Justitie

Dispute fără sfârșit Ce au hotărât judecătorii Curții de Apel în litigiul dintre Ministerul Educației și fostul inspector școlar general Gabriela Bucovală

  • Ministerul Educației o acționase în instanță pe Gabriela Bucovală pentru fișele de evaluarea din anul școlar 2016-2017.
  • Tribunalul a respins inițial acțiunea Ministerului, ca inadmisibilă.
  • Recent, Curtea de Apel a hotărât rejudecarea.
Disputele din instanță dintre Gabriela Bucovală, fostul inspector școlar general al Constanței, și Ministerul Educației sunt departe de a se finaliza.
Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au pronunțat, recent, o decizie de rejudecare a procesului în care Ministerul a dat-o în judecată pe Gabriela Bucovală pentru fișele de evaluare aferente anului școlar 2016-2017, în dosarul civil cu numărul 2331/2/2018.

Potrivit minutei Decizie nr. 226/CA, hotărâre pronunțată pe 20 mai de Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, instanța „admite recursul. Casează hotărârea judecătorească și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe“. Decizia Curții de Apel este definitivă, astfel că dosarul va fi trimis spre rejudecare Tribunalului Constanța.
După cum arătam în edițiile anterioare ale cotidianului, în luna noiembrie 2019, Ministerul Educaţiei Naţionale a pierdut procesul, judecătorii Tribunalului Constanţa apreciind că acţiunea formulată de instituţie este inadmisibilă. Fostul inspector școlar general Gabriela Bucovală a fost dată în judecată de Ministerul Educaţiei pentru fişele de evaluare aferente anului şcolar 2016-2017.
 

Lipsesc autoevaluarea și semnătura

Astfel, reprezentanţii Ministerului au afirmat în acţiunea depusă la instanţă că fişele respective nu ar fi fost întocmite conform Metodologiei: „Persoanelor evaluate li s-a transmis un document ce conţine doar evaluarea făcută de comisie, lipsesc autoevaluarea şi semnătura persoanei evaluate. Conform formularului din Metodologia mai sus amintită Anexei 1 la Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 4315/2014 persoana evaluată semnează pe aceeaşi pagină cu membrii comisiei de evaluare“, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de MEN şi citată pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro.
 
În acest context, reprezentanţii Ministerului le-au cerut judecătorilor să anuleze documentele respective şi emiterea unor noi fişe, cu respectarea Metodologiei.
În replică, Gabriela Bucovală a susţinut în proces că „respectând normele Ordinului nr. 4315/2014, (...) în calitate de inspector şcolar general al judeţului Constanţa, a transmis Fişa de (auto)evaluare către minister însoţită de Raportul argumentativ şi de documentaţia reglementată de ordinul în discuţie în termenul stabilit de Minister prin adresa nr. 1610/DGMP/07.07.2014, transmisă intimatei (n.r. - Gabriela Bucovală). Fişa de (auto) evaluare transmisă de aceasta respecta întocmai forma şi cerinţele de fond cerut de normele Ordinului 4315/2014“.
 
În urma analizării actelor depuse la dosar, judecătorii Tribunalului Constanţa au respins inițial, ca inadmisibilă, acţiunea Ministerului.
 

Hotărârea primei instanțe

În motivare, judecătorii arătaseră că „actul a cărui anulare este solicitată este un act ce îi este adresat pârâtei şi consacră calificative, deci implicit drepturi ale acesteia, în raport de funcţia de inspector şcolar general al judeţului Constanţa, pe care a îndeplinit-o în cursul  anului şcolar 2016-2017, şi nu drepturi ale reclamantului, astfel că numai pârâta ar fi putut justifica un interes în promovarea unei acţiuni relativ la fişa de evaluare, demers care însă nu a fost realizat“, conform sursei citate.
„În speţă“, au spus judecătorii Tribunalului, „reclamantul invocă propriile erori formale în susţinerea cererii pe care a formulat-o în cauză, legea interzicând invocarea propriei culpe pentru formularea unei cereri“. „Pe de altă parte, în favoarea reclamantului nu poate fi invocat un folos practic şi legitim prin admiterea cererii, ci, dimpotrivă, folosul ar putea să fie cel mult al pârâtei, în condiţiile în care se solicită anularea actului sub aspectul formei sale“, conform Portalului Jurisprudenței.
Această decizie a fost însă răsturnată de Curtea de Apel, care a decis rejudecarea cazului.


Citește și:

Ministerul Educaţiei a făcut recurs în dosarul cu Gabriela Bucovală

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Victorie în instanță pentru un fost șef al învățământului constănțean

03 Jul 2020 1166

Ministerul Educaţiei a făcut recurs în dosarul cu Gabriela Bucovală

22 Jan 2020 3143

#DobrogeaDigitală Mihai Bucovală, 20 de ani de la „marea trecere”

09 Jan 2020 1315

UPDATE Gabriela Bucovală, numită director la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța

02 Dec 2019 7385

Prof. Gabriela Bucovală se consideră nedreptăţită de Ministerul Educaţiei şi cere anularea unui act administrativ

28 Oct 2019 10256

Schimbări în organigrama ISJ Constanţa. Echipa mandatului nr. 5 al lui Petrică Miu

07 Sep 2019 7871

Petrică Miu, noul inspector școlar general al ISJ Constanța. Mandatul Gabrielei Bucovală a expirat

19 Aug 2019 5560

Interviu online cu Gabriela Bucovală, inspector școlar general al ISJ Constanța „Îi îndemn pe elevi să muncească, să-și perfecționeze darul pe care l-au primit“

20 Jul 2019 3612

Protocol de colaborare între CCINA Constanţa şi ANFPSDR, în sprijinul promovării învăţământului dual în mediul de afaceri (galerie foto)

20 Jun 2019 2146

În atenţia absolvenţilor de a VIII-a şi a părinţilor Iată câte clase de a IX-a vor fi în liceele constănţene! Cu ce medii s-a intrat anul trecut (document)

06 Jun 2019 1519

Cu ce argumente a câştigat Zoe Gabriela Bucovală anularea ordinului privind revocarea ei din fruntea ISJ Constanţa

07 May 2019 3595

Decizia este definitivă Gabriela Bucovală rămâne inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa

19 Mar 2019 2994

LIVE TEXT Eveniment organizat de ISJ Constanța Generația de ieri un exemplu pentru generația de astăzi. Premii pentru cariera la catedra de istorie(galerie foto+video)

22 Nov 2018 2814

ISJ Constanţa recunoaşte decalajul dintre şcolile din mediul urban şi cele din mediul rural şi existenţa unor licee particulare cu rata de promovare zero la bacalaureat

14 Nov 2018 1929

Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)

07 Nov 2018 1357