ISU Bihor Incendiu violent la o gospodărie, în localitatea Vălani de Pomezeu (FOTO)

Sursă foto: ISU Bihor
  • Joi, 17 august 2023, în jurul orei 21.00, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj medical, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Vălani de Pomezeu (comuna Pomezeu), la fața locului fiind mobilizat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomezeu.
 
Joi, 17 august 2023, în jurul orei 21.00, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj medical, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Vălani de Pomezeu (comuna Pomezeu), la fața locului fiind mobilizat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomezeu, transmite un comunicat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.
 
În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent la o magazie de scule și unelte, un șopron cu cereale și o bucătărie de vară (construcții înșiruite), existând riscul extinderii acestora la alte anexe și la locuința lipită de acestea, precum și la un fânar cu 4000 de baloți de fân, aflat la mai puțin de doi metri distanță de focar.
Pompierii militari, în cooperare cu membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență, au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, operaţiunea de stingere și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului fiind finalizată în jurul orei 23.00.
         
În urma producerii evenimentului, au ars magazia și șopronul pe o suprafață de aproximativ 80 metri pătrați, bunurile aflate în acestea și s-au degradat obiecte de mobilier și electrocasnice.
 
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.
 
Pompierii au salvat alte anexe și locuința, lipite de clădirile incendiate, precum și aproximativ 14 tone de fân aflate într-un fânar la mai puțin de doi metri de flăcări.
 
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
 

Reguli și măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

 
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc bihorenilor principalele măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor de natură electrică:
 

Nu improvizaţi!

 
  • Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, aparatele electrice, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 

Atenţie la aparatele electrice sub tensiune!

 
  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, aparat de aer coniționat, reşou, lampă şi altele asemenea;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
 

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 
Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei, a încheiat sursa citată.



Citește și:
IGSU: Pompierii, la datorie! Salvatorii au intervenit în zeci de misiuni în ultimele 24 de ore

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor300 de locuri scoase la concurs la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

25 Apr 2024 268

ISU BihorIncendiu la o societate comercială din Săcueni

24 Apr 2024 227

ISU BihorO pisică blocată între două clădiri din Oradea, salvată de pompieri

22 Apr 2024 289

ISU Bihor O octogenară rănită a fost salvată de pompieri, în Oradea

22 Apr 2024 234

ISU BihorBilanț

16 Apr 2024 251

ISU Bihor Incendiu la o locuință din Cetariu

16 Apr 2024 274

ISU BihorDouă incendii produse în Bihor, în Oradea și Ortiteag

15 Apr 2024 300

ISU Bihor Incendii în șase localități bihorene

10 Apr 2024 264

ISU BihorIncendiu la un supermarket din Oradea

08 Apr 2024 271

ISU BihorIncendiu izbucnit în zori de zi, într-o gospodărie din Salonta

05 Apr 2024 332

ISU BihorUn pompier bihorean, multiplu campion național la culturism, organizează un eveniment sportiv caritabil, pentru o fetiță grav bolnavă, în Marghita

03 Apr 2024 345

ISU BihorIntervenții ale pompierilor militari bihoreni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase

29 Mar 2024 313

ISU BihorDoi copilași, blocați în mașină, salvați de pompierii orădeni

26 Mar 2024 320

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 339

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 381