Interviu online cu senatorul Mircea Banias, preşedinte organizaţia judeţeană a Partidului Conservator s-a terminat Tema a fost - „Drumul între Senat şi DNA e pavat cu bune intenţii"

interviu_banias_1_.jpgÎn ceea ce priveşte activitatea politică, potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Mircea Banias a fost, în perioada 1997 - 2002, membru al PNL Constanţa. În anul 2002 devine membru al PDL. Agitatele alegeri locale din 2008 îl găsesc pe Banias în funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. În vara lui 2008, după ce PDL Constanţa e măcinat de scandaluri care au ajuns şi în atenţia presei centrale, Mircea Banias este desemnat lider interimar al PDL Constanţa. În legislatura 2008 - 2012, Mircea Banias a iniţiat sau a fost coiniţiatorul a 31 de proiecte de lege. O parte dintre acestea au fost promulgate. Este vorba despre o propunere legislativă privind cooperarea României cu Oficiul European de Poliţie (Europol), propunere ce s-a „tradus" în Legea 55/19 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial (M.O.) 185 din 22 martie, precum şi despre un proiect de lege privind înfiinţarea satului Culmea, judeţul Constanţa, prin reorganziarea oraşului Ovidiu, proiect devenit lege: Legea 48/4 aprilie 2011.

Acestora li se adaugă proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 35/1990 privind Statutul personalului aeronautic din aviaţia militară a României, devenit Legea 139/5 iulie 2011, propunerea legislativă privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1994, devenită Legea 226/29 noiembrie 2011, precum şi propunerea legislativă de modificare şi completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, devenită Legea 129/30.06.2010. În actualul mandat, Mircea Banias a făcut nouă declaraţii politice, a avut trei interpelări şi două întrebări.

De asemenea, a luat cuvântul în plen de 29 de ori. De departe, însă, cea mai mare lovitură de imagine pentru Mircea Banias a constat în faptul că a fost acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altcineva un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Parlamentarul constănţean a fost trimis în judecată, pe 2 aprilie 2012, alături de alţi 38 de inculpaţi, pentru „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup". Mediatizatul dosar „Portul" se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Senatorul a negat întotdeauna orice implicare a sa în acest caz. Având în vedere acest aspect, au existat voci care au fost de părere că o nouă candidatură a senatorului Colegiului 4 nu este oportună. Cu toate acestea, Mircea Banias ne-a declarat că va candida din nou, pe acelaşi colegiu, din partea ACD. Mai multe vineri de la ora 14.00 la Interviu Online. Invitatul ediţiei, senatorul Mircea Banias, preşedinte organizaţia judeţeană a Partidului Conservator.

interviu_banias_2.jpgAşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

1. Mircea Marius Banias, senatorul Colegiul 4, va candida pentru un nou mandat de parlamentar, pe acelaşi colegiu?

Mircea Banias: Da, imi voi pastra acelasi Colegiu. Din partea PC, in interiorul USL sunt singurul candidat.

2. Ati fost senator PDL până la începutul acestui an, atunci când ati demisionat din PDL şi a devenit membru al Partidului Conservator (PC), liderul interimar al PC Constanţa. În prezent, faceti parte din grupul parlamentar al PNL din Senat. De ce?

Mircea Banias: Pentru ca in Senatul Romaniei suntem doar 4 senatori PC si grupul parlamentar trebuie sa bia minimum 7 senatori.

3. În urmă cu patru ani, i-ati avut drept contracandidaţi, pe Colegiul 4, pe Mircea Pătruţ (PSD), Carmen Răducu (PNL), Marin Anton Mangiurea (PNG), Constantin Slăniceanu (PRM) şi Ildiko Toldişan (UDMR). Pe cine v-ati dori contracandidat pe 9 decembrie?

Mircea Banias: Nu sunt foarte preocupat de cine va fi contracandidatul meu, de altfel si in 2008 au fost persoane respectabile. Situatia de acum e diferita din 2008 si nu are nicio relevanta.

4. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, ati fost, în perioada 1997 - 2002, membru al PNL Constanţa. În anul 2002 deviniti membru al PDL, adus de Viorel Marian Pana in partid. În vara lui 2008, după ce PDL Constanţa e măcinat de scandaluri care au ajuns şi în atenţia presei centrale ati fost desemnat lider interimar al PDL Constanţa si cu sprijinul lui Laurentiu Mironescu si al Mariei Stavrositu. Ulterior v-ati dorit indepartarea amandurora din PDL. De ce?


Mircea Banias: Vorel Pana mi-a facut o invitatie, insa efectiv cel care mi-a facut o invitatie a fost medicul Nicolae Bileca. Am devenit membru PD pentru ca eram fan Traian Basescu si de aceea am si raman in PD si nu am plecat cu ceilalti colegi la PSD. Au fost mai multi colegi care m-au sustinut, nu am vrut sa-i indepartez niciodata din partid. Nu am avut aceasta intentie, mai mult decat atat eu i-am cerut lui Boc s-o numeasca interimar la municipiu pe Maria Stavrositu in 2010 in locul lui Florian Constantinescu. Nu mi-am dorit indepartarea lor, ce cred ei este problema lor.


5. In mandatul dvs de presedinte, organizaţia de la malul mării a PDL a fost aproape mereu marcată de tensiuni interne şi puternice divergenţe de opinie. Din vina cui?

Mircea Banias: Nu vreau sa spun cine e de vine, dar trebuie sa remarc ca si inaintea mea si dupa , scandalurile s-au tinut lant la PDL. Cred ca lumea s-a lamurit ca nu am fost eu de vina. Stie toata lumea ca au fost tensiuni intre mine si Maria Stavrositu. Cu primarii n-am avut diferende, am ramas si acum in relatii civilizate. Majoritatea au si plecat si ei de altfel din PDL. In principiul tensiunea din mandatul meu s-a datorat diferendului cu Stavrositu.


6. In primăvara lui 2011, ati pierdut functia de presedinte, in fata lui Gigi Chiru, actualul lider al PDL Constanţa. Ati reusit sa treceti peste acel moment din cariera dvs politica?

Mircea Banias: Modalitatea in care am pierdut acele alegeri mi-a lasat un gust amar, dar s-au facut presiuni pe colegi. Competitia ar fi trebuit sa se dea intre mine si Paul Brazna, aparent a fost o lupta echilibrata. Faptul ca au fost colegi care au shcimbat tabara de pe o zi pe alta, mi-au aratat calitatea lor umana. Insa am convingerea ca cine tradeaza si o face consecvent isi primeste la un moment dat rasplata. Nu stiu cum au fost convinsi acesti colegi sa-si schimbe optiunea, desi public au declarat sprijinul pentru mine. Oricum nu am regrete, oricum in timp s-a dovedit ca a fost un lucru bun pentru mine. Cel putin eu am reusit sa ies din aceea tensiune care mi-a afectat activitatea politica si parlamentara. Privind in urma, cred ca a fost un lucru bun pentru mine faptul ca nu am ramas presedinte la PDL Constanta.

7. La scurt timp dupa alegerile din PDL, ati demisionat si ati devenit membru al PC. Care a fost la momentul demisiei din PDL adevaratul pret oferit de USL pentru a da sah-mat Puterii (PDL)? Prin trecerea in tabara USL, ati impuscat doi iepuri dintrodata: ati spulberat iluzia indusa de Putere privind lupta anticoruptie fara culoare politica si sa va bucurati de sprijinul noilor colegi, inclusiv prin negocierea inca unui mandat de parlamentar...

Mircea Banias: Nu am negociat atunci nimic. Am demisionat in prima zi de sesiune parlamentara, nu puteam demisiona in vacanta. Luasem deja decizia, am facut-o fara sa port o negociere prealabila cu alt partid. Am ales PC pentru ca nu e un partid foarte mare si nici nu a avut povara guvernarii consistente, mi s-a parut ca in PC existau cativa fosti colegi din PD care erau persoane respectabile, si ma refer la Vasile Nistor, de asemenea la medicul Serban Radulescu de la Cluj, ei mi-au facut invitatia si am ales sa ma alatur acestei formatiuni. Mi-ar fi fost greu sa merg la PNL si PSD, desi am fost invitat sa ma alatur grupurilor lor, deoarece am avut 10 ani pozitii adverse. Invitatiile le-am primit de la Bucuresti, nu din terioriu, imediat dupa alegerile din cadrul PDL Constanta.

8. La capitolul initiative legislative, ati fost coiniţiatorul a 31 de proiecte de lege. O parte dintre acestea au fost promulgate. Care considerati ca este cel mai important normativ la care ati contribuit?

Mircea Banias: Sentimental, infiintarea satului Culmea, este un proiect legislativ care a ajutat oamenii, proiect initiat alaturi de Titi Chirila. Sigur si celelalte 4 initiative care au devenit legi ma multumesc pentru ca demonstreaza activitatea mea de la inceputul mandatului in comisia de aparare. Un parlamentar mai greu poate raspunde nevoilor oamenilor de zi cu zi. Cu Titi Chirila am ramas in relatii civilizate, dar nu i-am facut propunerea sa vina la PC. Cei care au venit cu mine la PC au facut-o din proprie initiativa. Domnul Learciu avea o functie obtinuta politica si probabil a vrut sa si-o pastreze.

9. Sunteti si inculpat în dosarul „Portul". Ati fost trimis în judecată, pe 2 aprilie 2012, alături de alţi 38 de inculpaţi, pentru „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup". Mediatizatul dosar „Portul" se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aveti emotii pentru deznodamantul acestui dosar?

Mircea Banias: Inainte de dosarul Portul, am mai fost invinuit intr-un alt dosar cu rambursare de TVA, cu personaje de care nu am auzit in viata mea. Cred ca este relevant ca cele doua dosare sunt instrumentate de aceeasi procurori. In cazul Baklini a fost un abuz din partea procurorului Bocsan. De altfel am facut mai multe plangeri iar luni sunt invitat la PICCJ pentru a da o declaratie vizavi de acuzatiile pe care le-am formulat impotriva procurorilor. Sper ca abuzul pe care l-au facut cei doi procurori sa nu ramana nepedepsit. Rechizitoriul din dosarul Portul nu difera de cel al lui Dan Diaconescu si care scrie compuneri fara relevanta si cred ca este important sa spun ca in dosar sunt acuzat ca as fi incercat sa fac imagine pentru mine si pentru PDL pentur copiii surdo-muti din Constanta. De altfel sa pretinzi ca s-a capturat statul dar prejudiciul este 0 este chiar un paradox. Procurorii sunt intr-o foame permanenta de imagine si cu cat este mai importanta persoana pe care o cerceteaza, cu atat creste in proprii lor ochi importanta pe care o au. Rechizitoriul are peste 1000 de pagini, mie imi sunt alocate 30 de pagini iar cele patru convorbiri telefonice, singurele probe in dosar, purtate cu Eugen Bogatu, nu dezvaluie nicio fapta de coruptie. Nu stiam ca sunt ascultat la vremea respectiva, am aflat ca am am fost monitorizat video, am avut filaj, si ma intreb cati bani s-au cheltuit pentru toate aceste operatiuni. Nu, n-am niciun fel de emotie, oricum s-a ajuns prea departe, si atata timp cat nici procurorii nu pretind ca as fi executat vreo infractiune, nu stiu pentru ce as putea fi condamnat. Sper ca odata cu numirea noilor sefi la DNA si Parchet sa dispara sentimentul ca traim intr-un stat politienesc. Cred ca este relevant faptul ca statul roman a cheltuit bani o luna de zile si nu a fost retinuta nicio convorbire telefonica. A fost o convorbire cu sotia pe care procurorii nu au considerat-o nerelevanta.

10. Desi ati negat întotdeauna orice implicare în acest caz, sunt voci chiar din USL care sunt de părere că o nouă candidatură a senatorului Colegiului 4 nu este oportună.


Mircea Banias: Eu ca sa fiu cinstit nu am auzit aceste voci, nici la negocierile din USL.

11. Ati afirmat ca "DNA dirijeaza acest circ mediatic din foame de imagine (...)DNA influenteaza actul de guvernare!"...Sunteti de peste un an in asteptarea unui raspuns de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde ati depus o plangere impotriva procurorilor anchetatori. Ce reprosati concret procurorilor Gheorghe Bocsan si Lucian Papici?

Mircea Banias: Am primit un raspuns de la Consiliul Superior al Magistraturii din pacate rapsunsul nu ma satisface. Am banuiala ca raspunsul CSM a fost redactat de procurorul care a instrumentat dosarul pentru ca sunt invocate convorbiri care nu exista. Reprosez procurorilor ca m-au folosit in acest dosar pentru a-si face imagine. De ce m-a ales pe mine intr-un dosar in care nu am legatura, nu stiu. Pot face doar speculatii. N-am avut nicio confirmare ca cineva suparat pe mine, din nu stiu ce motive ar fi facut acest lucru. M-am gandit ca cineva ar fi putut face deliberat aceasta chestiune.

12. In presa a aparut o convorbire intre dvs si Anca Boagiu, care nu apare in dosarul Portul. A fost ultramediatizata aceasta convorbire. Totusi in ce context a avut ea loc?

O mare magarie a fost ca a aparut in presa convorbirea cu Anca Boagiu. Au fost chiar doua convorbiri. Exista doua posibilitati, ori de la SRI , ori de la DNA. Aceasta convorbire nu se ragseste in dosar, convorbirea i-a creat Ancai Boagiu o aura in lupta anticoruptie dar realitatea este alta. La data in care s-a purtat discutia, Boagiu era ministrul Transporturilor si m-a sunat in legatura cu o actiune a fostului director APC, Ioan Balan impotriva CFR Ferryboat, societatea care inregistra datorii la Fisc si APC. L-a un moment dat Bogdan Hutuca s-a gandit sa sechestreze una din navele CFR pentru recuperarea datoriilor. El a purtat o discutie cu Balan sa afle unde sunt navele si a sugerat sa se inscrie si APC pentru recuperarea debitelor. Anca Boagiu m-a sunat sa ma intrebe de ce subordonatul ei a facut asa ceva. I-am spus ca nu stiu despre ce e vorba si am cerut ragaz sa ma informez. A folosit cuvinte aspre si a spus ca toti sunt intelesi - Balan, Hutuca si directorul de la CFR Ferryboat. Oricum aceasta chestiune s-a dezumflat rapid. Eu am aflat de aceasta poveste dupa ce am fost intrebat in celebra discutie care la ore de maxime audienta in programele de stiri i-a conferit doamnei Boagiu aura de luptator anticoruptie. Ar fi cazul ca si dansa sa se pronunte si sa confirme daca spun sau nu adevarul. Doamna Udrea a fost audiata in acest caz, pentru ca procurorilor li s-a parut ca eu si Bogatu, discutam despre dansa.

13. Ati fost santajat ca daca nu faceti anumite lucruri, veti fi sacrificat?

Nu am fost santajat si nici nu mi s-au cerut lucruri. In PDL mi-am facut datoria cu buna credinta, am muncit pentru fiecare ciclu de la alegeri, acum in doresc sa facem o organizatie PC la Constanta, am convingerea ca va veni si randul PC poate nu acum dar cu siguranta in 2016.

14. Totusi, cunoşteaţi faptul că în Portul Constanţa se primeau sub formă de mită sume de bani pentru fiecare container?

Nu cunosc ca se primeau banii sub forma de mita pentru containere. Ca director al portului nu am avut de-a face cu activitatea vamala. Sunt barfe care circula prin oras dar sunt convins ca nu au niciun fel de acoperire in realitate.

15. În ce context şi pentru ce i-aţi solicitat lui Eugen Bogatu produsele confiscate aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa? De câte ori aţi solicitat bunuri confiscate în Portul Constanţa şi în ce scopuri?

Eu nu i-am solicitat lui Bogatu produse confiscate, nici atunci si nici altadata pentru ca nu am stiut care este regimul produselor confiscate. Stiu ca exista asemenea produse, pritr-o fundatie pe care am avut-o cu Mircea Basescu si laurentiu Mironescu, am obtinut aprobarea de la Directia Vamilor, in conformitate cu legislatia, sa putem oferi persoanelor cu nevoie specialite, imbracaminte si incaltamninte care altfel ar fi fost distrusa. Cred ca este de un cinism extrem sa distrugi lucruri in loc sa le dai celor nevoiasi. Produsele care au ajuns la Asociatia Surdo-Mutilor, erau confiscate dar nu din gesiunea Biroului Vamal Constanta. Am o colega de scoala care provine dintr-o familie de surdo-muti si am participat si la alte actiuni. Am fost acolo cu dulciuri platite din banii mei si stiind ca Eugen Bogatu in calitate de director domenii port cunoaste firmele din port, l-am rugat sa obtine daca poate dintr-o sponsorizare o donatie pentru copiii surdo-mutilor. Maximum ce se putea risca cu aceasta poveste era o amenda contraventionala de 1000 de lei, niciun caz un dosar de captura a statului. 

16. Ati reusit intre timp sa lecturati stenogramele din dosar, parte din ele au fost publicate si in presa.. Din stenogramele publicate reiese faptul că reţeaua din Portul Constanţa era organizată pe paliere de comandă.

Eu il cunosteam pe Bogatu mai bine si inca vreo doua persoana mai putin. El n-a stiut sa gestioneze momentul in care n-a iesit deputat si eu senator. Eu i-am spus sa-si schimbe colegiul. M-a afectat si pe mine distrugerea relatiilor cu Mironescu, e adevarat ce spune el ca din decembrie 2009 nu am mai vorbit iar pe ceilalti nu ii cunoasteam, in special pe cei de la vama.

17. În ultimii ani de cate ori v-ati schimbat telefonul mobil şi cate cartele SIM ati detinut? Va intreb acest lucru pentru ca in rechizitoriu se precizeaza printre altele ca gruparea proceda la înlocuirea constantă a telefoanelor mobile şi a cartelelor SIM, erau în încercarea de a nu fi interceptaţi de către anchetatori.  

Am primul numar din prima luna cand s-a lansat vodafone iar al doilea numar il am din perioada in care eram director la port. Nu am folosit niciodata cartele preplatite si nici nu am incercat sa-mi ascund convorbirile telefonice niciodata. Nu -mi place cum arata statul asta. Nu e normal sa te asculte chiar daca nu ai nimic de ascuns. Iar ascultarile ar trebui sa se faca in cazuri concrete. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1287

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1067

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2128

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 2071

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1643

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1817

VIDEO Vrei să devii polițist? Acum ai ocazia! Precizări importante legate de tatuaje. Interviu online cu agent șef adjunct de poliție Olimpia Ceară, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța

01 Nov 2023 2517

Interviu online cu handbalistul Ayar Murtaza, de la CSM Constanța „Tata m-a îndrumat pe acest drum, e o pasiune în familie“

04 Oct 2023 2758

Interviu online cu Marius Nazîru, de la CSM Constanța „Rugby-ul te învață să te ridici, de câte ori cazi, chiar dacă uneori e mai greu“

10 Aug 2023 2315

Interviu online cu Cezar Unitu, de la CSM Constanța „Baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce treceׅ“

27 Jul 2023 2594

Interviu online cu performerul Carol Popa, de la CSM Constanța „Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9“

06 Jul 2023 2605

Interviu echipa DajarMagazin.ro „Ne propunem să aducem senzația de cină la restaurant în propria casă”

05 Jul 2023 1549

Interviu online cu baschetbalista Amira Bou-Chedid, de la CSM Constanța „Pentru atingerea înaltei performanțe, munca este partea esențială“

15 Jun 2023 3265

Editorial Așa se nasc campionii!

22 May 2023 1830

Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța „Îmi doresc să devin o sportivă renumită“

18 May 2023 3315