Protocol de colaborare între CCINA Constanţa şi ANFPSDR, în sprijinul promovării învăţământului dual în mediul de afaceri (galerie foto)

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România (ANFPSDR) au semnat, ieri, un protocol de colaborare.
 
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România - Ion Gabriel Bratu, directorul CCINA Constanţa - Dănuţ Jugănaru, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar General Constanţa - Gabriela Bucovală, directorii unităţilor de învăţământ, întreprinzători şi manageri ai societăţilor, interesaţi de învăţământul dual, ca soluţie de acoperire, pe termen mediu şi lung, a necesarului de lucrători calificaţi.
 
„În condiţiile în care, în ultimii ani, s-a agravat deficitul de forţă de muncă disponibilă pentru a fi angajată, în ţara noastră, în special în privinţa lucrătorilor calificaţi, am considerat necesară organizarea unei întâlniri de lucru, la Constanţa, în cadrul căreia să dezbate, împreună cu toate categoriile de factori interesaţi, problematica dezvoltării învăţământului profesional în sistem dual în regiunea istorică Dobrogea“, a transmis Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa.
 
La rândul său, Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar General Constanţa, a precizat că astfel de întâlniri de lucru sunt foarte importante, deoarece promovează învăţământul dual, care identifică resursa umană şi promovează oportunităţile pentru mediul de afaceri. „Susţin şcoala profesională, inclusiv învăţământul dual. Această întâlnire este o bucurie pentru mine. Cea mai mare luptă pe care am dus-o a fost să convingem elevii, părinţii şi agenţii economici să aleagă această formă de învăţământ. Pentru anul de învăţământ 2019-2020, la nivelul judeţului Constanţa vom avea şase clase de învăţământ dual, faţă de una, cât este în prezent. Viitorul unui tânăr nu stă pe o foaie de hârtie. În viaţă trebuie să porneşti cu o meserie“, a punctat şefa ISJ Constanţa.
 

Cooperare între ANFPSDR şi CCINA Constanţa

 
Protocolul de colaborare dintre ANFPSDR şi CCINA Constanţa prevede cooperarea celor două instituţii în scopul identificării nevoilor de calificare/formare şi elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.
 
„Acest demers vine în contextul protocolului în domeniul formării şi certificării profesionale, semnat deja între Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România şi Camera de Comerţ şi Industrie a României. CCINA Constanţa se va implica, în continuare, alături de actorii economici judeţeni şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în toate demersurile şi iniţiativele care au ca obiectiv dezvoltarea învăţământului profesional dual din judeţul nostru“, a adăugat Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa.
 
„Semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorităţii Naţionale de a deschide 8 birouri regionale, în parteneriat cu camerele de comerţ şi industrie. Deja am semnat un protocol cu Camera de Comerţ Argeş. Obiectivul principal este acela de a ne apropia de mediul de business, întrucât învăţământul dual se organizează doar la solicitarea agenţilor economici. Biroul regional care se va deschide la Constanţa va acoperi întreaga regiune Dobrogea. Obiectivele imediate sunt apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane şi promovarea oportunităţilor pentru mediul de afaceri. Şi deopotrivă pentru elevi şi părinţi asigurarea că a învăţa o meserie şi a avea la vârsta majoratului un loc de munca bine plătit este o şansă în plus”, a subliniat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, Gabriel Bratu.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CCINA Constanța Eveniment b2b Digital Transformation of the Blue Economy 2021

24 Feb 2021 414

Festivitatea Topul firmelor din judeţul Constanţa 2019, organizată de CCINA, în online

08 Dec 2020 856

#DobrogeaDigitală Ion Dănuț Jugănaru, directorul general CCINA Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2020 1172

CCINA Constanța Curs de calificare "Administrator de condominii"

16 Sep 2020 1017

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanța Webinarul și evenimentul de matchmaking Blue Growth

02 Jun 2020 704

CCINA Constanţa deschide sezonul cumpărăturilor din această primăvară. Târgul Naţional TINIMTEX, la o nouă ediţie

18 Feb 2020 3001

Delegaţie din Voivodina în vizită la CCINA Constanţa. A fost semnat un acord de cooperare

13 Feb 2020 1195

CCINA Constanţa anunţă consultarea mediului de afaceri din judeţ

22 Jan 2020 2662

Organizat de CCINA Constanța Târgul național TINIMTEX, ediție de oferte speciale

20 Jan 2020 1269

Ziua Porţilor Deschise, la Centul Enterprise Europe Network Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa - „Nu avem destule firme deschise către inovaţie, care să-şi internaţionalizeze afacerile“

11 Dec 2019 1238

Premiere Sterk Plast SRL, câştigătoarea Trofeului Creativităţii, oferit de CCINA şi OSIM Bucureşti (galerie foto)

28 Nov 2019 2722

UPDATE CCINA Constanța a anunțat câștigătorii „Trofeului creativității” din acest an (galerie foto)

27 Nov 2019 1367

Festivitatea „Trofeul creativităţii”, organizată de CCINA şi Centrul Enterprise Europe Network, la o nouă ediţie

27 Nov 2019 2136

Consilierul economic şi comercial din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze ȋn România, vizită de lucru la CCINA Constanța

26 Nov 2019 843

Vizita Asociației Exportatorilor din Anatolia de Est (DAIB) la CCINA Constanţa

18 Nov 2019 2185