Consiliul European UE actualizează normele privind statutul de rezident pe termen lung

Sursa foto: Unsplash





 
  • În cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului, statele membre ale UE au convenit asupra mandatului lor de negociere pentru actualizarea Directivei privind rezidenții pe termen lung a UE. Directiva stabilește condițiile în care resortisanții țărilor terțe pot dobândi statutul de rezident pe termen lung în UE, potrivit unui comunicat al Consiliului European.
 

„Posibilitatea de a obține statutul de rezident pe termen lung este esențială pentru persoanele cu reședința legală în UE. Este un stimulent puternic pentru a studia sau a desfășura o activitate profesională și pentru a se integra pe deplin în societățile noastre”, a spus Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul afacerilor interne al Spaniei


Pentru a obține statutul de rezident pe termen lung în UE, resortisanții țărilor terțe trebuie să își aibă reședința legală și fără întrerupere într-un stat membru timp de cel puțin cinci ani. Acest statut al UE coexistă cu regimurile naționale pentru rezidenți pe termen lung.

Dobândirea statutului de rezident pe termen lung

În conformitate cu poziția Consiliului, resortisanții țărilor terțe pot cumula perioade de ședere de până la doi ani în alte state membre pentru a îndeplini cerințele privind perioada de ședere de cinci ani. Cu toate acestea, în cazul în care un solicitant și-a avut reședința într-un alt stat membru, Consiliul a decis să accepte numai anumite tipuri de permise de ședere legală, cum ar fi posesorii de cărți albastre ale UE sau de permise de ședere eliberate pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate.

Se vor aplica anumite condiții pentru ca solicitanții să poată dobândi statutul de rezident pe termen lung. De exemplu, solicitanții din țări terțe trebuie să facă dovada unor resurse stabile și regulate care sunt suficiente pentru întreținerea lor și a membrilor familiei lor, precum și a unei asigurări de sănătate. Statele membre pot solicita, de asemenea, resortisanților țărilor terțe să respecte condițiile de integrare.

Statutul de rezident pe termen lung este permanent. Însă acesta poate fi retras în anumite cazuri, de exemplu atunci când o persoană nu și-a avut reședința principală în UE pentru o anumită perioadă de timp.

 
Citește și
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voleibaliste de la CSM Constanța, convocate la Naționala Under-18, care va juca în calificările pentru Euro Under-20 (GALERIE FOTO)

03 Apr 2024 626

Surse Klaus Iohannis are șanse la șefia Consiliului European. Răspunsul venit de la Bruxelles

02 Mar 2024 728

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 873

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 677

28 ianuarie, Ziua europeană a protecției datelor cu caracter personal

28 Jan 2024 649

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 703

Scenariu-Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European

10 Jan 2024 897

Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri

31 Dec 2023 1196

Polonia va adera la Parchetul European

27 Dec 2023 858

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind Actul european pentru libertatea presei

16 Dec 2023 658

Președintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European! Discuțiille s-au referit la extinderea UE

15 Dec 2023 751

Bulgaria se aşteaptă ca negocierile privind aderarea sa deplină la spaţiul Schengen să fie intermediate de Comisia Europeană

14 Dec 2023 777

Balcanii de Vest trebuie să ajungă în Uniunea Europeană! Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

13 Dec 2023 913

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

12 Dec 2023 418

MAE Participarea secretarului de stat, Daniela Gîtman, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2023 764