Invitati

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

Situat la 18 km de Mangalia, satul Vârtop a luat naștere odată cu așezarea pe aceste meleaguri a unor familii de tătari veniți din Crimeea. Primul nume al satului a fost Deliiuruci. Potrivit datelor din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, primele familii de români care s-au stabilit în Vârtop au venit de la Adamclisi și Ion Corvin, în anul 1924.
Odată cu mărirea populației creștine din Vârtop, s-a simțit nevoia construirii unui lăcaș de cult. Primele slujbe care s-au oficiat în sat au fost în clădirea școlii, pusă la dispoziție chiar de directorul unității de învățământ, întrucât cea mai apropiată biserică era la 4 km, în comuna Cotu Văii. Astfel, găsim într-un document de arhivă, din 29 august 1935, cererea a 52 de persoane din Vârtop, prin care îl rugau pe episcopul Gherontie al Constanței să îi permită preotului de la Cotu Văii să săvârșească ocazional slujbe în clădirea școlii:


Subsemnații, locuitori ai satului Vârtop, comuna Cotu Văii, cu lacrimi vă aducem la cunoștință, următoarea plângere:
Suntem cu toții coloniști lipsiți pe timpurile acestea de surse materiale, ca prin noi să ne putem ridica o casă de rugăciune. Pe timpurile acestea de criză am putut strânge suma de 40.000 lei și i-am depus la administrația financiară, în scopul a se ridica sus numita casă. Biserica unde trebuie să ne ducem este la 4 km depărtare, și nu putem să ne împărtășim la sfânta slujbă. Local propriu de școală nu am avut. Prin sacrificii am construit un local de școală, rugându-l pe domnul director a-l ceda în zilele de sărbătoare. 

Cu onoare vă rugăm a aproba, ca de două ori pe lună, să se oficieze de părintele paroh atât cât se poate din slujba religioasă în acest sat”.

Inițiativa locuitorilor din Vârtop a fost salutată de directorul școlii, care, în aceeași zi, 29 august 1935, a trimis și el o adresă către episcopul Gherontie:

Prea sfințite Părinte,
Cu onoare vă aduc la cunoștință următoarea rugăminte:
Sunt învățător de 7 ani în acest sat depărtat de comună cu 4 km. Transportarea cu elevii mei, pe vânturi și ploi în zile de sărbătoare la biserică se face foarte greu. În cele mai multe zile de sărbătoare nu pot duce la biserică decât elevii mari, cei mici fiind lipsiți de a lua parte la slujba religioasă, până ce ajung în clasa a IV-a. Din această cauză întâmpin mari greutăți la filtrarea sentimentului religios, care azi, mai mult ca oricând, trebuie să formeze platforma morală pe care se sprijină creștinătatea.
(...) Cu onoare vă rog să binevoiți a dispune să se oficieze odată cu deschiderea cursurilor, de două ori pe lună, atât cât se poate, din slujba religioasă, în acest local de școală, ce-l voi ceda în acest sens în zile de sărbătoare”.


Un an mai târziu, în 1936, cu aprobarea episcopului Gherontie, în satul Vârtop se formează un comitet, care avea sarcina de a se ocupa de construcția unei biserici în sat. Astfel, pe 10 octombrie 1937, se pune piatra de temelie a viitoarei biserici „Nașterea Maicii Domnului” și încep lucrările în aceeași zi, sub coordonarea meșterului Pavel Starcu și a preotului paroh Moise Păun.

Lucrările au durat 10 ani, lăcașul de cult, construit în formă de cruce, din piatră vizibilă la exterior, a fost sfințit pe 27 iulie 1947, de episcopul Chesarie Păunescu, în timpul parohiatului preotului Filip Dediu. Pictura a fost realizată de pictorul N. Predescu din Cotu Văii, în stil bizantin.

Între 2003 și 2004, asupra bisericii au fost întreprinse lucrări serioase de restaurare (turnarea treptelor de la intrare, schimbarea acoperișului, repictarea bisericii etc.), sub coordonarea preotului paroh George Tudor, lucrări finalizate în anul 2004, ocazie cu care, pe 10 iulie, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. A doua pictură a bisericii a fost realizată de pictorul Ion Baltag.

Pe 6 iunie 2008, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului aprobă înființarea Parohiei Vârtop, care, de la ridicarea bisericii și până atunci, a fost în componența Parohiei Cotu Văii. Cu această ocazie, a fost numit și primul preot al nou înființatei parohii, preotul Mihăiță Sorin Jianu.

Activitatea pastoral-administrativă a preotului paroh Mihăiță Sorin Jianu, care slujește și astăzi în Parohia Vârtop, este una plină de roade duhovnicești și nu numai. Pe lângă lucrările de întreținere a sfântului lăcaș de cult, preotul Mihăiță Sorin a ridicat în satul Vârtop o casă parohială.

Printre preoții care au slujit în decursul anilor în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vârtop îi putem aminti pe: G. Bratoșanu, I. Barbu, Moise Păun, Filip Dediu, Grigore Epaminonda, Ion Coman, Gheorghe Stoica, Marin Fleșaru, Goerge Tudor și Viorel Rusu.

Bibliografie:

Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Caseta 107, Dosar 44
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Inventar, Parohia Cotu Văii, Filiala Vârtop

Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche

Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Eu

13 Mar, 2019 08:16

Sat Vartop , Comuna Albesti !!!

#minciuni

26 Sep, 2018 11:49

Casa parohială a fost făcută din binevointa primăriei care a donat terenul si cu ajutorul sătenilor care au muncit la acea casa, faptul ca el sta acolo și o îngrijește sau o îmbunătățește nu insemna ca el a construit-o.

Articole asemanatoare

Preoţi şi biserici la sat Parohia Petroşani, judeţul Constanţa (galerie foto)

13 Jul 2019 1581

Preoţi şi biserici la sat Parohia Coslugea, judeţul Constanţa (galerie foto)

06 Jul 2019 1744

Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Lumina, judeţul Constanţa (galerie foto)

29 Jun 2019 1925

Preoţi şi biserici la sat Parohia Istria, judeţul Constanţa (galerie foto)

22 Jun 2019 1251

Preoţi şi biserici la sat Parohia Tîrguşor, judeţul Constanţa (galerie foto)

15 Jun 2019 2857

Preoţi şi biserici la sat Parohia Remus Opreanu, judeţul Constanţa (galerie foto)

08 Jun 2019 1216

Preoți și biserici la sat Parohia Dulgheru, județul Constanța (galerie foto)

01 Jun 2019 1548

Preoți și biserici la sat Parohia Saraiu, județul Constanța (galerie foto)

25 May 2019 2757

Preoți și biserici la sat Parohia Negureni, județul Constanța (galerie foto)

18 May 2019 2440

Preoţi şi biserici la sat Parohia Aliman, judeţul Constanţa (galerie foto)

11 May 2019 1342

Preoţi şi biserici la sat Parohia Cochirleni, judeţul Constanţa (galerie foto)

27 Apr 2019 2305

Preoţi şi biserici la sat Parohia Tătaru, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Apr 2019 1978

Preoţi şi biserici la sat Parohia Corbu de Jos, judeţul Constanţa (galerie foto)

13 Apr 2019 3161

Preoți și biserici la sat Parohia Credința, județul Constanța (galerie foto)

06 Apr 2019 2601

Preoți și biserici la sat Parohia Independența, județul Constanța (galerie foto)

23 Mar 2019 2568