Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul Magdalenei Neague, primarul din Bărăganu - 6 iunie 2024, cu trei zile înainte de alegeri

 
 
 
 
  • Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu, județul Constanța, a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fixat primul termen în apelul dosarului (aflat la rejudecare) în care Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu, județul Constanța, și Titu Neague, fostul primar al comunei, au fost condamnați de Tribunalul Constanța!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen în faza apelului a fost stabilit pentru data de 6 mai 2024.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
În contextul primul termen stabilit de Curtea de Apel, precizăm că pe data de 9 iunie românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare.
 
Corina Antonela Cristian, candidatul AUR la Primăria Bărăganu, obligată de instanță să-i achite Magdalenei Neague, actualul primar, 3.000 de lei
 
Amintim că prin Hotarârea nr. 78/2024, din 04.03.2024, a Tribunalului ConstanțaNeague Magdalena a luat 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Neague Titu a primit 4 ani inchisoare cu executare!
 

Tribunalul a încetat procesul penal față de SC La Titu Frumosu SRL pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
 
SC La Titu Frumosu SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii în cuantum de 40.000 lei (reprezentând 200 de zile-amendă x 200 lei) pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. 

 
Tribunalul a încetat procesul penal pornit față de Neague Magdalena pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual prevazuta de art.322 c.p., rap. la art.321 C.pen., intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
 
De asemenea, tribunalul a încetat procesul penal pornit față de Neague Titu pentru fals intelectual, intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA.
 
Potrivit site-ului oficial al DNA, Neague Magdalena, „administrator împuternicit al SC La Titu Frumosu SRL“ este suspectată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
SC La Titu Frumosu SRL este acuzată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum se arată pe site-ul DNA.
 
Asta în timp ce Neague Titu, potrivit DNA, „la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța“, este suspectat de complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile.
 
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu.
 
Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauza.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin părăsesc de azi DNA Constanța! Iată unde își vor continua activitatea cei doi magistrați
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Corina Antonela Cristian, candidatul AUR la Primăria Bărăganu, obligată de instanță să-i achite Magdalenei Neague, actualul primar, 3.000 de lei

29 Apr 2024 855

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 922

Un primar și un fost primar din Constanța, condamnați! Neague Magdalena - 3 ani de închisoare cu suspendare. Neague Titu - 4 ani inchisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

05 Mar 2024 1438

Rejudecare după prima condamnare! Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în așteptarea deciziei Tribunalului!

24 Jan 2024 2666

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Magdalenei Neague, primar al comunei Bărăganu (DOCUMENTE)

03 Aug 2023 1685

Rejudecare după condamnare Judecător nou pentru fostul și actualul primar dintr-o comună din județul Constanța

07 Jul 2022 1498

Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA! Dosarul se va rejudeca

03 May 2022 13444

Consiliul Local al comunei Bărăganu, județul Constanța, convocat în ședință ordinară (DOCUMENT)

26 Nov 2021 1812

Consiliul Local al comunei Bărăganu, județul Constanța, convocat în ședință ordinară (document)

28 Sep 2021 1512

Unul cu executare, altul cu suspendare Fostul și actualul primar din Bărăganu, trimişi în judecată de DNA, condamnați. Apelul, în 2022

17 Jun 2021 2810

Mandatul de primar al Magdalenei Neague (Bărăganu) și al lui Dumiru Guriță (Mereni), validate de Judecătoria Mangalia

24 Oct 2020 3935

Alegeri locale 2020. Primarii aleși în judeţul Constanţa. Unde sunt alese femei-primar

01 Oct 2020 5436

Hotărâre definitivă într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

13 Jun 2018 2828

Un primar din Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Ieri s-a luat o decizie foarte importantă

06 Mar 2018 2281

Revista presei locale

09 Dec 2017 2200