Creșele vor putea fi preluate de către grădinițele cu program prelungit. Proiectul este în dezbatere publică (document)

  • Creșele vor putea fi preluate de către grădinițele cu program prelungit
  • Ministerul Educației propune, prin acest proiect, care urmează să modifice Legea educației
  • Prin excepție, ca urmare a unor situații administrative deosebite, inspectoratele școlare pot decide arondarea acestora grădinițelor cu program normal
  • Inspectoratele școlare județene urmează să finalizeze procedura de arondare a creșelor la grădinițe până la data de 1 octombrie 2021
 
Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, care a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, începând cu anul școlar 2021-2022, creșele vor fi preluate, la cererea consiliilor locale, de către grădinițele cu program prelungit. Totodată, pentru funcția de educator, se vor accepta și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, în anumite condiții.
 
Așadar, Ministerul Educației propune, prin acest proiect, care urmează să modifice Legea educației (Legea nr. 1/2011), integrarea creșelor în sistemul național de învățământ preuniversitar și trecerea lor în subordinea grădinițelor cu program prelungit, la solicitarea consiliilor locale.
 
Prin excepție, ca urmare a unor situații administrative deosebite, inspectoratele școlare pot decide arondarea acestora grădinițelor cu program normal. În cazul în care consiliile locale nu solicită arondarea, creșele rămân în subordinea lor, sub coordonarea metodologică a inspectoratelor școlare.
 
Conform proiectului, creșele vor prelua copiii cu vârste cuprinse între 11 luni și trei ani, în vreme ce, în prezent, potrivit Legii 263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, acestea sunt organizate pe grupe de vârstă și dezvoltare psihomotorie a copiilor, astfel:
 
  • grupa mică, până la împlinirea vârstei de un an;
  • grupa mijlocie, între un an și doi ani;
  • grupa mare, peste doi ani.
 
Inspectoratele școlare județene urmează să finalizeze procedura de arondare a creșelor la grădinițe până la data de 1 octombrie 2021. Ministerul Educației va asigura personalul necesar desfășurării educației antepreșcolare.
 
Proiectul Ministerului Educației reglementează și condițiile de studii necesare pentru ocuparea funcției didactice de educator-puericultor începând cu anul școlar 2021-2022. Vor putea fi acceptați și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educatiei cu terți, precum și absolvenți cu diploma de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.
 
Proiectul mai prevede că toate creșele din sistemul public de stat și creșele din sistemul privat acreditat sau creșele construite și înființate de autoritățile publice locale în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, care urmează să desfășoare activități cu copiii în anul școlar 2021-2022, vor fi considerate unități de învățământ care funcționează legal la data la care proiectul de OUG va intra în vigoare și se vor supune prevederilor acesteia.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O creșă va fi construită la Valu lui Traian, județul Constanța cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării

13 Jun 2023 1188

Atenție, părinți! A fost publicat Ordinul Ministerului Educației pentru înscrierea la grădiniță. Calendarul (DOCUMENTE)

31 May 2023 1784

Surse Fost auditor al Curții de Conturi Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA. Partea vătămată, fosta şefă a creşelor din Primăria Constanţa

27 Apr 2023 1633

UPDATE Cine le va administra? Reabilitate cu bani din PNDL, două creșe din Constanța sunt pustii! Nu au primit autorizaţii necesare pentru funcționare

26 Mar 2023 2217

Contracte de peste 1 miliard de euro prin PNRR semnate de Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea clădirilor și construirea de creșe

17 Nov 2022 901

Ce vrăji a mai făcut directoarea Poptile de la DGAS?! Creșele, cantina socială și căminul de bătrâni din Constanța riscă să rămână fără alimente (DOCUMENTE)

05 Nov 2022 3814

124 de creșe construite prin PNRR. În județ sunt doar trei, în Murfatlar, Techirghiol și Hârșova. Niciuna la Constanța

22 Oct 2022 1564

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila „Asigurăm finanțarea, din fonduri europene, pentru construcția a 124 de creșe noi“ (DOCUMENT)

07 Sep 2022 1252

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila „Am semnat primele contracte de finanțare, prin PNRR, pentru construcția de creșe“

01 Sep 2022 1051

Pensiuni, tabere, creșe și grădinițe, verificate de ANSVSA. Amenzi de peste 700.000 lei, aplicate

01 Aug 2022 1175

Ministerul Dezvoltării, anunț important despre construirea unor noi creșe

23 Jun 2022 1197

Creșe noi în județul Constanța. În ce localități vor fi construite

16 Jun 2022 1651

Primarul Municipiului Constanța „Vești bune pentru părinți. Construim două creșe noi în Constanța“

25 May 2022 1472

Lege promulgată Alocația de hrană pentru persoanele aflate în centrele rezidențiale de asistență socială crește, la nivel național, de la 1 iunie 2022

23 May 2022 3179

Ministerul Dezvoltării va finanța construcția a 6 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic

06 May 2022 1125