Dosarul penal al fratilor Martin ar putea fi redeschis de anchetatori

Gheorghe Martin a fost cercetat inainte a de a fi numit prefect intr-un dosar penal cu 17 capete de acuzare * Alaturi de acesta a mai fost cercetat si fratele sau, Dumitru * Cei doi erau asociati la peste 23 de firme, multe dintre ele cu datorii la bugetul de stat la acea data # Numirea pe functie a lui Gheorghe Martin a fost comentata chiar si de catre unii colegi de partid care stiau ca afacerile sale se afla in atentia politistilor si procurorilor * Intr-o perioada destul de scurta de la numirea sa in functia de prefect din partea PSD, dosarul penal cu numarul 209/P/2002 a fost rezolvat * Solutia de neincepere a urmaririi penale a ridicat numeroase semne de intrebare * Timpul foarte scurt de la rezolvarea cauzei, considerate complexe de catre procurori, a fost unul dintre elementele care a dus la multe controverse # Multi dintre colegii de partid s-au opus numirii lui Martin in functia de prefect al judetului

In urma cu aproximativ doua saptamani, la Constanta, a sosit Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, care efectueaza controlul de fond. Pe langa altele, aceasta inspectie are in obiectiv si verificarea solutiilor care s-au dat in unele dosare penale. Decizia data in dosarul fratilor Martin, dar mai ales timpul rapid de "solutionare" a unui dosar penal atat de complex a ridicat destule semne de intrebare in urma cu trei ani. Este vorba despre cel cu numarul 209/P/2002 in care cei care au fost cercetati sunt fratii Gheorghe si Dumitru Martin. Surse din Politie au declarat sub protectia anonimatului ca celor de la Bucuresti nu le-ar fi necunoscut acest dosar. Gheorghe Martin a fost numit prefect al judetului Constantei la data de 8 aprilie 2002. Anterior numirii lui in aceasta functie, acesta impreuna cu fratele sau Dumitru erau asociati la peste 23 de firme, multe dintre ele erau la ora aceea pline de datorii la bugetul de stat. De aceea, afacerile familiei Martin au fost atat in atentia unor colegi de partid, cat si a organelor abilitate. Astfel, in anul 2001, adica inainte de a fi numit prefect, reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei Constanta au intocmit acte prealabile impotriva fratilor Gheorghe si Dumitru Martin. Dosarul penal al acestora are numarul 209/P/2002, iar principalele capete de acuzare care au fost retinute fac referire la savarsirea de fapte cu caracter penal in procesul de privatizare a SC Intertir SA Constanta, instrainarea ilegala a SC Piscicola Murighiol Tulcea si prejudicierea SC Meconst SA Constanta. In dosarul respectiv, anchetatorii au stabilit 17 capete de acuzare care prin natura infractiunilor sesizate si prin continutul, lor precum si din cauza valorii prejudiciilor ar fi avut consecinte deosebit de grave. Pentru acestea, la data de 22 martie 2002, procurorii au solicitat politistilor sa faca cercetari complexe. Termenul limita de finalizare a fost stabilit la data de 15 iunie 2002. Cu toate acestea, dupa 17 zile de la solicitarea procurorilor ca in dosarul respectiv sa se faca cercetari complexe, pe data de 8 aprilie 2003, Gheorghe Martin a fost numit prefect. Si asta, spre surprinderea multora dintre colegii de partid care s-au opus cu vehementa tocmai pentru ca stiau ca o parte a afacerilor acestuia au intrat in vizorul Politiei si Parchetului. Victorios in lupta cu legile tarii, pentru a le inchide gurile colegilor de partid care s-au opus numirii sale ca prefect, la scurt timp, Gheorghe Martin le-a aratat acestora un petec de hartie pe care statea scris negru pe alb ca este curat. Mai precis, in adresa IPJ Constanta era stipulat ca in dosarul 209/P/2002 al fratilor Gheorghe si Dumitru Martin, politistii din subordinea chestorului Traian Jipa au dat solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP).

Cineva, acolo sus, ma iubeste si ocroteste

Ofiterul care s-a ocupat de acest dosar este comisarul Doru Dinut. La data de 19 aprilie 2002, acesta a propus NUP in speta fratilor Gheorghe si Dumitru Martin. Asa cum era de asteptat, documentul era semnat si de catre chestorul Traian Jipa, fostul comandant al IPJ Constanta, care si-a insusit solutia comisarului din subordine. La scurt timp, Doru Dinut a fost promovat ca ofiter in cadrul Parchetului National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta. Surse din anturajul lui Dinut au declarat ca acesta ar fi fost manipulat de mai marii Politiei constantene cu relatii la Bucuresti pentru a adopta o astfel de solutie. Daca ar fi asa, manipularea comisarului Doru Dinut nu ar fi ceva nou in practicile Politiei. Probabil, daca nu s-ar fi ocupat el de acest caz, tot s-ar fi gasit cineva care sa solutioneze intr-un fel sau altul dosarul. In ceea ce priveste solutia de NUP, aceasta a fost inca de la inceput controversata. Timpul scurs de la transmiterea dosarului de la Parchet la Politie si adoptarea solutiei de NUP pentru cercetarea a 17 capete de acuzare a fost mult prea scurt. Facand un simplu calcul reiese ca in doar 28 de zile dosarul a fost solutionat. Si asta in timp ce alte dosare, mult mai simple, zac in fisetele politistilor ani de zile. Surse care au avut acces la dosarul 209/P/2002 sustin ca referatul intocmit in cauza ridica multe semne de intrebare, deoarece nu se regasesc elemente care sa confirme ca s-a facut o ancheta serioasa. De aceea, este posibil ca dupa verificarile Corpului de Control al MAI, dosarul fratilor Martin sa fie redeschis de politisti si procurori. Mai ales, ca in urma cu putin timp chiar si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a avertizat magistratii sa scoata dosarele "grele" de la naftalina. In momentul de fata, dosarul cu pricina se afla in custodia procurorilor. Vom reveni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a semnat contractul de modernizare a Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR

14 Jun 2024 553

Gestionarea traficului rutier la punctele de trecere a frontierei comune româno-bulgare, în atenția autorităților din cele două țări (GALERIE FOTO)

22 May 2024 633

Cumpărări directe BLC Autohouse Leader SRL va încasa de la IPJ Constanța peste 12.000 de euro, pentru decolantarea și colantarea a 30 de autospeciale (DOCUMENT)

21 May 2024 726

Licitație importantă la Poliția din Constanța! Sunt vizate autospecialele IPJ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 1081

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 737

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şi șeful Poliţiei de Frontieră din România vin mâine la Mangalia!

16 Apr 2024 859

IPJ Constanța, o nouă achiziție pentru poligon! (DOCUMENT)

05 Apr 2024 742

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

25 Mar 2024 686

IPJ Constanța cumpără de la Draeger România kit de prelevare salivă pentru Drager Drog Test! Care este valoarea achiziției (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 903

IPJ Constanța repară sediul inspectoratului și sediul Secției 3 Poliție!

24 Mar 2024 775

Cumpărări directe IPJ Constanța cumpără peste 160.000 de cartușe și repară poligonul de tragere!

06 Mar 2024 1053

Proiectul pilot de reorganizare a IPJ Constanţa, printre soluțiile implementate în 2023 în plan structural-organizatoric de Poliția Română

10 Feb 2024 1513

MAI, precizări privind bugetul pentru plata pensiilor fostelor cadre

22 Jan 2024 855

Chestor de poliție Dumitru Bîltag, șeful IPJ Constanța- „Voi face toate demersurile pentru introducerea unei acțiuni în justiție, în scopul aflării adevărului“

22 Dec 2023 2050

În dotarea Poliţiei de Frontieră Române au intrat cinci mijloace de mobilitate terestră 4x4 cu termoviziune pentru teren dificil

20 Dec 2023 877