Cunoscutul magistrat Adina Florea, victorie împotriva Inspecției Judiciare, la Constanța! Primele nemulțumiri

  • Pe rolul Curții de Apel Constanța a ajuns apelul declarat de reprezentanții Inspecției Judiciare, nemulțumiți de decizia primei instanțe, favorabilă fostului magistrat.
  • Este vorba despre dosarul 879/102/2023, deschis inițial de mai mulți magistrați la Tribunalul Mureș, iar apoi disjuns de instanța mureșană către mai multe instanțe din țară, în funcție de domiciliul fiecărui reclamant.
  • Tribunalul Constanța a admis în parte solicitarea magistratului Adina Florea și a obligat IJ să emită o adeverință.
  • Hotărârea a fost pronunțată de completul LM14 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Felicia Marcu.
 
Cunoscutul magistrat Adina Florea, fost procuror general al Dobrogei, fost adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și fost inspector judiciar în cadrul Direcției de inspecție pentru procuror, acum la pensie, a câștigat în septembrie 2023, la Constanța, procesul deschis Inspecției Judiciare, pe litigii de muncă.
 
Recent, pe rolul Curții de Apel Constanța a ajuns apelul declarat de reprezentanții Inspecției Judiciare, nemulțumiți de decizia primei instanțe, favorabilă fostului magistrat.
 
Este vorba despre dosarul 879/102/2023, deschis inițial de mai mulți magistrați la Tribunalul Mureș, iar apoi disjuns de instanța mureșană către mai multe instanțe din țară, în funcție de domiciliul fiecărui reclamant.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte solicitarea magistratului Adina Florea și a obligat IJ să emită o adeverință.
 
Hotărârea a fost pronunțată de completul LM14 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Felicia Marcu.
 
În minuta hotărârii pronunțate de Tribunal se arăta că instanța „admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Florea Adina în contradictoriu cu pîrîta Inspecţia Judiciară. Obligă pîrîta să emită reclamantei o adeverinţă care să cuprindă indemnizaţia de încadrare brută lunară calculată în raport de valoarea de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate“
 
Ce au cerut inspectorii judiciari
 
În Hotărârea 2445/2023 a Tribunalului, atacată acum de Inspecția Judiciară la Curtea de Apel, se arată că, prin acțiunea deschisă inițial la Mureș, procurorii, printre care și magistratul Adina Florea, au cerut „să se constate starea de discriminare dintre reclamanți și judecătorii procurori din cadrul Consiliului Superior al magistraturii ce au beneficiat de adeverințe privind drepturile salariale încasate în ultima lună anterior ieșirii la pensie cu includerea în cuantumul acestora inclusiv a indemnizației de detașare/delegare“.

 
De asemenea, s-a cerut „să fie obligată pârâta la emiterea pentru fiecare dintre reclamanți a unei adeverințe prin care să se ateste drepturile salariale corespunzătoare ultimei luni de activitate compuse din indemnizația de încadrare brută lunară, la care se adaugă sporurile corespunzătoare și indemnizația de detașare/delegare“.
 

Nu în ultimul rând, inspectorii judiciari au mai cerut „să fie obligată pârâta la daune cominatorii de 1000 lei pe zi de întârziere pentru fiecare reclamant, de la data solicitării emiterii adeverințelor și până la data emiterii efective a acestora, conform art. 1516 Cod civil, având în vedere prejudiciul creat urmare a neemiterii acestora“.
 
După deliberări, judecătorii de la Tribunal au decis să admită în parte acțiunea, iar în motivarea deciziei, aceștia au arătat, printre altele, că „având în vedere că încă din data de 1.03.2021 încadrarea brută lunară a reclamantei s-a stabilit a fi calculată avînd în vedere VRS de 605,225 lei (potrivit sentinţei civile nr ###/1.03.2021 a Tribunalului Constanţa), instanţa apreciază că pârâta (nr., Inspecția Judiciară), ca ultim angajator al reclamantei, este datoare a emite o adeverinţă acesteia în care indemnizaţia de încadrare brută lunară să fie calculată în raport de VRS 605,225 lei“.
 
Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță pe rolul căreia dosarul a fost recent înregistrat.
 
Acum, urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plecări masive din sistem
Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foștii procurori – inspectori judiciari Adina Florea și Silviu Ciocoiu, răspuns negativ de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

12 Feb 2024 911

Fostul magistrat Adina Florea, victorie la Curtea de Apel Constanța! (MINUTA)

29 Jan 2024 1833

Instanța s-a retras pentru deliberări în procesul deschis de fostul procuror constănțean Adina Florea Inspecției Judiciare

15 Jan 2024 965

Proces cu fostul magistrat Adina Florea și Inspecția Judiciară la Curtea de Apel Constanța. Dosarul, amânat de judecători

28 Nov 2023 886

Fostul magistrat Adina Florea, noul director executiv al Departamentului Juridic din Camera de Comerț și Industrie a României

31 Oct 2023 1273

Știri justiție Constanța Fostul magistrat Adina Florea câștigă la Constanța procesul cu Inspecția Judiciară (MINUTA)

07 Sep 2023 1921

Fostul magistrat și inspector judiciar Silviu Ciocoiu, în proces cu Inspecția Judiciară! Termen azi la Tribunalul Constanța

29 Jun 2023 1212

Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară

09 May 2023 1687

De astăzi Magistratul Adina Florea a ieșit la pensie!

21 Dec 2022 3634

Ultima oră! Președintele a semnat decretul de pensionare pentru magistrații Adina Florea și Silviu Ciocoiu

30 Nov 2022 1911

Sfârșitul unei ere! Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

04 Nov 2022 6910

Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, se pensionează!

02 Nov 2022 2788

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2282

Andrei Bodean și Adina Florea Secţia Specială, clasare pentru mai mulți procurori din Constanța. Ordonanța, menținută de Curtea Supremă

30 Jun 2022 2532

Curtea Supremă, verdict definitiv pentru magistratul constănțean Adina Florea! (MINUTA)

26 May 2022 1821