Consiliul Local Constanța dă în judecată asociația care s-a opus casării vaporașelor de la intrările din oraș!

  • Consiliul Local Constanța a deschis o acțiune civilă, la Judecătoria Constanța, în contradictoriu cu Asociația Comandanților de Navă din România.
  • În 2022, asociația contestase HCL prin care consilierii locali votaseră casarea vaporașelor de la intrările din Constanța.
Asociația Comandanților de Navă din România, care a contestat în instanță decizia Consiliului Local Constanța de casare a vaporașelor de la intrările în oraș, cunoscute și drept „vaporașele lui Mazăre“, fiind instalate în timpul administrației Radu Mazăre, a fost dată în judecată!
 
Consiliul Local Constanța a deschis o acțiune civilă, la Judecătoria Constanța, în contradictoriu cu Asociația Comandanților de Navă din România.
 
Dosarul are indicativul 1926/212/2024 și are ca părți Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Asociația Comandanților de Navă din România, în calitate de pârât.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „pretenții“, cazul aflându-se în atenția Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
 
Până acum, nu a fost stabilită data primei înfățișări în cauză, iar, după parcurgerea procedurii prealabile, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecată, urmând ca astfel să se stabilească și prima înfățișare.
 
Ce susțineau comandanții de navă
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Asociația Comandanților de Navă din România a dat în judecată, în 2022, Consilul Local Constanța, atacând hotărârea CLC prin care s-a dispus casarea navelor aflate la intrările în oraș.
 
Vasele au fost instalate în timpul administrației Radu Mazăre și sunt cunoscute, de asemenea, și ca „vaporașele lui Mazăre“.
 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea adresată instanței, reprezentanții Asociației Comandanților de Navă din România precizaseră, printre altele, că „navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil“.
 
De asemenea, reprezentanții Asociației au precizat prin acțiune că „navele expuse fac cinste oraşului, cu atât mai mult cu cât este un oraș turistic și oraș port la Marea Neagră“.

 
Comandanții de navă au mai spus că „decizia de înlăturare a acestor nave maritime militare contravine interesului de conservare a identităţii comunităţii locale, mai ales pentru cei circa 20.000 de navigatori locuitori ai oraşului Constanţa, care oricum sunt deficitari în reprezentativitate de imagine prin penuria de monumente/obective culturale sau turistice dedicate acestei bresle“.
 
Cu toate acestea, mai întâi Tribunalul Constanța și, în octombrie 2023, Curtea de Apel, au decis respingerea acțiunii comandanților, apreciind că asociația nu justifica interesul cerut de lege pentru promovarea unei astfel de acțiuni în instanță.
 
Acum, a venit rândul comandanților de navă să fie chemați în instanță de Consiliul Local Constanța.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei în cauză, ea va putea fi ulterior atacată la instanța de control judiciar, respectiv, Tribunalul Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portal Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)

11 Jan 2024 1429

„Navele sunt într-o stare foarte bună“ Asociația Comandanților de Navă a încercat să salveze vaporașele de la intrarea în Constanța. Răspunsul Curții de Apel (MINUTA)

02 Oct 2023 3431

Știri Constanța azi Asociația Comandanților de Navă merge la Curtea de Apel să salveze vaporașele din Constanța! Când se judecă procesul

28 Jul 2023 1440

„Navele expuse fac cinste orașului“ Tribunalul Constanța explică de ce Asociația Comandanților de Navă nu poate salva vaporașele de la intrarea în oraș (MOTIVARE)

17 Jun 2023 3928

Judecătorii au decis! Consiliul Local Constanța poate casa vaporașele de la intrările în oraș

08 Apr 2023 1613

Proces pe vaporașele de la intrarea din Constanța! Judecătorii deschid azi dosarul

23 Mar 2023 2680

Vaporașele de la intrarea în Constanța au ajuns pe masa judecătorilor! (DOCUMENT)

06 Oct 2022 2050

Comandantul şi şeful mecanic au dat alarma generală. La Constanţa, începe Cupa Navigatorilor!

13 Dec 2019 2484