Consiliul UE a hotărât digitalizarea vizelor Schengen. Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare

Sursa foto: Unsplash




 
  • Solicitanţii de vize pentru ţările din spaţiul Schengen îşi vor putea efectua demersurile online pe o platformă europeană unică, în virtutea unor noi reguli adoptate luni de Consiliul UE, potrivit Agerpres

Nicio dată nu a fost fixată deocamdată pentru aplicarea acestor noi reguli. Ea depinde de încheierea unor lucrări tehnice pentru punerea în funcţiune a acestei platforme.

În majoritatea cazurilor, solicitările de vize Schengen (pentru sejururi de maxim 90 de zile) se vor putea face exclusiv pe platformă.

Deplasările la centrul de vize sau la consulat vor rămâne necesare doar pentru primele solicitări de vize, pentru persoanele ale căror date biometrice nu mai sunt valabile şi pentru cele care au un nou paşaport.

Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare.

"Posibilitatea de a cere o viză Schengen online va constitui o mare ameliorare", a salutat noile reguli ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Ea va simplifica procesul de solicitare pentru călători şi, în acelaşi timp, va uşura sarcina administraţiilor naţionale, care vor fi în măsură să răspundă mai repede şi mai eficient", a subliniat el într-un comunicat.


În prezent, 27 de ţări europene eliberează vize Schengen (în calitate de membre ale spaţiului Schengen): 23 dintre cele 27 de ţări membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Acest sistem, similar ESTA american, are drept obiectiv întărirea controalelor în cazul călătorilor străini în cadrul UE, pentru a detecta potenţiale ameninţări.


Cetăţenii din ţări terţe ce călătoresc în UE vor fi astfel supuşi la sfârşitul lui 2024 unui nou sistem de control intrare/ieşire (EES).
 

Această bază de date centralizată va include data şi locul de intrare şi ieşire sau ale refuzului de intrare, fotografiile cu faţa şi amprentele digitale ale călătorului.

Citește și
Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 261

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 269

MAEDin Agenda de lucru a MAE de luni 19 februarie 2024

19 Feb 2024 355

UEConsiliul de asociere UE-Georgia, 20 februarie 2024

16 Feb 2024 351

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 677

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

21 Jan 2024 781

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind Actul european pentru libertatea presei

16 Dec 2023 659

Președintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European! Discuțiille s-au referit la extinderea UE

15 Dec 2023 753

Bulgaria se aşteaptă ca negocierile privind aderarea sa deplină la spaţiul Schengen să fie intermediate de Comisia Europeană

14 Dec 2023 778

Balcanii de Vest trebuie să ajungă în Uniunea Europeană! Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

13 Dec 2023 915

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE

11 Dec 2023 725

Consiliul European UE actualizează normele privind statutul de rezident pe termen lung

23 Nov 2023 855

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor

21 Nov 2023 441

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (FOTO)

13 Nov 2023 757

Iohannis- "România va continua să înregistreze o creştere economică susţinută, mult peste media UE în acest an"

01 Nov 2023 924