a reținut doi inspectori sociali, în cazul centrelor pentru bătrâni

13 Jul 2023 1753

Azilele groazei Continuă verificările în județul Constanța, la căminele de bătrâni. Ce au descoperit organele abilitate

13 Jul 2023 1879

Căminul de Bătrâni Sfinții Constantin și Elena SRL este societatea ce deține cele două azile de bătrâni din Eforie închise de autorități

11 Jul 2023 6438

Azilele groazei Două cămine de bătrâni, închise la Eforie! Ce rezultate au avut primele controale ale autorităților din Constanța

11 Jul 2023 2532

Caz șocant! Mai multe persoane vârstnice, unele și cu dizabilități, relocate dintr-un centru din București într-o clădire în construcții din Ilfov pentru a nu fi găsite de autorități

11 Jul 2023 1227

Controale la azile! Iată lista completă a centrelor rezidențiale din județul Constanța. Cine le administrează?

10 Jul 2023 7252

Controale la căminele de bătrâni și în centrele destinate copiilor din Constanța!

10 Jul 2023 1247

Cazul bătrânilor torturați în azile! Întâlnire de lucru la Guvernul României! Mai mulți miniștri, chemați de premierul Marcel Ciolacu

09 Jul 2023 970