Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!


Doi dintre inculpaţii dosarului denumit generic „Portul“, achitaţi definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, cer în instanţă repararea prejudiciilor create de erorile judiciare, având în vedere că au stat luni bune în arest preventiv în cauza mai sus precizată. Solicitările celor doi au fost trimise spre soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă care a stabilit primele termene.


Potrivit datelor oficiale, Valentin Roşculeţ, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, dar şi Adrian Milea, lucrător vamal şi şef control fizic containere în cadrul aceleiaşi structuri, au cerut în instanţă repararea prejudiciilor create de erorile judiciare, având în vedere că au stat luni bune în arest preventiv, în desfăşurarea anchetei cunoscută generic drept Dosarul Portul. Astfel, cazul lui Adrian Milea va fi pus în discuţie de judecătorii Tribunalului Constanţa la data de 18 martie, iar cel al lui Valentin Roşculeţ va fi analizat de instanţă pe data de 1 aprilie.


După cum arătam în ediţiile anterioare, la data de 23 mai 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat o amplă procedură ce a vizat reţinerea şi, ulterior, arestarea mai multor persoane acuzate de iniţiere, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat. Legat de acest grup, procurorii spuneau, în comunicatul de presă din 24 mai, că „într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import - export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti“.


Arestaţi timp de şase luni


Printre persoanele acuzate cu această ocazie se aflau şi Adrian Milea, dar şi Valentin Roşculeţ. Cei doi au fost iniţial reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv în cadrul anchetei, alături de alte persoane vizate de cercetările procurorilor. Milea şi Roşculeţ au părăsit arestul preventiv în luna noiembrie 2011, după ce au petrecut circa şase luni în spatele gratiilor. Pe 2 aprilie 2012, dosarul a fost trimis pe rolul instanţelor, însă judecătorii au dispus achitarea acuzaţilor.


Astfel, după aproape patru ani de judecată, pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a dispus achitarea acuzaţilor. Adrian Milea a fost achitat de acuzaţia de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ şi, respectiv, de „luare de mită“ în temeiul articolului 16, alineat 1, litera c din Codul de procedură penală. Potrivit textului de lege respectiv, achitarea s-a decis întrucât „nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea“.


Totodată, Valentin Roşculeţ a fost achitat şi el de acuzaţia de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“. În cazul său, judecătorii au dispus achitarea în baza articolului 16, alineat 1, litera a, ajungând la concluzia că „fapta nu există“. După judecarea apelului declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie, instanţa a dispus achitarea definitivă în luna iulie 2019.Citeşte şi:


Dosarul Portul:
Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Închis, dar găsit total nevinovat! Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare

15 Jan 2021 1202

Achitat după șase luni de închisoare Un vameș din Constanța cere un milion de euro daune! Ce se întâmplă cu dosarul

16 Dec 2020 2303

Ce s-a întâmplat cu procesul deschis de BNR împotriva beneficiarilor de top ai retrocedărilor din Portul Tomis

05 Dec 2020 1144

Zece milioane de țigarete de contrabandă descoperite în Portul Constanța. Trei persoane, sub control judicar

06 Oct 2020 956

Curtea Constituțională, sesizată în cazul unui fost vameș constănțean din Dosarul Portul

04 Sep 2020 980

Când va lua instanța o decizie în procesul pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul

10 Aug 2020 1077

Proces pentru repararea prejudiciilor cauzate de erori judiciare Arestat preventiv și apoi achitat definitiv. Fostul vameș Valentin Roșculeț, citat azi la Tribunalul Constanța

06 Aug 2020 1046

Dosarul Portul Procesul unui fost șef din Vama Agigea, suspendat de Tribunal

24 Jun 2020 1263

Dosarul fostului șef vamal Milea, în atenția judecătorilor de la Tribunal

18 May 2020 599

Decizie surpriză a instanței cu privire la procesul dintre proprietarul navei Queen Hind și CN APM Constanța

05 May 2020 2758

Nava Queen Hind a fost dezeșuată, șenalul eliberat, oile incinerate. Încep procesele. Proprietarul navei și CN APM Constanța, protagoniști

22 Apr 2020 3332

Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal

02 Apr 2020 637

Dosarul Portul Fostul șef din Vamă Milea, cu termenul preschimbat la instanță

18 Mar 2020 1824

Dosarul Portul Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului

01 Feb 2020 3591

Sechestrul unei nave în Portul Constanţa, pe masa magistraţilor. Cum s-a rezolvat cazul

23 Jan 2020 866