Justitie

Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa


Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au decis ca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014, să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Constanţa. Zilele trecute, magistraţii de la Curtea Supremă au respins cererea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, de strămutare a procesului. Decizia Înaltei Curţi este definitivă.


În prezentul dosar, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat în primă instanţă, la Tribunalul Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Cauza se află acum pe rolul Curţii de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 6 februarie 2020.


Amintim că elicopterul s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În urma tragicului eveniment au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel.


Foarte important - dosarul fostului şef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
Revenind la proces, dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.


„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.


Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, instanţă care, pe data de 7 mai, a decis condamnarea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa, în contradictoriu cu Nicuşor Daniel Constantinescu. Pe cale de consecinţă, Tribunalul a decis obligarea fostului şef al CJC la plata către părţile civile Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanta a sumei de 1.082.031,62 de lei, despăgubiri civile.


În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.


Citeşte şi

Motivarea instanţei
De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol


Patru salvatori SMURD au murit
Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte


Nicuşor Constantinescu, veşti importante de la Curtea de Apel Galaţi

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colaborator al lui Nicușor Constantinescu și-a suspendat contractul cu CJ Constanța. A participat la proiecte controversate

10 Aug 2020 1266

Abuz în serviciu Nicușor Constantinescu, fostul președinte CJC, condamnat definitiv la patru ani de închisoare

10 Jul 2020 1942

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, azi în atenția judecătorilor din Constanța

11 Jun 2020 663

Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen

21 Mar 2020 1833

UPDATE 3Intervenție de urgență la Constanța. O mașină a căzut în lacul Tăbăcărie. În interior se află și un copil (galerie foto+video)

25 Feb 2020 16690

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

21 Feb 2020 4653

Cinci ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Patru salvatori SMURD au murit în elicopter. Lista morţilor

15 Dec 2019 8564

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte

03 Dec 2019 2225

Motivarea instanţei De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol

30 Aug 2019 1211

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 1381

Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef CJ Constanţa, condamnat în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

08 May 2019 5195

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, azi, în atenţia judecătorilor

25 Mar 2019 1366

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

26 Jan 2019 814

Patru ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Patru salvatori SMURD au murit

15 Dec 2018 3092

Cererea lui Nicuşor Constantinescu, respinsă Cine va judeca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

07 Nov 2018 969