Fonduri europene Tulcean trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat


Tribunalul Tulcea a decis condamnarea inculpatului la o pedeapsă de doi ani de închisoare. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de trei ani.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.


Anton Stan, din Tulcea, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a fost condamnat.

Prin hotarârea nr. 5/2021, din 25 ianuarie 2021, Tribunalul Tulcea a decis condamnarea inculpatului la o pedeapsă de doi ani de închisoare. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de trei ani.

Magistrații au admis acţiunea civilă a părţii civile Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și au decis obligarea inculpatului Anton Stan la plata sumei de 106.668 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii, către partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cu titlul de despăgubiri civile.

Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru 22 aprilie 2021.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2013, inculpatul Anton Stan a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, județul Tulcea”.

O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Ulterior, în luna noiembrie 2019, în același context, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Tulcea.


Citește și

Opt ani de închisoare pentru un afacerist din Constanța. A fost cercetat într-unul dintre cele mai cunoscute dosare penale din România

Judecătorii i-au modificat controlul judiciar comisarului șef Coteanu, fostul comandant al Poliției Eforie

DNA a trimis în judecată doi foști primari din Constanța. Dosarul la rejudecare. S-a fixat un nou termen

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un bărbat, din Eforie, care ar fi condus un moped fără permis, cercetat de DNA Constanța. Dosarul, închis

14 Apr 2021 692

Decizie definitivă în cazul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită

13 Apr 2021 703

Unul dintre cei mai bogați oameni din România a solicitat ieri, Tribunalului Constanța, să fie pus în libertate

13 Apr 2021 1775

Fonduri europene anchetate de DNA Constanța Marian Sărăcilă, fostul viceprimar din Tuzla, condamnat. Dosarul, în apel

12 Apr 2021 813

Mara Investcom SRL va fi radiată din Registrul Comerţului! Firma s-a ocupat de secretariatul Spitalului Județean Constanța

09 Apr 2021 426

Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, achitat. Procurorii DNA, nemulțumiți. S-a stabilit primul termen în apel

09 Apr 2021 1809

Un medic de familie din Constanța a recunoscut tot la DNA. S-a încheiat un acord

08 Apr 2021 2306

Trafic de droguri Oficial despre premiera înregistrată de DNA Constanța!

07 Apr 2021 842

Niculina Milea, șefă în APIA Tulcea, cercetată în dosarul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, acuzată de luare de mită (referat propunere de arestare)

07 Apr 2021 4161

DNA Constanța a finalizat un nou dosar pentru trafic de droguri

07 Apr 2021 983

Zi importantă pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

06 Apr 2021 632

Povestea (neoficială) din dosarul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită

06 Apr 2021 2655

Legături cu Constanța! Omul de afaceri Arpad Paszkany și Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, vor fi audiați la Înalta Curte

05 Apr 2021 915

Oficial de la DNA despre cazul Irinei Manole, din Tulcea, şef în cadrul AFIR

05 Apr 2021 1561

Averea și interesele Irina Manole, şef în cadrul AFIR, arestată la Constanța, pentru mită, cere să fie eliberată. Cu ce se ocupă instituția

05 Apr 2021 1304