Invitati

„La Dobrici am văzut moartea cu ochii!“ Relatările unui preot tulcean prizonier de război


În articolul precedent publicat în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, „Atrocităţile comise de soldaţii de ocupaţie împotriva preoţilor dobrogeni în anii Marelui Război“, am amintit greutăţile prin care a trecut preotul Marin Popescu din parohia Teliţa, judeţul Tulcea, atunci când soldaţii bulgari au ocupat localitatea, la începutul anului 1917. Unul dintre puţinele ajutoare pe care preotul tulcean le-a primit a fost chiar din partea unui hoge, care l-a găzduit timp de 12 zile.
 
În articolul de azi, voi prezenta un scurt memoriu al preotului Marin Popescu, legat de evenimentele din acele greu încercate vremuri.
 
La auzul veştii că armata bulgară se apropie de Tulcea, părintele Marin Popescu, la fel ca mulţi alţi români dobrogeni, a plecat cu întreaga familie spre Moldova, în refugiu. Ajunşi în satul Şendreni, judeţul Galaţi, mare i-a fost mirarea când autorităţile române i-au spus că trebuie să se întoarcă la Teliţa, deoarece pericolul a trecut. Însă reîntoarcerea în Dobrogea avea să îl ducă pe părintele Marin Popescu pe drumul captivităţii:
 
„La apropierea inamicului am luat tot ce aveam, luând drumul pribegiei spre Moldova. Am trecut Dunărea pe la Brăila, iar la satul Şendreni, autorităţile noastre ne-au pus în vedere să ne întoarcem în Dobrogea, pentru că duşmanul a fost respins. Ne-am înapoiat acasă, unde totul era devastat şi pustiit de ruşi. Spre nenorocirea noastră, n-au trecut decât câteva zile, că apropiindu-se bulgarii, a trebuit să ne refugiem a doua oară cu familia şi şapte copii, fără să mai putem lua nimic din cele necesare. Am găsit un ţigan rudar, ce fugea cu alţi ţigani; avea doi boi pe care i-am pus la căruţa mea şi am plecat spre Isaccea cu gândul să trec în Basarabia sau Moldova. Ajungând seara la Isaccea, ţiganul meu spune că se duce să dea apă la boi şi dus a fost, lăsându-mă în drum cu căruţa şi cu copiii“.

 

De două ori în faţa morţii

 
Trimis chiar de autorităţile române în ghearele duşmanului, părintele Marin Popescu se gândea cum ar putea scăpa cu viaţă, atât el, cât şi familia lui. Ca un paradox, a găsit adăpost la doi locuitori din Isaccea, un bulgar şi un turc. Cu tot ajutorul primit, a trecut de două ori pe lângă moarte:
 
„Am tras la un locuitor din Isaccea, bulgar de origine, numit Taşcu Naumof. Aici m-a prins inamicul. Populaţia bulgară din Isaccea i-a primit pe bulgari cu pâine şi sare... eu cu moartea în sân. Stând în casa lui Taşcu, m-am pomenit cu soldaţii bulgari. Unii mi-au luat ceasul, alţii, banii şi tot ce am avut, până şi hainele copiilor. Noaptea a venit un sergent bulgar spunând gazdei că: «La tine sunt spioni români!», îndreptând revolverul spre mine. În timpul când cotrobăiau prin casă, am fugit cu copiii şi cele două fete mai mari la hogea, vecin cu Taşcu. Aici au venit doi ofiţeri turci. Unul m-a aşezat pe scaun, râzând de mine, trăgându-mă de barbă, iar celălalt luând un şervet lung, l-a udat şi răsucit, să mă spânzure. În acel moment a trimis Dumnezeu pe un căpitan turc, mai mare peste ei, care le-a poruncit să plece, scăpând astfel ca prin minune cu viaţă. Bietul Hoge m-a ţinut în casa lui 12 zile şi a intervenit la bulgari de mi-au dat bilet de voie să mă întorc acasă la Teliţa“.
 

Luat prizonier pentru că nu a slujit în limba bulgară

 
„Aici am găsit casa ocupată de bulgari. Am tras la săteanul Ion Bumbaru, cântăreţul meu de la biserică. Mi-au dat voie să slujesc în biserică şi în sat, dar numai bulgăreşte, ceea ce nu puteam să fac. După Paşti am fost ridicat din comună atât eu, cât şi Bumbaru, puşi între baionete şi trimişi la Babadag. Cu câtă jale m-am despărţit de copii şi de soţie, cine mai poate spune? Îi lăsam singuri în mâna duşmanului şi muritori de foame.

 

Seara am ajuns la Niculiţel, unde erau arestaţi părintele Gh. Dumitrescu din Niculiţel, ieromonahul Aghatanghel de la Mănăstirea Celic-Dere şi alţi preoţi şi călugări de la Mănăstirea Cocoş. A doua zi am fost trimişi la Babadag apoi la Hamangia cu trenul până la Sariurt şi pe jos la Cogealac şi Medgidia. De aici până la Dobrici, unde am văzut moartea cu ochii. Ne-au dezbrăcat de haine lăsându-ne în pielea goală şi ne-au bătut cu vână de bou de sărea sângele în toate părţile. Au pus doi prizonieri ruşi să ne tundă şi să ne radă. Şi astăzi văd chipul batjocoritor al bulgarului care striga la cei doi ruşi: «Să mi-i tundeţi şi să mi-i bărbieriţi pe aceşti diavoli de popi români, că ăştia au făcut ca la 1913 să ne ia Cadrilaterul nostru». Ne-au spălat rănile de sânge şi apoi ne-au dat hainele şi cămăşile, pornindu-ne între santinele pe străzile oraşului Dobrici, unde populaţia bulgărească, până şi copiii, aruncau cu pietre în noi strigând: «Huo..., spioni români!» De la Dobrici ne-au dus la Stara Zagora, Filipopol, Cârlova şi după 14 zile de drum, mai mult bătuţi, chinuiţi, înjuraţi, împinşi cu baionetele pe la spate, morţi de foame, am ajuns în orăşelul Calofer, unde am stat internaţi mai mult de un an, de la 27 mai 1917 până la 6 iunie 1918, în cea mai neagră mizerie, la munca câmpului, la seceriş şi la coasă, în picioarele goale, flămânzi şi istoviţi. Nu se pot povesti suferinţele pe care le-am îndurat!
 
Când m-am întors în Teliţa am găsit un preot bulgar pus de ei şi dacă am văzut că mor de foame, am trecut cu copiii în Deltă, de unde ducându-mă la Sfânta Episcopie de la Galaţi mi s-a dat încuviinţare să slujesc la Ceatalchioi şi Lascăr-Catargiu, până la înapoierea autorităţilor române în Dobrogea. Atunci am venit şi eu în parohia mea Teliţa, unde nu am găsit nimic din ce aveam altădată. Am pierdut şi sănătatea, şi gospodăria, şi tot ce aveam şi drept răsplată nu am fost ajutat din nicio parte cu nimic de către cei în drept.
 
Mulţumesc Bunului Dumnezeu că am scăpat cu viaţă, iar scumpa noastră ţară şi-a întregit hotarele strămoşeşti, de avem azi o Românie Mare“.
 
Bibliografie
 
Cotan, Constantin Claudiu, Biserica Ortodoxă Română în timpul Primului Război Mondial, Editura Universitară, Bucureşti, 2015
 
Popescu, Grigore (preot), Preoţimea română şi întregirea neamului, Vol. II, Tipografia „Vremea“, 1940
 
Sursă foto:
https://turistiniasi.blogspot.ro/2017/07/romania-in-primul-razboi-mondial-acum.html
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Atrocităţile comise de soldaţii de ocupaţie împotriva preoţilor dobrogeni în anii Marelui Război

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)

03 Nov 2018 1580

Povestea unui tânăr creștin dobrogean ajuns vizir la Constantinopol

27 Oct 2018 1098

Istoricul Bisericii „Sf. Dumitru“ din satul Dunăreni, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2018 1871

„Dispreţuiţi moartea!“ - Îndemnul unui tânăr sublocotenent dobrogean către plutonul său, în Primul Război Mondial

13 Oct 2018 1836

Scurtă biografie a preotului Gheorghe Frangu din Constanța, decorat de președintele României și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (galerie foto)

15 Sep 2018 1619

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

08 Sep 2018 2642

Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul

01 Sep 2018 1329

Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Tufani, județul Constanța

18 Aug 2018 2984

15 august - zi de sărbătoare învăluită în teroare pentru preoţi în timpul comunismului

11 Aug 2018 3040

Preotul Vasile Nartea, 50 de ani în slujba Bisericii, la Mangalia (galerie foto)

04 Aug 2018 1472

Ioachim Vasile, preotul din Basarabia care a slujit peste 30 de ani la Poarta Albă (galerie foto)

28 Jul 2018 1730

Preotul Radu Datcu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

21 Jul 2018 2613

Monahul Nicodim Dincă, primul stareţ al Mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ din judeţul Constanţa (galerie foto)

14 Jul 2018 1668

Scurt istoric al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Mangalia

07 Jul 2018 1826

Istoricul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Eforie Nord

23 Jun 2018 2423

Sfinţirea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Tariverde, judeţul Constanţa

16 Jun 2018 2432

Sculptorul Ion Jalea, ctitor al bisericii din Ciocârlia de Jos, judeţul Constanţa

09 Jun 2018 2236

Istoricul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - I“ din Constanţa (galerie foto)

02 Jun 2018 3279

Memoriul preotului militar Ioan Popescu de la Regimentul 40 Călugăreni

26 May 2018 2443

123 de ani de la sfinţirea Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa (galerie foto+document)

22 May 2018 2101

Preotul căpitan Ioan Georgescu din Oltina, județul Constanța (galerie foto)

19 May 2018 2533

Biserica „Sfinții Împărați“ din Cernavodă, bombardată în Primul Război Mondial

12 May 2018 2149

Biserica din satul Vlahi, judeţul Constanţa, transformată în spital militar inamic în Primul Război Mondial

05 May 2018 4466

Preotul căpitan Nicolae Coadă

28 Apr 2018 1789

Biserica „Sfântul Gheorghe“, prima clădire din Mangalia bombardată în Primul Război Mondial (galerie foto)

23 Apr 2018 4015

Preotul militar Anastase Popescu din Constanţa, de la erou al neamului în Marele Război, la duşman al poporului în comunism

14 Apr 2018 2313

Biserica „Sfinții Împărați“ din Hârșova, transformată în grajd de cai în Primul Război Mondial

07 Apr 2018 5361

Vasile Vasilescu, preotul militar din Hârşova rămas în Basarabia la sfârşitul Primului Război Mondial (galerie foto)

31 Mar 2018 2417

Memoriul preotului militar Vişan Ioachim de la Spitalul Mobil nr. 6

24 Mar 2018 2072

Preotul militar Alexandru Moroianu, ctitorul Bisericii „Sfinţii Împăraţi - I“ din Constanţa - galerie foto

17 Mar 2018 2976

Preotul militar Ioan Roşculeţ, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

10 Mar 2018 1771

Sublocotenentul Areta Teodorescu, eroul din Ialomiţa, îngropat de viu în Dobrogea (galerie foto + video)

03 Mar 2018 3763

Preotul erou Belizarie Popescu. „La Turtucaia, sub un mal ferit de gloanţe, făcea rugăciuni. De acolo nimeni nu l-a mai văzut!“ (galerie foto + video)

24 Feb 2018 5570

Mărturiile din Primul Război Mondial ale preotului Atanasie Popescu din Nufăru, judeţul Tulcea „Biserica era devastată, iar icoanele erau împuşcate“

17 Feb 2018 7998

Eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului. A fost comemorat Areta Teodorescu mort, pe frontul din Dobrogea, în 1916.

20 Jun 2016 2099

Doliu in Arhiepiscopia Tomisului S-a dus la Domnul preotul Ştefan Gabriel Girel

30 Dec 2010 2491

Ziua „Sfantului Ierarh Iosif Cel Nou de la Partos", patronul spiritual al pompierilor

16 Sep 2009 1225

666 incinge, din nou, spiritele intre preoti (video)

22 Jan 2009 4308

Buna Vestire aduce Tulcii un episcop

25 Mar 2008 1294

Moastele Sfantului Antipa au sosit la Constanta

14 Apr 2005 657

Procesiune funerara unica pentru credinciosii ortodocsi din Dobrogea

02 Sep 2004 955