Cerere de abținere, în procesul fostului primar Decebal Făgădău. Cine a trimis-o

Decebal Făgădău, în timpul mandatului de primar al Constanței
  • În acest proces, fostul primar al Constanței este reprezentat de avocații Radu Doicescu și Adrian Gheorghiță.
  • La rândul său, Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, este reprezentată de avocatul Ionuț Cazan.
  • Desemnarea noului expert s-a făcut după ce expertul desemnat anterior de instanță a trimis la dosarul cauzei o cerere de abținere.
  • Avocații, dar și procurorul DNA au arătat că sunt de acord cu admiterea cererii de abținere.
 
Un nou expert a fost desemnat de instanță pentru întocmirea expertizei în dosarul în care fostul primar Decebal Făgădău a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța, în legătură cu vânzarea unor terenuri din Portul Tomis!
 
Desemnarea noului expert s-a făcut după ce expertul desemnat anterior de instanță a trimis la dosarul cauzei o cerere de abținere. Solicitarea vechiului expert a fost pusă în discuția părților la termenul de ieri, 25 martie 2022, avocații, dar și procurorul DNA de ședință arătând că sunt de acord cu admiterea acesteia.
 
În acest proces, fostul primar al Constanței este reprezentat de avocații Radu Doicescu și Adrian Gheorghiță, iar Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, este reprezentată de avocatul Ionuț Cazan, toți avocații menționați fiind din Baroul Constanța.
 
Următoarea înfițășare a fost fixată pentru data de 20 mai 2022, de la ora 13.00.
 
Obiectivele expertizei
 
În ce privește expertiza al cărei raport se așteaptă și pentru care a fost desemnat un nou expert, este vorba despre o probă în apărare propusă de Decebal Făgădău, prin avocații săi, Adrian Gheorghiță și Radu Doicescu, din cadrul Baroul Constanța.
 
Astfel, instanța a dispus efectuarea expertizei tehnice evaluatorie imobiliară, având patru obiective.
 
Primul obiectiv fixat de instanță este „evaluarea terenurilor (...) în funcție de regimul juridic, economic și tehnic ce rezultă din cuprinsul certificatelor de urbanism eliberate pentru fiecare teren în parte“.

 
În continuare, expertul trebuie „să stabilească dacă suprafețele de teren ce au fost avute în vedere de expertul numit în cursul urmăririi penale în vederea efectuării evaluării, prin metoda comparației (...) reprezintă terenuri din punct de vedere al regimului juridic, economic și tehnic cu cele ce fac obiectul expertizei“.
 

Totodată, urmează „să stabilească expertul dacă, având în vedere dimensiunile, forma și vecinătățile celor trei terenuri, (...) acestea puteau fi utilizate de terțe persoane, altele decât Astera Consulting“.
 
Nu în ultimul rând, „în situația în care terțe persoane ar fi dobândit terenurile respective, societatea Astera ar mai fi avut acces la calea publică“, este ultima întrebare la care trebuie să se răspundă prin expertiza dispusă în cauză.
 
Ce au spus procurorii DNA
 
În rechizitoriu întocmit de procurorul șef al DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean, s-a reținut că, în cursul anului 2015, inculpații Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
 
Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 de euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, conform DNA.
 
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
 
În anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
 
Oricare va fi decizia pe care Tribunalul Constanța o va pronunța la finalul procesului, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătoarea Claudia Bodean s-a abținut în dosarul Făgădău - Comănescu
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a decis judecătorul Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

20 Mar 2023 4118

A schimbat prefixul Fostul primar Decebal Făgădău, la ceas aniversar

14 Mar 2023 1861

Dosarul privind terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, strămutat la București!

24 Feb 2023 913

Decebal Făgădău a pierdut definitiv procesul cu Gabriel Comănescu, de la GSP!

11 Feb 2023 1820

Administrația Chițac, la judecată cu fostul primar Făgădău. Ședința nu se mai ține în ziua stabilită! Motivul

18 Jan 2023 1007

UAT Constanța cere ca Asociația de Rugby, Asociația CS Univeristar Neptun și CS Baschet Club Farul să intre în insolvență

28 Nov 2022 1186

Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe Gabriel Comănescu! Anunțul Curții Supreme

28 Nov 2022 1739

Consiliul Local și Municipiul Constanţa, obiecțiuni la raportul de expertiză în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

21 Nov 2022 1657

Administrația Chițac contra Făgădău! Ce s-a întâmplat azi la Tribunal

04 Nov 2022 1636

Litispendență în dosarul deschis de administrația Chițac fostului primar Făgădău! Ce înseamnă (MINUTA)

28 Oct 2022 1092

Administrația Chițac contra Făgădău, la Judecătoria Constanța. Începe procesul!

26 Oct 2022 1116

Exclusiv - raport expertiză Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!

24 Sep 2022 2581

Terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța

09 Sep 2022 1171

Decebal Făgădău, la judecată cu Gabriel Comănescu! Dosarul va fi „tranșat“ de Curtea Supremă a României

17 Aug 2022 2309

Primăria Constanța, (din nou) la judecată cu fostul primar Decebal Făgădău. Ce a cauzat procesul

09 Aug 2022 1453