DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Este vizat dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom

 
 
  • La finele anului trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au stabilit primul termen într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa solicită rejudecarea unui dosar soluționat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, DNA Constanța a promovat la Curtea Supremă de Justiție a României un recurs în casație (o cale extraordinară de atac în anulare, ce vizează o decizie definitivă) în referire la dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom.
 
Primul termen în dosarul DNA a fost stabilit pentru data de 27 februarie 2024.
 
Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, a fost trimis în judecată, în august 2017, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
La finele anului trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
În continuare, Curtea de Apel a înlăturat din sentința atacată dispozițiile de la punctul V.1. privind obligarea inculpatului la plata către partea civilă a sumei de 641.201,52 lei.
 
Instanța de apel a menţinut „dispoziţia privind obligarea părţii responsabile civilmente Tigitrans S.A. (persoană juridică română înregistrată în registrul comerţului sub nr. J13/5053/1994, aflată în procedura falimentului, cu sediul social în Incinta Port Constanţa, Mol 1 Sud, în clădirea de birouri din Containere Modulare P+2E, parter, camera nr. 4, jud. Constanţa) la plata către partea civilă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, în solidar cu inculpatul Gabur Mihai-Octavian, a sumei de 641.201,52 lei, reprezentând prejudiciu cauzat prin săvârşirea infracţiunii, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului (data plăţii sumelor ce compun debitul, în cadrul rambursărilor făcute pentru CR 2 şi pentru CR3), până la achitarea integrală a debitului principal şi la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, până la achitarea integrală a debitului principal“, se mai arată în decizia magistraților.

 
Decizia a fost definitivă!
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

 „În cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.
 
Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).
 
Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.
 
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză“.
 
Trimiterea în judecată reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Înalta Curte a respins o acțiune extraordinară a DNA Constanța! Era vizat dosarul lui Stere Gima

Averea și interesele
Procurorul Mihai Alexandru Stanciu va prelua șefia DNA Constanța, de la Andrei Bodean! (DOCUMENTE)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanța Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, fost director Navrom

21 Dec 2023 1007

Constanța. Amânare de pronunțare în dosarul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director Navrom!

10 Nov 2023 851

Dosarul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, repus pe rol în vederea reluării dezbaterilor privind prescripţia

18 Sep 2023 1037

Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, condamnat într-un dosar al DNA! Apelul, amânat pentru la anul

08 Oct 2022 1762

Fonduri nerambursabile Condamnare cu suspendare într-un dosar al DNA Constanța

29 Apr 2022 1377

Un dosar al procurorilor DNA Constanţa se va rejudeca!

29 Apr 2020 1808

Managerul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, condamnat la Constanţa

30 Jan 2020 1681

Un dosar instrumentat de către DNA Constanţa, bun de judecat! Cine este inculpatul şi de ce este acuzat

30 Aug 2017 3191

Trei elevi români premiați la Olimpiada Internațională de Geografie

08 Aug 2017 3213