Teme dezbătute Prima reuniune din acest an a Comisiei de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”

  • Primăria a organizat și desfășurat astăzi prima reuniune din acest an a Comisiei de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”, la lucrările căreia au luat parte reprezentanți ai Primăriei municipiului Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, Comitetului Județean al Părinților Constanța și Asociației Firmelor din Constanța.

Primăria municipiului Constanța sprijină învățământul dual și se implică în mod activ în procesele de formare, pe plan local, a unei forțe de muncă bine pregătite și calificate, în domenii profesionale prioritare, care să răspundă nevoilor specifice ale pieței muncii din municipiu.

Constanța are nevoie prioritară de forță de muncă bine pregătită și calificată, în multiple domenii, care să contribuie la dezvoltarea orașului, la atragerea de investiții, la derularea unor proiecte profesionale și economice locale de lungă durată. Primăria are în vedere ca orașul Constanța să devină în scurt timp, printr-o colaborare solidă și susținută cu toți partenerii locali de dialog, un exemplu de bune practici și de soluții performante în domeniul învățământului dual în sud-estul României. 

În acest context, Primăria a organizat și desfășurat astăzi prima reuniune din acest an a Comisiei de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”, la lucrările căreia au luat parte reprezentanți ai Primăriei municipiului Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, Comitetului Județean al Părinților Constanța și Asociației Firmelor din Constanța.

Proiectul respectiv are ca obiectiv general crearea unei platforme de dialog, sprijin și cooperare între administrația locală, instituțiile publice, agenții economici locali și elevii și părinții interesați de formarea profesională duală, prin care să se realizeze un proces durabil, la nivelul municipiului Constanța, de  corelare a cererii pieței muncii din Constanța cu oferta de muncă pregătită și calificată, în toate domeniile.

Membrii Comisiei au dezbătut posibilitățile de cooperare în domenii precum: stimularea interesului pentru formare profesională duală în rândul agenților economici și al tinerilor din învățământul preuniversitar din oraș; coroborarea măsurilor de modernizare a pieței muncii cu cele educaționale; actualizarea ofertei eudcaționale de tip Școală profesională în regim dual; promovarea educației antreprenoriale la elevi, înființarea și modernizarea campusurilor școlare din sistemul dual, promovarea în spațiul public și în mediile-țintă a conceptului de Școală profesională - Școală de Excelență ca prim pas către o carieră profesională deschisă.

În acest sens, cooperarea interinstituțională dintre Primăria municipiului Constanța și Inspectoratul Județean Constanța pe baza actualului Acord de parteneriat, semnat în 2019, precum și cooperarea cu ceilalți parteneri ai proiectului, reprezintă garanții ale unui dialog de calitate, la nivel local, în domeniul învățământului dual.

Comisia a decis ca în cursul lunii februarie a.c. să organizeze o reuniune online cu agenții economici din municipiu, cu obiectivul de a stimula interesul acestora pentru pregătirea sistemică a viitoarei forțe de muncă a orașului. Reuniunea va fi urmată de mai multe activități directe cu participarea agenților economici și a părinților și elevilor interesați de formarea profesională duală în orașul Constanța.

 Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, încurajează în mod responsabil tinerii orașului nostru să opteze pentru formare profesională în sistem dual ca garanție a unui parcurs profesional de calitate și de lungă durată. În acest context, Primăria ca instituție se implică în mod activ în crearea unei resurse umane locale calificate, în domenii-cheie, ca premisă pentru dezvoltări economice solide și pentru stimularea participării tinerilor la proiectele de dezvoltare ale orașului. Resursa umană locală de calitate trebuie să fie motivată să rămână în municipiu și să sprijine proiectele de dezvoltare locală, iar Primăria va avea grijă ca parcursul de pregătire profesională a acestora în domenii relevante să fie bine construit, de către municipalitate și toți partenerii locali ai acesteia.


Primarul municipiului, Vergil Chițac, îi asigură pe părinții tinerilor orașului nostru că o carieră a copiilor lor în sistemul dual reprezintă o soluție profesională cu multiple șanse de evoluție, într-un oraș orientat spre dezvoltare sistemică și cu un potențial local în creștere.

Primăria municipiului Constanța sprijină învățământul dual și are certitudinea că numai o forță de muncă înalt calificată, cu nevoi corelate cu cerințele pieței locale și motivată să lucreze în municipiul Constanța, în domenii de interes specific și cu salarii atractive, poate asigura dezvoltările locale pe care acest oraș le merită și pe care Primăria le va promova și susține în următorii ani!, precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
                   
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Peste 30 de mașini abandonate vor fi ridicate de polițiștii locali

05 Mar 2021 552

Regulamentul parcărilor rămâne în consultare publică Primarul Vergil Chițac, o nouă propunere de zone tarifare

04 Mar 2021 863

Litoral 2021 Vergil Chițac, detalii despre sezonul estival în stațiunea Mamaia

03 Mar 2021 678

VIDEO Femeie supărată pe administrația locală. A încercat să își spună problemele în prezența edilului Vergil Chițac

03 Mar 2021 1224

LIVE Primarul Vergil Chițac, despre stadiul lucrărilor din cadrul proiectului "Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Ovidius Constanța"

03 Mar 2021 853

Constanța Persoanele care aruncă deșeuri ilegal riscă amenzi de 30.000 lei și confiscarea mașinii

01 Mar 2021 904

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu vine la ZIUA Live. Va fi modificat regulamentul parcărilor din municipiu?

01 Mar 2021 3358

Vergil Chițac „Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”

27 Feb 2021 1764

Regulamentul parcărilor din municipiul aruncă în aer liniștea constănțenilor și naște tensiuni între PNL și primarul Vergil Chițac

25 Feb 2021 3028

Ședință de lucru cu reprezentanții UAT-urilor din județul Constanța. Care a fost subiectul principal al discuțiilor

25 Feb 2021 581

Pe tema schimbării numelui străzii „Mareșal Ion Antonescu” Scrisoare deschisă

24 Feb 2021 1032

Constanța Primarul Vergil Chițac a primit vizita unei delegații a Federației Române de Rugby

17 Feb 2021 2420

Vergil Chițac „Constat cu regret că declarațiile și acțiunile mele privind tema denumirii străzii „Mareșal Ion Antonescu" din Constanța au fost și sunt răstălmăcite”

16 Feb 2021 1673

Institutul „Elie Wiesel” dezaprobă reacția edilului Vergil Chițac. Este vorba de numele străzii Mareșal Ion Antonescu

16 Feb 2021 942

Roata panoramică din Portul Constanța ar trebui să fie demontată de proprietar până de Dragobete. Ce spune primarul

16 Feb 2021 448