Judecătorii din Constanța explică de ce l-au autorizat pe primar să desființeze lucrările considerate nelegale la ANL-urile din Palazu Mare (DOCUMENT)

Primarul Constanței, Vergil Chițac
  • Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
  • Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi consultată integral în Secțiunea Document.
Magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au motivat decizia prin care l-au autorizat pe primarul orașului să deființeze lucrările considerate a fi nelegale la ANL-urile din cartierul Palazu Mare al municipiului.
 
În documentul instanței se arată, printre altele, că „în condiţiile în care, potrivit corespondenţei purtate, pârâta reconvenientă Agenția Națională pentru Locuințe şi-a asumat obligaţia de a contracta serviciile de proiectare şi reproiectare tehnică pentru care finanţarea se aproba de către ordonatorul principal de credite - Ministerul Dezvoltării, proiect pentru care în cei 18 ani de la începerea lucrărilor nu s-a asigurat finanţarea, aşa cum chiar pârâta afirmă, nu se poate reţine că există o culpă dovedită a pârâtei, ce constă în tergiversarea continuării proiectului“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „faptul că pârâta reconvenientă Agenția Națională pentru Locuințe nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire – intrare în legalitate conform procesului verbal nr. ########## ##.07.2019 şi să se încadreze în celelalte obligaţii existente în sarcina sa în raport de calitatea sa, respectiv să obţină actualizarea proiectului tehnic în acord cu reglementările tehnice în vigoare, aşa cum a fost de acord potrivit corespondenţei depuse la dosar, nu dovedeşte o culpă a reclamantului Primarul Municipiului Constanţa, atât timp cât simpla curgere a timpului şi evoluţia cadrului normativ a dus la necesitatea analizării oportunităţii modificării proiectului în conformitate inclusiv şi cu ultimele obligaţii de mediu asumate pe plan internaţional“.
 
„Instanţa constată că există un concurs de împrejurări care au dus la întârzierea derulării proiectului şi care nu este imputabil reclamantului pârât Primarul Municipiului Constanţa, în condiţiile în care nici nu s-a făcut dovada încetării contractului, acesta în mod evident producând efecte între părţi, motiv pentru care instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională“, au mai spus judecătorii.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 2544/212/2022, iar în minuta hotărârii instanței se arată că instanța „admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul (nr., Agenția Națională pentru Locuințe) să aducă la starea iniţială imobilul situat în municipiului Constanta, Cartier Palazu Mare ANL, prin desfiinţarea fundaţiilor continue din beton armat în suprafaţă totală de aproximativ S=1117 mp pe laturile de Sud-Est şi Nord-Vest ale terenului şi desfiinţarea plăcii turnată din beton armat, peste fundaţia executată pe latura de Sud-Est în suprafaţa de aproximativ S-558,5 mp“.
 
Totodată, Judecătoria Constanța „stabileşte un termen limită de executare a măsurilor dispuse de şase luni din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar in caz de refuz, dispune autorizarea Primarului Municipiului Constanţa să aducă la îndeplinire măsură desfiinţării şi readucerii imobilului în starea iniţială, pe cheltuiala pârâtului“.
 
Nu în ultimul rând, instanța „respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională“.
  
Amintim, obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“.
 

La baza litigiului se află anumite lucrări de construcții realizate în mod ilegal, spune primăria, în legătură cu unele construcții ANL din cartierul Palazu Mare.
 
La momentul înregistrării dosarului în instanță, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța au declarat, pentru ZIUA de Constanța că, prin cererea de chemare în judecată din dosar s-a solicitat „obligarea pârâtei la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii nr.  50/1991, republicată, precum și aducerea imobilului la starea initială, așa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr.50-000577/02.07.2019, la imobilul situat în Constanta, teren aparținând municipiului Constanța, Cartier Palazu Mare-ANL, jud.Constanţa“.

 
Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Dacă ANL va declara apel, procesul va continua la Tribunalul Constanța.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi consultată integral în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătoria Constanța i-a dat autorizație primarului să desființeze lucrările de gaze nelegale, pentru un bloc din oraș. Primul termen în apel
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Vergil Chițac „Instanța ne-a dat dreptate! Reamenajăm și modernizăm locurile de joacă din Constanța“

21 Mar 2023 549

Chițac scoate pentru a treia oară la concurs postul de secretar al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

18 Mar 2023 2577

Editorial Mai este Mamaia perla litoralului românesc?

16 Mar 2023 774

Situația incertă a celui mai mare teren de pe traseul bulevardului Madrid, vizat de expropriere La OCPI figurează intravilan, Primăria l-a evaluat și îl despăgubește ca extravilan! Ce spun părțile implicate? (DOCUMENT)

14 Mar 2023 3770

Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale

12 Mar 2023 1641

Primarul Vergil Chițac „S-au încheiat lucrările de reabilitare și modernizare de la Școala 16 Marin Ionescu Dobrogianu“ (GALERIE FOTO)

11 Mar 2023 683

Primarul Vergil Chițac(PNL) a anunțat că îi retrage atribuțiile viceprimarului USR, Florin Cocargeanu. Care a fost reacția acestuia? (VIDEO)

10 Mar 2023 2161

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze“. Mesaj descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1209

Începe evaluarea secretarului general al municipiului Constanța, Fulvia Dinescu! Cine-i va nota performanțele profesionale? (DOCUMENT)

06 Mar 2023 2012

Primarul Vergil Chițac a emis o dispoziție de suspendare a activității comerciale pentru o firmă care a atacat Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța

06 Mar 2023 10023

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 934

Consilierul local Daniel Georgescu îi cere primarului Chițac ca ședințele CL să se desfășoare în format fizic

27 Feb 2023 796

Va reuși Chițac să-l „servească” pe Ion Dumitrache? În 2019, consilierii PNL s-au opus vânzării terenului aferent bufetului Felix din Mamaia care aparține Marina & Santis SRL(DOCUMENT)

25 Feb 2023 1765

Cere votul Consiliului Local Municipal Primarul Chițac vrea să contracteze un împrumut de 254 de milioane de lei (DOCUMENT)

23 Feb 2023 949

PNL Constanța Două spitale noi vor fi construite în Constanța în următorii 3 ani. Proiectele inițiate de administrațiile liberale au fost aprobate în Guvern

23 Feb 2023 893