„Navele sunt într-o stare foarte bună“ Asociația Comandanților de Navă a încercat să salveze vaporașele de la intrarea în Constanța. Răspunsul Curții de Apel (MINUTA)

  • Asociația Comandanților de Navă din România a pierdut procesul pentru salvarea vaporașelor de la intrările din Constanța, instalate în timpul administrației Radu Mazăre.
  • Dosarul are indicativul 6729/118/2022, iar decizia a fost luată de completul C2 Recurs al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții, format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi.
  • Amintim, în cererea adresată instanței, reprezentanții Asociației Comandanților de Navă din România precizaseră, printre altele, că „navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil“.
 
Asociația Comandanților de Navă din România a pierdut definitiv procesul deschis la Constanța pentru salvarea vaporașelor de la intrările în oraș, nave pe care Consiliul Local Constanța vrea să le caseze.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis azi, 2 octombrie 2023, să respingă ca nefondat recursul Asociației Comandanților de Navă din România împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Constanța, de asemenea, nefavorabilă navigatorilor.
 
Dosarul are indicativul 6729/118/2022, iar decizia a fost luată de completul C2 Recurs al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții, format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi.
 
Iată minuta deciziei pronunțate azi, 2 octombrie 2023, de Curtea de Apel:
 
„Respinge recursul, ca nefondat. Obligă recurenta-reclamantă la plata către intimatul-pârât a cheltuielilor de judecată efectuate în recurs în sumă de 2.261 de lei. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi 02.10.2023“
 
Hotărârea Curții de Apel este definitivă și vine să confirme decizia primei instanțe, prin care cererea de anulare a HCL privind casarea vaporașelor a fost respinsă ca nefondată.
 
Amintim, în cererea adresată instanței, reprezentanții Asociației Comandanților de Navă din România precizaseră, printre altele, că „navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil“.
 
De asemenea, în hotărârea primei instanțe, reconfirmată acum de Curtea de Apel, se mai arăta că reprezentanții Asociației au precizat prin acțiune că „navele expuse fac cinste oraşului, cu atât mai mult cu cât este un oraș turistic și oraș port la Marea Neagră“.

 
„Decizia de înlăturare contravine interesului de conservare a identității comunității“
 

Comandanții de navă au mai spus că „decizia de înlăturare a acestor nave maritime militare contravine interesului de conservare a identităţii comunităţii locale, mai ales pentru cei circa 20.000 de navigatori locuitori ai oraşului Constanţa, care oricum sunt deficitari în reprezentativitate de imagine prin penuria de monumente/obective culturale sau turistice dedicate acestei bresle“.
 
Amintim, Asociația ceruse anularea hotărârii consiliului local, considerând „că nu se justifică trecerea acestor bunuri în domeniul privat cu scopul de a fi casate, deoarece în cauză nu s-a efectuat nicio expertiză de către experţi de specialitate, din care să rezulte că aceste nave nu mai pot fi reabilitate, nu mai pot fi expuse în continuare, reprezentând un real pericol pentru oameni“.
 
De asemenea, asociația a precizat în proces că „navele sunt foarte bine ancorate în pământ, scoaterea lor necesitând lucrări de anvergură, care ar deteriora terenul pe care sunt amplasate. A menţionat că aceste nave pot fi consolidate, conservate, fără a fi înlăturate din locul în care se află“.
 
Au mai susținut comandanții în proces că „existenţa unui raport în acest sens este fundamentală pentru a se prezenta o imagine obiectivă despre condiţia reală a acestor nave“.
 
Conform judecătorilor, „s-a apreciat că întreţinerea unei nave, dacă este realizată după un plan stabilit, este uşor de realizat, implică costuri rezonabile (mai ales în condiţiile corelării acestor costuri cu importanţa simbolisticii) şi poate contribui la conservarea unui astfel de bun ani la rând“.
 
„Reclamanta a precizat că ultimele lucrări de mentenanţă a acestor simboluri locale au fost realizate prin munca voluntarilor şi a sponsorizării realizate de o fabrică de vopseluri. A arătat că în toată lumea civilizată, oraşele maritime au conservat şi reprodus nave sau au creat opere cu specific naval pentru a-şi arăta apartenenţa la mare“, se mai arată în hotărârea instanței.
 
Totuși, toate aceste argumente nu au mai fost analizate propriu-zis, Tribunalul respingând acțiunea prin prisma excepției lipsei calității procesuale active a Asociației Comandanților de Navă din România.
 
Judecătorii au apreciat că asociația nu avea calitatea cerută de lege să deschidă procesul.
 
„Instanţa apreciază că reclamanta Asociaţia Comandanţilor de Navă din România nu are calitate procesuală activă şi nu poate formula prezenta acţiune prin care să invoce vătămarea unui interes legitim public, câtă vreme invocarea interesului legitim public trebuie să fie subsidiară invocării unui interes legitim privat al acesteia, iar un asemenea interes privat nu poate fi justificat, din moment ce scopul direct şi obiectivele asociaţiei, aşa cum reies din statut, nu o îndreptăţesc la formularea unei asemenea acţiuni“.
 
Acum, această decizie a Tribunalului a fost reconfirmată de Curtea de Apel, prin respingerea recursului, astfel că dosarul pentru salvarea vaporașelor din Constanța a fost închis definitiv.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Anunțul judecătorilor în cazul vaporașelor lui Mazăre!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Constanța dă în judecată asociația care s-a opus casării vaporașelor de la intrările din oraș!

28 Jan 2024 1010

Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)

11 Jan 2024 1325

Știri Constanța azi Asociația Comandanților de Navă merge la Curtea de Apel să salveze vaporașele din Constanța! Când se judecă procesul

28 Jul 2023 1375

„Navele expuse fac cinste orașului“ Tribunalul Constanța explică de ce Asociația Comandanților de Navă nu poate salva vaporașele de la intrarea în oraș (MOTIVARE)

17 Jun 2023 3870

Judecătorii au decis! Consiliul Local Constanța poate casa vaporașele de la intrările în oraș

08 Apr 2023 1548

Oficial de la Garda de Coastă EXCLUSIV. Braconaj în Portul Constanța! Vaporașe bulgărești încărcate cu sute de calcani și rechini (FOTO+VIDEO)

24 Mar 2023 3880

Când se decide soarta vaporașelor lui Mazăre! Anunțul judecătorilor de la Tribunal

23 Mar 2023 1587

Proces pe vaporașele de la intrarea din Constanța! Judecătorii deschid azi dosarul

23 Mar 2023 2619

Începe procesul pentru „vaporașele lui Mazăre“

25 Jan 2023 3152

Anunțul judecătorilor în cazul vaporașelor lui Mazăre!

01 Dec 2022 10881

Vaporașele de la intrarea în Constanța au ajuns pe masa judecătorilor! (DOCUMENT)

06 Oct 2022 1975

Constănțeanul supărat. Vapoarele lui Mazăre să fie înlocuite cu excavatoarele și buldozerele lui Chițac

02 Apr 2022 4648