Invitati

Dobrogea şi războaiele ruso-turce (I). Un tărâm devastat (1768-1774)

Istoria tărâmului dintre Dunăre şi mare a fost mereu una tulbure, plină de evenimente. Acest lucru s-a întâmplat atât în antichitate, pe când Scythia Minor era provincie romană de graniţă mereu atacată de migratori, cât şi în Evul Mediu, când a fost scena a numeroase bătălii.
  
Imperiul Otoman a reuşit să cucerească provincia la scurt timp după moartea lui Mircea cel Bătrân (1418), dar a fost o cucerire în etape, definitivată în 1484, când turcii au acaparat şi Gurile Dunării. Iniţial, Dobrogea a fost doar un sangeac al provinciei Rumelia, dar din 1599 a devenit parte componentă şi principală a elayetului de Silistra.
 
Fiind o provincie de graniţă, a avut întotdeauna o mare importanţă strategică pentru otomani, din toate punctele de vedere: militar, economic, politic şi administrativ.
 
Paradoxal însă, deşi Dobrogea era foarte bogată, cei mai mulţi dintre locuitorii săi, creştini şi musulmani, trăiau în sărăcie lucie. Potrivit călătorilor străini care au tranzitat teritoriul începând din sec. al XVI-lea (ex: englezii Bargrave sau Chishall), în Dobrogea o duceau bine doar câţiva mari proprietari de pământuri, slujbaşii corupţi ai aparatului administrativ sau militarii cantonaţi în zonă.
 
Oamenii simpli erau împovăraţi de taxe şi cădeau des victime ale abuzurilor comise de funcţionari sau de soldaţi. Românii, adunaţi în numeroase sate creştine, plăteau capitaţia (taxa pe cap de locuitor) impusă ghiaurilor (necredincioşi), iar în timp de război erau obligaţi fie să contribuie cu alte sume, fie cu provizii pentru întreţinerea armatei.
 
Din nefericire, dobrogenii Evului Mediu erau foarte des în vremuri de război. Teritoriul lor era fie câmp de bătălie, fie teatru de operaţiuni şi loc de tabere militare.
 
Imperiul Otoman a început să îşi piardă din putere, odată ce forţele Europei s-au unit într-o Ligă Sfântă de eliberare a teritoriilor creştine stăpânite de Semilună. În 1683, otomanii eşuează în al Doilea Asediu al Vienei şi sunt învinşi la Kahlenberg de uniunea creştină condusă de Ioan III Sobieski. Din acel moment, turcii încep să piardă tot mai mult teren în lupta lor contra creştinilor.
 
În secolul XVIII, situaţia devine din ce în ce mai dramatică. Înalta Poartă se confruntă acum cu un nou şi redutabil rival, Rusia, devenită şi ea o mare forţă a Europei. Defilând în forţă protegiuitoare a creştinilor, Rusia vrea să îşi impună controlul asupra Moldovei şi Țării Româneşti, aflate sub suzeranitate otomană. Rusia lui Petru cel Mare şi apoi Rusia Ecaterinei a II-a luptă pentru control teritorial, pentru Crimeea şi pentru ieşirea la Marea Neagră.
 
Nu vom face istoria tuturor conflictelor ruso-turce, ci ne vom referi strict la cele care au afectat Dobrogea. De aceea, am ales conflictul militar ruso-turc de şase ani (1768-1774). Operaţiunile derulate au condus la devastarea ţinutului nostru şi au pricinuit foarte mari pagube materiale şi însemnate pierderi umane. Am ales să prezentăm acest război şi pentru că el se va încheia cu Tratatul de Pace de la Kuciuk Kainargi, care a avut efecte extraordinar de importante atât în ceea ce priveşte politica internaţională, cât şi mai ales asupra provinciilor istorice locuite de români.
 
Războiul Ruso-Turc a avut ca prolog un eveniment sângeros. Un detaşament de cazaci zaporojeni, supuşi ai Rusiei, ajung la jumătatea lunii iunie în oraşul moldovenesc Balta (azi, în Ucraina), în care locuiau numeroşi etnici turci. Balta era un punct comercial extrem de important, aici venind pentru tranzacţii negustori turci, tătari, evrei, armeni şi greci. Cazacii masacrează garnizoana otomană, omoară peste 1.000 de locuitori, distrug şi incendiază oraşul.
 
Drept consecinţă, în octombrie 1768, la porunca sultanului Mustafa al III-lea, noul vizir al Imperiului Otoman, Hamsa Paşa, declară război Rusiei conduse de Ecaterina a II-a.
 
După mai multe luni de pregătiri, în vara lui 1769 o armată otomană condusă de Ali Paşa trece Dunărea spre Hotin şi se angajează în contact direct cu armata ţaristă. Turcii sunt învinşi şi obligaţi să se retragă în dezordine la Isaccea, unde este şi astăzi principalul vad de trecere al Dunării. De altfel, nordul Dobrogei era plin de soldaţi otomani.
 
Un nou vizir al imperiului, Kalil Paşa îşi face cartier general la Babadag, în oraşul sfântului Sari Saltâk şi apelează la un derviş pentru a insufla curaj armatei sale descurajate şi care nu era deloc dornică să se bată cu ruşii.
 
Războiul Ruso-Turc se va purta pe mai multe fronturi, în 1770 fiind consemnate lupte în Ucraina de azi, în Siria, în Egipt. Între 5 şi 7 iulie 1770, la Ceşme, lângă coasta vestică a Anatoliei, flota otomană va suferi o mare înfrângere.
 
Tot în 1770, turcii pierd cetatea Chilia. Garnizoana din acest oraş capitulează în faţa ruşilor şi este condusă până la Tulcea.
 
Atât zona Ucrainei, cât şi nordul Dobrogei sunt afectate în această perioadă de o epidemie de ciumă care face ravagii în ambele tabere, dar şi în aşezările civile din zonă.
 
1770 este anul hotărâtor în ceea ce priveşte cursul războiului: turcii mai suferă înfrângeri şi la Kagul şi Larga, unde, deşi sunt mai numeroşi, dau dovadă de dezorganizare şi cedează în faţa presiunii armatei excelent organizate a ruşilor.
 
Pentru a compensa pierderile umane, otomanii cheamă sub arme 40.000 de neferi, aleşi dintre locuitorii Dobrogei. Acest fapt este consemnat în corespondenţa ambasadorului Prusiei la Constantinopole, unde se luase decizia.
 
Otomanii se retrag apoi şi se pregătesc să ierneze în taberele din Dobrogea, în principal armata fiind concentrată în zona Babadag. 40 de corăbii aduc cu ele 10.000 de ieniceri a căror misiune este să protejeze litoralul vest-pontic. Planurile turceşti nu se vor împlini pentru că ruşii pornesc contraofensiva.
 
În primăvara lui 1771, armata ţaristă condusă de generalii Weussman şi Miloradovici trece Dunărea şi după ce câştigă mai multe bătălii reuşeşte să cucerească Tulcea, Isaccea, Măcin şi Hârşova.
 
Întreaga Dobroge suferă de pe urma războiului: aşezările civile sunt prădate, fortificaţiile militare distruse, la fel geamiile musulmane.
 
Situaţia a scăpat de sub control pentru turci, iar sultanul este disperat. Se aplică pedepse extrem de drastice pentru dezertori, care - odată prinşi - sunt adesea decapitaţi împreună cu ofiţerii lor. Aceste măsuri nu reuşesc însă să aducă nimic bun în tabăra otomană...
 
(Va urma) 

Bibliografie

 
Rădulescu/Bitoleanu - Istoria românilor dintre Dunăre şi Mare - Dobrogea, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1979
 
Brian L. Daveis - The russo-turkish wars 1768-1774, Catherine II and the ottoman empire
 
Abdurrahim Ozer - The ottoman-russian relations between the years 1774-1787, Bilkent University Ankara.
 
Despre Cristian Cealera
 
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.

Citeşte şi:
 
După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie
 
Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“
 
Pe urmele genovezilor în Dobrogea (II). Enisala, Licostomo şi Tratatul de la Pera


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 194

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 252

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 279

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 331

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 188

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 186

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 178

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 281

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 130

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 217

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 259

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 384

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 214

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 322

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 207

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 237

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 250

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 43

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 249

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 189

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 512

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 223

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 209

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 294

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 290

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 258

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 223

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 411

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 285

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 801

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 707

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 327

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 699

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4505

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 366

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 497

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 500

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 299

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 278

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 611

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 701

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 648

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1021

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

12 Nov 2018 374

Eveniment cultural de poezie și muzică, la Teatrul de Stat Constanţa, de Ziua Dobrogei

12 Nov 2018 335

Ce manifestări vor fi organizate la Tulcea cu ocazia Centenarului şi Zilei Dobrogei

12 Nov 2018 499

Surprize pentru seniorii din Constanța de Ziua Dobrogei la pavilioanele pentru pensionari din municipiul Constanța

12 Nov 2018 362

Evenimentul organizat la Constanța cu ocazia „Zilelor Dobrogei” are loc la Pavilionul Expozițional. Ce surprize le sunt pregătite constănțenilor

12 Nov 2018 723

Poveștile Histriei (I) Frumoasa Hediste, moartea lui Meidias și alte istorii

12 Nov 2018 434

#Dobrogeaetnică Pregătind sărbătoarea Dobrogei, la 140 de ani, reprezentanţii etniilor se alătură proiectului ZIUA de Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2018 610