Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

  • Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 stabilește criteriile generale de acordare a burselor școlare pentru elevii din învățământul românesc.
  • Elevii sunt nemulțumiți de decizia Ministerului Educației de a oferi bursele de merit doar celor ce au media minimă generală de 9,50 față 8,50, așa cum era precizat în ordinul precedent.
  • Șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța a declarat pentru ZIUA de Constanța că ordinul se va aplica începând din semestrul al II-lea, conform OME 5.870 din decembrie 2021.
  • Reprezentanții Asociației de Elevi din Constanța au declarat pentru ZIUA de Constanța că protestele vor continua în această săptămână. 
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat printr-un comunicat oficial că bursele de merit vor fi primite doar de câtre elevii ce au media generală cuprinsă între 9,50 și 10.
 
Până acum, elevii aveau nevoie de o medie generală minimă de 8,50 pentru a primi bursa de merit.
 
Pe site-ul oficial al Ministerului Educației, a apărut în data de 5 ianuarie 2022, un comunicat prin care este anunțată situația burselor de merit.
 
Asociațiile de Elevi, inclusiv Asociația Elevilor din Constanța, au protestat la București, în data de 6 ianuarie 2022, în fața Ministerului Educației în speranța că Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 va fi revocat sau modificat astfel încât media minimă generală pentru acordarea burselor de merit să râmână la 8,50.
 
Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).
 
Protestul elevilor nu a avut succes, dar aceștia nu se dau bătuți.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi din Constanța au declarat, pentru ZIUA de Constanța, situația neplăcută în care se află din cauza acestui ordin al Ministerului Educației.
 
Conform spuselor lor, elevii au fost primiți în ziua protestului de către secretarii de stat ce le-au reamintit de faptul că bursele școlare au fost mărite, de asemenea, elevii nu ar cunoaște toate tipurile de burse școlare.
 

Totodată, se pare că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a ieșit să facă declarații la aproximativ 10 minute după încheierea protestului, iar acest fapt a însemnat o altă nemulțumire în rândul elevilor care ar fi vrut ca declarațiile să fie făcute în fața lor, potrivit spuselor reprezentanților Asociației de Elevi Constanța.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi Constanța au spus că bursele școlare se calculează pe un întreg an școlar, prin urmare pentru anul școlar curent 2021-2022, calculul este efectuat deja, dar acest lucru vine în contradicție cu noul ordin al Ministerului Educației conform căruia noile criterii de acordare a burselor școlare se aplică chiar din semestrul al II-lea al acestui an școlar.

 
Șeful Inspectoratului Județean Constanța, Sorin Mihai, a confirmat pentru ZIUA de Constanța că, bursele școlare, se vor acorda aplicându-se noile criterii, începând cu semestrul al II-lea al anului curent școlar, conform OME 5.870 din decembrie 2021.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi Constanța au declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că acțiunile împotriva acestui ordin vor continua până când vor obține ce și-au propus. Săptămâna aceasta protestele vor continua.
 
ZIUA de Constanța vă va ține la curent în legătură cu situația elevilor pe parcursul obținerii de informații noi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă foto: Asociația Elevilor din Constanța
 
Citește și:
 
Elevii protestează
Ministerul Educației a modificat media minimă necesară elevilor pentru a primi bursele școlare. Ce spune șeful IȘJ Constanța (VIDEO+DOCUMENT)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 881

Meseria e brățară de aur! Harta școlilor profesionale și liceelor tehnologice din județele Constanța și Tulcea

31 Mar 2022 615

Elevii cer Senatului României respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al acestora

02 Mar 2022 622

Asociația Elevilor din Constanța solicită IȘJ să o demită pe directoarea Liceului Teoretic Ovidius, după colectarea ilegală de fonduri

12 Feb 2022 1552

Precizările șefului IȘJ Constanța, cu privire la colectarea ilegală a fondului clasei la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”

07 Feb 2022 1705

Asociația Elevilor din Constanța, chestionar public despre bani pentru fondul clasei și cadouri. Ce liceu a fost raportat

07 Feb 2022 1253

Asociația Elevilor Constanța „Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor“

31 Jan 2022 1172

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară bani elevilor. Ce spun reprezentanții IȘJ despre fondul școlii

25 Jan 2022 1207

Asociația Elevilor din Constanța-Apel pentru Educație. Ce solicitări au fost făcute?

19 Jan 2022 718

Asociația Elevilor din Constanța solicită autorităților să ia măsuri după moartea adolescentului din Năvodari

15 Jan 2022 983

Părinții vor ca ultima săptămână din semestrul I să fie online. Ce spune șeful IȘJ Constanța

11 Jan 2022 1351

Asociația Elevilor din Constanța Grevă Japoneză pentru bursa de merit

11 Jan 2022 1097

Asociațiile de Elevi organizează grevă japoneză în această săptămână

10 Jan 2022 802

Editorial Bătaia de joc din învățământul românesc

08 Jan 2022 3294

Elevii protestează Ministerul Educației a modificat media minimă necesară elevilor pentru a primi bursele școlare. Ce spune șeful IȘJ Constanța (VIDEO+DOCUMENT)

07 Jan 2022 1446