ZIUA LIVE Lucrările care se efectuează la Teatrul de Stat au scos la iveală în foaierul teatrului, zidul Cetății Tomis

  • Lucrările care se efectuează la Teatrul de Stat - Fantasio în vederea eficientizării energetice și consolidării clădirii, construită la începutul secolului trecut, au scos la iveală în foaierul teatrului, zidul de incintă al anticului Tomis
  • Cercetarea preventivă este realizată de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sub coordonarea cercetătorului științific III, dr. Constantin Băjenaru
  • Acesta vorbește la ZIUA LIVE despre importanta descoperirii dar și despre ce soluții ar putea recomanda arheologii pentru punerea în valoare a sitului antic


Nu mai departe de vara anului trecut, o altă echipă de arheologi conduși de Constantin Băjenaru au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis în cadrul unei cercetări efectuate după demolarea imobilului situat pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa, cunoscută constănțenilor drept „Casa cu iederă“.



 


Noi am săpat și anul trecut vizavi. În toată această zonă, vorbim doar despre fundația zidului. Nu știam care este starea lui de conservare. Partea aceasta este partea intoerioară a zidului. Distrugerea zidului a fost mai ușor de făcut pe partea exterioară.


Acum lucrăm la baza de date fotografică. Vrem să tragem niște concluzii mai certe. Vom lucra pe bucăți. Nu poți să sapi sub un zid de la cap la coadă.
 
Când s-a construit teatrul nu au fost arheologi. Vom vedea, vom căuta în arhive. Nu avem nicio informație că în momentul în care s-a construit teatrul a fost găsit ceva,  explică Băjenaru.

 
 

Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit.

 


Meseria de arheolog în România este foarte periculoasă. Suntem printre puținii din Europa unde arheologul trebuie să dea o soluție. Sunt și arheologi care nu își fac meseria cum trebuie. Pe arheolog cade responsabilitatea. Puterea politică nu acceptă propunerile, mai spune Băjenaru.



Băjenaru a vorbit și despre un sarcofag găsit în Constanța.

 


Doar pe raza municipiului Constanța, noi avem în jur de 100 de situri arheologice. Harta arheologică trebuie să fie publică. 

Constanței îi trebuie un nou muzeu de arheologie.

În momentul în care s-a construit Academia Navală s-a găsit un sarcofag.
 
Am găsit morminte în zona căminelor pentru studenți din zona Pescărie, mai spune el.




Și tot la ZIUA LIVE, Constantin Băjenaru, cercetător științific din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vorbește și despre șantierul arheologic de la Ovidiu pe care l-a condus în 2020.

Potrivit acestuia, castrul datează, cel mai probabil, din perioada împăratului Iustinian (527 – 565), a avut o perioadă scurtă de existență până la năvălirea popoarelor asiatice. Totodată, instalația cu rol defensiv ar fi putut să adăpostească până la 50 de militari.




Și nu în ultimul rând, tot la ZIUA LIVE, discutăm, joi, 10 februarie de la ora 15.00 și despre investițiile imobiliare, acolo unde specialiștii sunt chemați să realizeze cercetarea arheologică, acolo unde situația o impune.

Sunt și situații în care investitorii nu vor să accepte realitatea din teren și târâsc prin procese Direcția Județeană pentru Cultură și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Invitatul nostru este unul dintre arheologii familiarizați cu aceste situații.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.











PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a încheiat stagiunea 2023 – 2024 a Teatrului de Stat Constanța. Urmează reprezentații la mai multe festivaluri naționale și renovarea Sălii Studio

02 May 2024 626

Aras Nurgian vrea să construiască un bloc de cinci etaje pe bulevardul Ferdinand, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa pe locul clădirii istorice „Casa cu iederă“

02 May 2024 543

Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța

01 May 2024 599

Un spectacol din repertoriul Teatrului de Stat Constanța, selectat pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

29 Apr 2024 467

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 578

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 639

Teatrul de Stat Constanța caută colaboratori pentru proiectele derulate pe perioada verii. Unde trimiți CV-ul

09 Apr 2024 520

Patru spectacole în luna aprilie la Teatrul de Stat Constanța, printre care și noua producție, „Casa Bernardei Alba”

30 Mar 2024 812

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 654

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 839

„Memoria apei”, o tragicomedie excepțională, pe scena Teatrului de Stat Constanța

23 Mar 2024 785

„Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, noul spectacol pregătit de Teatrul de Stat Constanța (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 654

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 509

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 679

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 555