Închis la cererea DNA Constanța Adjunctul APIA – Aparatul Central a contestat mandatul de arestare! Ar fi vrut arest la domiciliuFoto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Adjunctul APIA le-a cerut judecătorilor ca, în cazul în care apreciază că se impune luarea unei măsuri preventive față de el, în desfășurarea anchetei, aceasta să fie controlul judiciar sau arestul la domiciliu.
  • După o oră și jumătate de la judecarea cererii de arestare, magistrații au concluzionat că aceasta este fondată și au dispus emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele șefului din APIA, pe o durată de 30 de zile, respectiv de pe 22 decembrie 2021 și până pe 20 ianuarie 2022, inclusiv.
  • Bogdan Dumitru Dumitrașcu a contestat la Curtea de Apel Constanța decizia Tribunalului prin care a fost emis mandatul de arestare preventivă pe numele său.
 
Bogdan Dumitru Dumitrașcu, director general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Aparatul Central în momentul anchetei DNA, a contestat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său la cererea procurorilor anticorupție din Constanța.
 
Prins în flagrant delict, potrivit informațiilor puse la dispoziție de DNA, șeful din APIA și-a susținut nevinovăția în fața anchetatorilor, spun surse judiciare, și le-a cerut judecătorilor ca, în cazul în care apreciază că se impune luarea unei măsuri preventive față de el, în desfășurarea anchetei, aceasta să fie controlul judiciar sau arestul la domiciliu.
 
Propunerea de arestare formulată de DNA a fost analizată în ziua de 22 decembrie 2021, de la ora 15.30, de Completul DL/F2 al Secției penale a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Denis Gabriela Ghervase.
 
Mandatul, valabil până pe 20 ianuarie 2022
 
După o oră și jumătate de la judecarea cererii de arestare, magistrații au concluzionat că aceasta este fondată și au dispus emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele șefului din APIA, pe o durată de 30 de zile, respectiv de pe 22 decembrie 2021 și până pe 20 ianuarie 2022, inclusiv.
 
Totodată, instanța a respins cererea formulată de Bogdan Dumitru Dumitrașcu privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în cazul său.
 
Decizia Tribunalului Constanța, pronunțată în dosarul 9540/118/2021, a fost contestată de Bogdan Dumitru Dumitrașcu, așa încât oportunitatea arestării sale preventive va fi analizată și de magistrații Curții de Apel Constanța, potrivit legislației în vigoare.

 
Ancheta penală este condusă de procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța.
 

Așa cum precizam în edițiile anterioare, în cursul zilei de ieri, 22 decembrie 2021, chiar în ziua programată pentru prezentarea propunerii de arestare preventivă la instanță, conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că Bogdan Dumitru Dumitrașcu nu mai ocupă funcția de conducere, în urma anchetei DNA.
 
Potrivit informațiilor oficiale date publicității, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru, director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
2.000 de euro pentru o angajare
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
„La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare“, conform datelor oficiale.
 
„În contextul menționat mai sus“, au mai spus procurorii, „la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“.
 
„Inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“, se mai arată în datele oficiale.
 
Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că acesta și-a susținut nevinovăția în fața anchetatorilor.
 
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au mai spus procurorii.
 
Oricare va fi decizia pe care o va pronunța Curtea de Apel Constanța la momentul analizării contestației împotriva arestării preventive, aceasta va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosar sprijinit de Direcția Operațiuni Speciale!
DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acord respins! DNA Constanța, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul spitalului municipal. Decizia nu este definitivă (DOCUMENTE)

28 Mar 2023 2743

DNA a clasat un dosar care îi viza pe primarul Chițac și prefectul Coșa. Nemulțumit, reclamantul s-a adresat Tribunalul dar plângerea i-a fost respinsă!

28 Mar 2023 933

A recunoscut tot la DNA Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!

25 Mar 2023 4135

Peste 6 milioane de euro Tribunalul menține sechestrul în dosarul unui fost prefect al județului Constanța

23 Mar 2023 2776

Ce a decis judecătorul Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

20 Mar 2023 4118

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța. Pronunțare amânată

19 Mar 2023 1644

Procurorii Anticorupție, cu ochii pe o fermă de capre de la Săcele! Condamnări definitive (DOCUMENT)

16 Mar 2023 791

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru un fost adjunct al Vămii Agigea. Ceruse daune morale de 2,5 milioane de euro (MINUTA)

16 Mar 2023 1578

Surse DNA Constanța a trimis în judecată doi vameși și un polițist de frontieră

16 Mar 2023 3520

Șase ani cu executare pentru un fost comisar de penitenciare din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului

13 Mar 2023 3362

Mega-dosar DNA! 13 vameși și 14 polițiști de frontieră, trimiși în judecată

13 Mar 2023 804

Dosar al DNA Constanța Amânare de pronunțare în dosarul lui Alexandru Cumpănașu

11 Mar 2023 1516

Fost director din Ministerul Transporturilor, scos de sub control judiciar de Tribunalul București, într-un dosar instrumentat de DNA Constanța! Cauza, la un pas să se întoarcă la procurori

02 Mar 2023 1105

Se cere rejudecarea unui dosar al DNA Constanța!

27 Feb 2023 1042

Inspector superior din Direcția pentru Cultură Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! Când se va pronunța tribunalul

25 Feb 2023 2296