Condamnat pentru 24 de fapte Cum a „încasat“ Nicuşor Constantinescu şase ani la zdup (rechizitorii)



Azi, Curtea de Apel Constanţa se va pronunţa în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa, unde Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat la închisoare cu executare (3,6 ani)

Sentinţa de şase ani de detenţie, pronunţată pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de către magistraţii Tribunalului Bucureşti a fost la un pas de a fi una de trei ani. Cu toate acestea, faptul că fostul şef al judeţului a avut în total 24 de condamnări în dosar nu l-a ajutat deloc, astfel încât, în final, a „încasat“ o pedeapsă totală de şase ani!
 
Conform minutei hotărârii pronunţate de judecătorul Luisa Emanuela Dragomir, din cadrul Tribunalului Bucureşti, cea mai grea pedeapsă aplicată lui Nicuşor Constantinescu în dosarul în care a fost denunţat de afaceristul Marian Turbatu a fost de trei ani. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, o persoană condamnată va executa pedeapsa cea mai grea dispusă prin hotărârea judecătorească. Pe de altă parte, tot potrivit legislaţiei în vigoare, judecătorii pot aplica un spor de pedeapsă, acolo unde consideră că este cazul. Adică exact ceea ce a „păţit“ fostul preşedinte al CJC: deşi condamnarea cea mai grea a sa a fost trei ani de detenţie, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, separat, Constantinescu a mai primit, prin aceeaşi sentinţă, alte 20 de condamnări, a câte şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Trei ani… plus încă trei!

Pe cale de consecinţă, deşi judecătorul a stabilit că Nicuşor Constantinescu va executa cei trei ani de închisoare, fiind pedeapsa cea mai grea rezultată în urma contopirii celor 24 de condamnări din dosar, a adăugat un spor de pedeapsă, tot de trei ani. Astfel, fostul preşedinte al CJC a ajuns să fie condamnat la pedeapsa totală de şase ani de închisoare. Vestea bună, dacă poate fi considerată aşa, este că instanţa a decis să deducă din pedeapsă perioada pe care Constantinescu a petrecut-o deja după gratii în acest dosar. Mai exact, este vorba despre o reţinere de 24 de ore, din data de 19 martie 2014, alte 20 de zile din noiembrie 2014, precum şi perioada actuală de arest, care se scurge din data de 13 iunie.
Tot ca o slabă consolare, judecătorul Dragomir a admis cererea lui Constantinescu de a i se elibera o copie electronică a şedinţelor de judecată din data de 3 iunie 2016, respectiv 17 iunie 2016, urmând ca acele copii să se facă pe cheltuiala fostului preşedinte al CJC.

3.000 de euro pentru denunţător

Prin aceeaşi sentinţă, însă, Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat să îi achite 3.000 de euro denunţătorului său, Marian Turbatu, cu titlu de daune morale, suma de 4.000 de euro a fost obligat să o achite către SC Energii Alternative SRL, iar 10.000 de euro, către SC Romwind SRL, ambele sume fiind, de asemenea, cu titlu de daune morale. Plata se poate efectua în valută sau echivalentul în lei, la cursul BNR din ziua plăţii.
 
Colegul de dosar al fostului preşedinte al CJC, Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri Constanţa, a fost şi el condamnat la închisoare, pedeapsa cea mai grea aplicată în cazul său fiind de doi ani şi opt luni, pentru abuz în serviciu. Tot ca în cazul fostului său şef, Gâmbuţeanu a primit şi un spor de pedeapsă, dat fiind că a avut mai multe condamnări în dosar, judecătorul Dragomir hotărând ca acesta să execute patru ani, cinci luni şi zece zile de detenţie, perioadă din care îi vor fi scăzute cele nouă zile de arest preventiv executate între 19 şi 28 martie 2014.

Drumul martorilor, decontat

Nu în ultimul rând, Gâmbuţeanu a fost obligat să achite cheltuieli judiciare în sumă de 13.000 de lei, iar fostul său şef a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecată de 30.000 de lei. Martorilor Richard Turbatu şi Alexander Boensch, chemaţi din Germania special pentru a da declaraţii în faţa instanţei în acest dosar, li s-au decontat cheltuielile cu transportul. Una peste alta, trebuie precizat că hotărârea pronunţată de judecătorul Luisa Emanuela Dragomir nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel.
 
De menţionat că, astăzi, judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, se vor pronunţa în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa, unde Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat la închisoare cu executare (3,6 ani). Decizia Curţii de Apel Constanţa va fi definitivă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociaţia Handbal Club Dobrogea Sud Constanţa, în pragul insolvenței!

28 Apr 2024 368

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1698

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 695

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 948

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 869

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 860

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1249

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1495

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1694

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 944

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1464

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1540

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1032

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 861

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1377