Interviu online cu baschetbalista Amira Bou-Chedid, de la CSM Constanța „Pentru atingerea înaltei performanțe, munca este partea esențială“

 

În 2022, Amira Bou-Chedid a participat cu lotul național Under-14 al României, în Kosovo și Turcia, la YDF 2022 (The Youth Development Fund).
 

CSM Constanța acordă o atenție specială schimbului de mâine, iar, la baschet, cu ocazia parcursului din Cupa Federației, competiție feminină încheiată recent cu câștigarea trofeului de către echipa de pe litoral, li s-a dat șansa și jucătoarelor tinere, junioare Under-15 și Under-16, să performeze alături de senioare.


Printre promițătoarele sportive care au fost folosite în Cupa Federației de antrenorul Alexandru Olteanu (asistat de Alina Șerban, Valentin Boian, Norbert Kovasch și kinetoterapeutul Alexandru Oltean) s-a numărat și Amira Bou-Chedid, sportivă cu un viitor frumos, componentă a lotului național.

Născută în anul 2008, Amira a început baschetul cu antrenoarea Alina Șerban, la BC Athletic Constanța, iar, de atunci, alături de aceasta, a lucrat la Constanța, în diferite etape, și cu Aurelia Lazăr (pe timpul colaborării clubului cu Laguna Constanța), Ramona Coroamă (colaborare cu CSS1 Constanța), Andreea Dragoș și Norbert Kovasch (la CSM Constanța). În acest an, fiind folosită și la senioare, s-a aflat și sub îndrumarea lui Alexandru Olteanu și a echipei sale tehnice din Cupa Federației.

Amira Bou-Chedid și colegele ei din echipa Under-15 a CSM Constanța (antrenori, Alina Șerban, Norbert Kovasch și Andreea Dragoș) s-au clasat în top 6 în România în acest sezon, Amira numărându-se printre principalele marcatoare ale turneului final de la Sfântu Gheorghe. De asemenea, Amira a jucat în stagiunea recent încheiată și la categoria Under-16, la turneul final de la Mediaș Constanța ocupând tot locul șase.

În urmă cu doi ani, Amira și Anisia Cain, pe atunci legitimate la Athletic - Laguna Constanța, bifau prima convocare la un lot național, la echipa Under-14 a României, moment important pentru orice sportiv, care visează de mic să îmbrace, la un moment dat, tricoul reprezentativ al țării sale.

În 2022, Amira (pe atunci legitimată CSS1-Laguna Constanța) a participat cu lotul național Under-14 al României, în Kosovo și Turcia, la YDF 2022 (The Youth Development Fund), un program derulat de FIBA Europe, în sprijinul competițiilor juvenile a cel puțin 50 de federații internaționale de baschet afiliate. La acțiunea din Kosovo, România a avut-o pe banca tehnică, în calitate de antrenor secund, și pe Alina Șerban. În Kosovo, tricolorele au disputat patru meciuri, câștigându-le pe toate, iar în Turcia au realizat trei victorii, Amira remarcându-se în fiecare dintre aceste partide.

Baschetbalista a ajuns într-un punct înalt, ceea ce nu a făcut decât să-i crească ambiția și dorința de a ajunge o baschetbalistă de top.

Cât de dificil a fost pentru tânăra baschetbalistă să atingă acest standard valoric și cum a reușit ea să pună sportul pe primul plan, rezistând tentațiilor din viața de zi cu zi, inerente celor de vârsta ei? Care a fost impactul cu întrecerea senioarelor pentru ea, o junioară, și ce planuri de viitor are?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Amira Bou-Chedid, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.


Întrebările redacţiei:

1. Amira, povestește-mi, te rog, despre debutul tău în baschet. La ce vârstă ai început acest sport și ce te-a adus pe teren? A fost primul tău sport?
Am început baschetul la vârsta de zece ani. Am fost selecționată în urma unei vizite la școală a antrenorilor. Ceea ce încă mă aduce pe teren este iubirea mea pentru acest sport. Baschetul nu a fost primul mea disciplină sportivă, am practicat înainte și kickbox, tenis și înot, dar de baschet m-am îndrăgostit cel mai tare.


2. Ai avut emoții la prima partidă oficială pe care ai susținut-o?
Da, am avut emoții, ca oricare alt jucător, dar s-au dus în momentul în care am pășit pe teren.


3. Dacă ar fi să îi vorbești unui copil despre baschet, încercând să-l atragi să practice și el acest sport, ce i-ai spune, în câteva cuvinte?
Ca să pot îndemna și alți copii la acest sport, în primul rând le-aș spune că baschetul îți clădește un caracter și o mentalitate de neînvins. Asta ar însemna disciplină totală și multă muncă. Drept dovadă a celor spuse, le-aș arăta diplomele, titlurile, cupele și medaliile, obținute prin perseverența mea de luptătoare.


4. Cât de greu ți-a fost să ajungi printre cele mai bune jucătoare din țară, ținând cont de clasările naționale de la nivel juvenil cu echipa, de realizările tale personale și de faptul că ai fost convocată și la echipa națională?
Tot acest traseu pe care l-am parcurs a fost dificil, dar nu imposibil. Am dat tot ceea ce am putut și am muncit din greu ca să ajung la nivelul la care sunt acum.


5. Se știe că sportul de performanță presupune multe sacrificii în planul vieții personale. Tu cum ai reușit să le faci și ce te motivează să îi acorzi în continuare o importanță sporită baschetului?
Un sacrificiu ar fi lipsa mea de la școală în timpul turneelor. Îi spun sacrificiu, deoarece iubesc învățatul. Reușesc să recuperez orice lecție sau temă pierdută, prin capacitatea mea de a învăța în ferestrele pe care le am, cum ar fi pe drumul către campionate, în autocar, și în timpul meu personal, seara, înainte de a mă culca.


6. Pentru tine, până acum, care e cea mai importantă victorie pe care ai obținut-o cu echipa? Dar înfrângerea care te-a întristat cel mai mult?
Cea mai importantă victorie pentru mine este faptul că am ajuns să joc cu senioarele, prin urmare - câștigarea Cupei Federației cu echipa senioarelor. Întristat este mult spus, înfrângerea care m-a dezamăgit a fost cea de la turneul final de Under-15 contra echipei din Sfântu Gheorghe, la diferență de numai trei puncte.


7. Cine este idolul tău din baschet și ce te-a impresionat la această persoană?
De mică îl am ca idol pe Stephen Curry, din NBA, deoarece acesta deține abilități pe care ceilalți nu le au. Și mă surprinde mereu când îl văd jucând.


8. Tu ce crezi, în baschet, ca și în alt sport, ce are importanță mai mare, pentru atingerea înaltei performanțe: talentul sau munca?
Pentru atingerea înaltei performanțe, munca este partea esențială, deoarece talentul te duce până într-un anumit punct, dar de acolo trebuie să muncești susținut ca să ajungi mai sus.


9. Senioarele CSM Constanța au ieșit vicecampioane naționale și ai jucat alături de ele apoi în Cupa Federației. Cum este pentru un tânăr sportiv să facă parte dintr-un asemenea grup, alcătuit din sportive consacrate?
Este o onoare să joc alături de vicecampioanele României și, în același timp, o oportunitate uriașă pentru mine de a dovedi că pot mai mult și că nu trebuie să mă opresc niciodată din ceea ce fac.


10. Ce reprezintă pentru tine faptul că ai fost selecționată la echipa națională și ai purtat echipamentul tricolor? Cum a fost debutul tău la lotul României?
Reprezintă răsplata muncii mele grele și eforturile depuse de când am început baschetul, în toți acești ani. Debutul meu s-a produs la turneul din Kosovo, când am câștigat toate meciurile reprezentând România.


11. Pe lângă baschet, ai și alte sporturi care îți plac și pe care le urmărești cu plăcere?
Da, fotbalul este al doilea sport preferat al meu, pe care îl urmăresc cu o mare plăcere. Fotbalistul meu preferat este Cristiano Ronaldo.


12. Cum îți petreci timpul liber și care sunt hobby-urile tale?
Dacă alții au în timpul liber diferite activități pentru a se relaxa, eu îl consider mai mult timp pentru mine și mingea de baschet. Ca hobby îmi place să îmi antrenez frățiorul mai mic pentru a deveni un fotbalist mai bun, ajutându-l cu exerciții fizice și șuturi la poartă, el fiind portar, la fel cum fratele meu mai mare mă ajută pe mine la exerciții fizice, la rândul lui el practicând în anii precedenți kickboxing.


13. Care este obiectivul tău cel mai mare în baschet, la care visezi zi de zi?
Îmi doresc să le dovedesc adversarilor puterea mea pe terenul de baschet prin munca depusă zilnic și să arăt lumii că pot să fiu cea mai bună.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța


Citește și:

Baschet
CSM Constanța, vicecampioana României, a debutat cu dreptul în Cupa Federației (GALERIE FOTO)


CSM Constanța
Echipa de baschet Under-15, clasare în top 6 echipe ale României


Constanța
Jucătoarea Amira Bou-Chedid și antrenoarea Alina Șerban, victorii cu Naționala U-14 a României la YDF 2022 Kosovo (GALERIE FOTO)


Tinerele baschetbaliste constănțene Amira Bou-Chedid și Anisia Cain, convocate din nou la o acțiune a lotului național (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 698

Baschet 3X3 Jucătoarele CSM Constanța s-a impus la două categorii, în turneul național de la Timișoara (GALERIE FOTO)

21 Aug 2023 1097

Editorial Sportul și cartea, urcate pe aceeași treaptă a podiumului. Medalii la dublu!

29 Jun 2023 1720

Baschet CSM Constanța, vicecampioana României, a debutat cu dreptul în Cupa Federației (GALERIE FOTO)

28 Apr 2023 1258

CSM Constanța Echipa de baschet Under-15, clasare în top 6 echipe ale României

19 Apr 2023 1757

Baschet Echipa Under-15 a CSM Constanța, numai victorii în penultima fază a turneului semifinal

17 Mar 2023 1948

Baschet Constănțeanca Irina Macovei, premiu special la VMBA Summer Camp 2022. Antrenori de pe litoral, oficiali cu licență FIBA (GALERIE FOTO)

05 Aug 2022 1710

Constanța Jucătoarea Amira Bou-Chedid și antrenoarea Alina Șerban, victorii cu Naționala U-14 a României la YDF 2022 Kosovo (GALERIE FOTO)

06 May 2022 2695

Baschetbalistele de la CSS1 - Laguna Constanța, pe locul doi în Campionatul Național. Două victorii în turneul de la Sibiu (GALERIE FOTO)

28 Jan 2022 2316

Tinerele baschetbaliste constănțene Amira Bou-Chedid și Anisia Cain, convocate din nou la o acțiune a lotului național (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

24 Dec 2021 3335

Două tinere baschetbaliste de la Athletic - Laguna Constanţa, convocate în premieră la echipa naţională (galerie foto)

25 Oct 2021 3499