Justitie

Au pierdut şi au declarat recurs. „Constanţa Altfel“ nu renunţă la desfiinţarea autorizaţiei pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, din parcul de la Casa de Cultură


Judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa acordau, în luna martie a.c., un nou termen al dosarului (853/118/2019) în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019, emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.

Pe scurt, este vorba despre autorizaţia de construire nr. 2018, care constă în următoarele: „Construire Catedrala Eroilor «Sfânta Treime», paraclis şi amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu AC (n.r. autorizaţia de construire) nr. 1/03.01.2013“. Cauza se va afla din nou în atenţia magistraţilor pe data de 26 martie, pentru a da posibilitatea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ să ia cunoştinţă de întâmpinări şi de înscrisuri.

 În cererea de chemare în judecată, Asociaţia „Constanţa Altfel“ preciza: „Imobilul autorizat prin AC a cărei suspendare solicităm a fi dispusă urmează a fi amplasat, după cum am arătat, în Parcul Casei de Cultură, care reprezintă spaţiu verde public cu acces nelimitat potrivit art. 3 lit. a) din Legea nr. 24/2007“
 
„Prin emiterea autorizaţiei de amplasare a imobilului în Parcul Casei de Cultură sunt încălcate următoarele dispoziţii ale art. 18 din Legea nr. 24/2007:
«(4) Schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.

(5) Este interzisă schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi definite de prezenta lege.

(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), este permisă schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcţiile locuinţelor sociale, obiectivelor sociale de învăţământ, sănătate, protecţie şi asistenţă socială, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi administraţiei publice şi autorităţilor judecătoreşti.

(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), se pot amplasa pe un spaţiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc şi odihnă, construcţii pentru expoziţii şi activităţi culturale, construcţii uşoare cu caracter provizoriu pentru activităţi de comerţ şi alimentaţie publică, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere, dar numai în baza unei documentaţii de urbanism pentru întreaga suprafaţă a spaţiului verde şi cu obligaţia ca suprafaţa cumulată a acestor obiective să nu depăşească 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde»“, se mai arată în motivarea acţiunii.
 
Tot cei de la Asociaţia „Constanţa Altfel“ mai susţineau că „prin emiterea AC a cărei revocare solicităm a fi dispusă a fost schimbată destinaţia spaţiilor verzi atât pentru lucrări ce nu reprezintă lucrări de interes public în înţelesul Legii nr. 24/2007, cât şi în lipsa unei documentaţii de urbanism aprobate în condiţiile legii“.
 
„Chiar dacă aceste condiţii ar fi îndeplinite, spaţiul verde reprezentat de Parcul Casei de Cultură este deja afectat de detalii de sistematizare pe mai mult de 10% din suprafaţa sa; au fost încălcate dispoziţiile art. III din Legea nr. 313/2009, potrivit cărora: «Până la realizarea registrelor locale ale spaţiilor verzi, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi definite ca atare în Legea nr. 24/2007 poate fi făcută doar pe baza unor documentaţii de urbanism legal aprobate, care să stabilească şi lucrările de utilitate publică necesare». Avem convingerea că există documentaţii de urbanism legal aprobate, care să stabilească  lucrările de utilitate publică, cel puţin pentru că bisericile nu se încadrează în categoria lucrărilor de utilitate publică; lipsa avizului autorităţii de mediu pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi; nevalabilitatea titlului beneficiarului autorizaţiei de construire asupra terenului“, se mai arata în actele oficiale.

 
În final, Asociaţia „Constanţa Altfel“ face referire şi la un „prejudiciu iminent“ care este „reprezentat de dispariţia/afectarea spaţiilor verzi ale municipiului, capitol la care este deja de notorietate că ne aflăm mult sub oricare dintre normele apreciate corespunzătoare de către oricare autoritate; cu toate consecinţele pe care suprafeţele insuficiente de spaţii verzi le generează: poluare, afectarea stării de sănătate, confort, de «bine» a cetăţenilor municipiului, lipsa spaţiilor necesare pentru recreerea locuitorilor de toate vârstele, dar mai ales a copiilor şi vârstnicilor“.

Parohia „Sfânta Treime“, înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001 

Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“. Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa.

A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.
 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
 
Asociaţia „Constanţa Altfel“ a declarat recurs în dosar

Dosarul 853/118/2019 a fost înregistrat în data de 23.07.2019, pe rolul Secţiei a II-a Civile, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa. Obiectul dosarului în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ a declarat recurs este suspendare executare act administrativ. Intimaţi pârâţi în dosar sunt primarul municipiului Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“. Vom reveni.

Citeşte şi:

Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere suspendarea autorizaţiei de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură

Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, mărul discordiei dintre Asociaţia „Constanţa Altfel“, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean Lucian Aiftincăi - „Vrem să dăm înapoi oraşului o parte din profitul pe care l-am făcut aici“

03 Dec 2019 1853

Primarul Constanţei, obligat de instanţă să furnizeze informaţii referitoare la locurile de parcare

25 Sep 2019 4606

Senatorul Chiţac, în campanie electorală! Asociaţia pe care o conduce va organiza dezbateri legate de problemele oraşului

06 Sep 2019 748

ONG-urile de la Curtea lui Mazăre capitulează Asociaţia Clubul Sportiv Power Marine, organizatorul „Class One - Romanian Grand Prix“, îşi cere dizolvarea în instanţă

29 Aug 2019 2558

Constănţeanul supărat Asociaţia lui Chiţac susţine că oraşul nu este în „cărți“ privind obţinerea de fonduri europene pentru modernizarea reţelelor preluate de la CET

26 Aug 2019 1766

Bogdan Severin, patru titluri de campion la Trofeul Tineretului. S-au întrecut sportivi paralimpici constănţeni (galerie foto)

21 Aug 2019 557

Asociaţia „Constanţa Altfel“ pune tunurile pe blocul de pe Zorelelor. Recurs la Curtea de Apel pentru anularea PUZ-ului aprobat de Consiliul Local (galerie foto+document)

19 Aug 2019 1774

Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere demolarea blocului de 12 etaje ridicat pe strada Zorelelor, chiar în buza plajei Reyna (galerie foto+video)

10 Aug 2019 29832

Decizie definitivă! Nu se mai construiește Parcul de Miniaturi din Tăbăcărie

10 Jun 2019 1309

Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat de Tribunalul Constanţa. Ce prevede acesta. Ce judecător a decis

06 Jun 2019 3152

Asociaţia lui Vergil Chiţac cere în instanţă anularea unei autorizaţii de construire pentru un imobil care se ridică la doar 100 de metri de apele Mării Negre

04 Jun 2019 2007

S-a retras din Consiliul Local Municipal pentru că era prea puţin pentru domnia sa Senatorul Chiţac critică administraţia Făgădău, de pe margine!

08 Apr 2019 2083

Amânare în dosarul regulamentului parcărilor din Constanţa. Când este următorul termen

02 Apr 2019 1589

Moment decisiv pentru toţi posesorii de maşini din Constanţa! Regulamentul privind locurile de parcare ar putea fi anulat azi

01 Apr 2019 5544

„Constanţa Altfel“, din nou în instanţă cu primarul Făgădău şi un investitor din staţiunea Mamaia

15 Mar 2019 2084