Venit minim dupa bunul plac al edililor locali

La Oltina, ajutorul social este de mare pret

Locuitorii din satul Razoarele, comuna Oltina, reclama faptul ca acordarea ajutorului social se face fara respectarea legislatiei in vigoare * Familia Radu, cea mai amarata din sat, nu beneficiaza de acest ajutor * Aceasta are patru copii minori, unul dintre ei fiind bolnav psihic * Sotii Mariana si George Radu ne-au declarat ca li s-a refuzat ajutorul social, fara macar sa li se faca ancheta sociala, asa cum prevede legea * Primarul a incercat sa se scuze, desi nu prea cunostea situatia familiei * Imediat dupa vizita noastra, speriat probabil de posibilele urmari, primarul le-a facut formele pentru ajutor social

Legea 416/2001, care a hotarat ca familiile nevoiase sa primeasca ajutor social, pentru care sa presteze un numar de zile de munca in folosul comunitatii, a provocat multe nemultumiri, mai ales la sate. Daca mergi prin localitati dobrogene, vei gasi la tot pasul oameni care vor sa il reclame pe primar pentru ca nu le acorda acest ajutor, desi il merita. Peste tot vei afla ca "se fac smecherii" si ca de ajutorul social se bucura cei care nu indeplinesc conditiile necesare, dar se au bine cu cine trebuie.

In urma cu doua saptamani, ne-am deplasat in partea de sud-vest a Dobrogei, explorand, in special, satele uitate de lume, unde, vorba scriitorului, "umanitatea nu mai este obligatorie". Drumul ne-a dus si in satul Razoare, comuna Oltina, unde am hotarat sa facem un scurt popas. I-am intrebat pe oamenii locului care-s necazurile. Acestia ne-au indrumat spre o casa unde, spuneau ei, locuia cea mai nevoiasa familie din tinut. "Vorbiti cu ei si-o sa va lamuriti". Casa, incadrata in stanga de-o carciuma care seara se transforma in discoteca, iar in dreapta de o constructie impunatoare, inca in lucru, avea un aspect neutru, cu acea curatenie orgolioasa pe care o etaleaza gospodariile de la tara, a caror avutie e mai degraba morala decat materiala. Ne-a intampinat o femeie de 30 de ani, Mariana Radu, care tinea in brate un copil despre care aveam sa aflam ca are probleme psihice. "Daca domnul primar are ce sa manance si nu traieste din salariu, nu il intereseaza de oamenii din Razoare", ne-a spus femeia cu amaraciune, in timp ce il legana pe Nicusor. Tatal celor patru copii, George Radu, merge cu vacile satului pe izlaz, sa mai castige si el un ban pentru familie. Alta munca nu poate sa isi gaseasca, mai ales ca si-a pierdut toate degetele mainii stangi. Viata familiei Radu este o poveste trista despre oameni care si-ar dori sa realizeze mai mult. Doi dintre copii sunt scolari si urmeaza al treilea, iar Mariana nu stie cum va face fata acestor noi cheltuieli. Vazand ca nu se pot descurca cu banii, George Radu s-a gandit ca ar trebui sa solicite ajutor social. El a depus o cerere, inregistrata la Primaria Oltina, cu numarul 336/23 ianuarie 2002, si a asteptat raspunsul. In mod normal, ar fi trebuit ca un asistent social al primariei sa mearga la locuinta familiei si sa faca o ancheta sociala, pentru a vedea daca se incadreaza in categoria celor care pot primi acest ajutor banesc. Dupa declaratiile celor doi soti, niciodata un angajat al primariei nu le-a calcat pragul. Cu toate acestea, dispozitia 352/4 februarie 2002 stabileste ca "nu se acorda ajutor social" pe motiv ca veniturile familiei "depasesc cuantumul", fara ca acestea sa fie trecute in act. Tatal copiilor considera ca impotriva familiei lui s-a comis o nedreptate si este decis sa trimita o adresa la Prefectura, in care sa solicite efectuarea unei anchete. In timp ce discutam pe prispa, au inceput sa vina tot mai multi oameni nemultumiti de felul in care sunt gestionati banii pentru ajutorul social.

Vesnicele scuze

Pentru ca tot eram in zona, ne-am gandit sa ii facem o vizita primarului comunei Oltina, Marin Costea. Pe primul cetatean al Oltinei l-am gasit la serviciu, desi era sambata. El ne-a intampinat cu un zambet larg si s-a declarat dispus sa ne ajute in orice problema. I-am povestit despre familia pe care tocmai o cunoscusem in Razoare. Primarul si-a amintit in cele din urma de ea, dar informatiile pe care le avea erau incalcite si contradictorii. El a pretins ca familiei i s-a facut ancheta sociala, dar veniturile lor depasesc cuantumul ajutorului. Mai greu a fost atunci cand i-am cerut sa ne spuna care sunt aceste venituri. Primarul a incercat sa ne spuna ca parca si-ar aminti ca oamenii au o vaca in curte sau ca nu sunt oameni muncitori, ci asteapta sa le dea statul. Am plecat din Oltina cu regretul ca nu putem face mai multe pentru familia Radu. Surpriza noastra avea sa fie totala. Speriat probabil de interventia ziaristilor, in prima zi lucratoare dupa vizita noastra, primarul a acordat ajutor social familiei Radu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CFR SA printr-o firmă din Constanța, răspuns negativ privind intrarea în legalitate a unei construcții

08 Jan 2023 2305

Vești bune din Italia 10 dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului au fost găsiţi în viaţă

28 Aug 2016 2934

Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

21 Jul 2016 3156

Poliţiştii constănţeni au desfăşurat activităţi de informare a turiştilor din Vama Veche

07 Jul 2016 3423

Sticla de Aqua Carpatica dispare

23 Jun 2016 4370

Voceaconstantei.ro Hirudoterapia, terapia cu ajutorul lipitorilor

24 Apr 2016 4926

UPDATE 5- Robert Popa, copilul dat dispărut de aseară, a recunoscut că și-a petrecut noaptea la un coleg

26 Nov 2015 4516

Propunere legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român

31 Aug 2015 2247

Andreea Marta, condamnată în dosarul prostituatelor de lux

21 Jul 2015 5279

Romania Comunista sau ultima din CEE

10 Jun 2015 2238

Astrocafe.ro Horoscopul săptămânal - 27.10.2014 – 02.11.2014

27 Oct 2014 3965

Avionul Air Algerie, disparut de pe radare, s-a prabusit. La brodul navei se afla si un roman

24 Jul 2014 3656

Inspectoratul de Poliţie Al Judeţului Constanţa - buletin de presă

26 Jun 2014 3025

Buletin de presa IPJ

05 May 2014 2926