Mazăre și Nicușor, dați în judecată de Primăria Constanța. Când începe procesul

  • Dosarul civil deschis la Constanța va fi analizat de judecătorii Secției Civile a instanței la data de 13 decembrie 2022.
  • Procesul vizează o sumă de 50.000 de lei pe care municipalitatea o pretinde de la Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.
La Judecătoria Constanța, Secția Civilă, s-a stabilit primul termen în procesul deschis de Municipiul Constanța prin Primar împotriva lui Radu Mazăre și, respectiv, Nicușor Constantinescu!
 
Dosarul vizează o sumă de 50.000 de lei pe care municipalitatea o pretinde de l cei doi foști șefi ai Constanței, iar judecătorii au fixat prima înfățișare pe data de 13 decembrie 2022, de la ora 8.30.
 
În prezent, atât fostul primar al Constanței Radu Mazăre, cât și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, se află în stare de detenție, în urma condamnărilor definitive pe care le-au primit în diferite dosare penale ce îi vizează.
 
În ce privește dosarul civil deschis de Municipiul Constanța prin Primar, suma solicitată reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța, având indicativul 17254/212/2022 și obiectul „acțiune în răspundere delictuală daune interese“.
 
Amintim, cu o ocazie anterioară, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Din istoricul Fundației Fantasio
 

Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.

 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
Din Consiliul Director au mai făcut parte, de-a lungul timpului, Maria Magiru, atunci consilier judeţean şi directorul Muzeului de Artă Populară, Răsvan Cernat, Vasile Gherghilescu, fost director al Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa, regretata Doina Păuleanu, fost director al Muzeului de Artă.
 
Au mai făcut parte Ion Ţiţoiu, Constantin Papadopol, Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada”, Eduard Bădilă, fost şef Serviciu Cultură, Protocol, Organizare Evenimente în cadrul Consiliului Judeţean, dar și Petrică Munteanu, fost consilier judeţean şi fost director al Direcţiei Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.
 
După înființare, Fundația Fantasio a administrat Pavilionul Expozițional Constanța până la începutul anului 2015, când, în urma unei decizii a Curții de Conturi din 2014, a fost nevoită să renunțe la acesta.
 
Ulterior, Primăria Constanța, dar și Consiliul Județean Constanța au deschis mai multe procese în instanță pentru recuperarea mai multor sume de bani de la Fundația Fantasio.
 
Fundația Fantasio este vizată și de un dosar penal, alături de fostul președinte CJC, Nicușor Constantinescu.
 
Cauza, cunoscută generic drept Dosarul Fundațiilor, a dus la o condamnare în de opt ani de închisoare pentru Nicușor Constantinescu și o condamnare de 7.000 de lei amendă penală pentru Fundația Fantasio, însă Curtea de Apel Galați a anulat apoi amenda pentru fundație prin hotărârea de achitare pronunțată.
 
Ulterior, cererea de judecare a recursului în casație formulată de Nicușor Constantinescu a fost admisă în principiu de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
În paralel, dosarul civil deschis la Constanța va fi analizat de judecătorii Secției Civile a instanței la data de 13 decembrie 2022.
 
Oricare va fi decizia pe care o lua în cauză Judecătoria Constanța, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Chițac cere aproape 4,5 milioane de dolari de la „echipa Mazăre“ pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate. Un judecător de la Curtea de Apel s-a abținut!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte, decizie definitivă! S-a cerut revizuirea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța

28 Jan 2023 606

Începe procesul pentru „vaporașele lui Mazăre“

25 Jan 2023 933

Insolvența Ideea Contrast SRL merge mai departe la tribunal! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

22 Jan 2023 727

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind reorganizarea judiciară a Xenoti SRL, ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jan 2023 727

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel, chemată să decidă dacă trebuie achitate peste 2,85 de milioane de dolari! Când se dă verdictul

18 Jan 2023 699

City-managerul, Felicia Ovanesian Proiectul de suflet al lui Mazăre, campusul social „Henri Coandă” ar putea fi relocat într-un cartier nou!

13 Jan 2023 2774

S-a desființat completul care judeca procesul pentru terenul vilei în care a stat Mazăre

12 Jan 2023 4671

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1302

100.000 de euro pentru expertizarea tunelului Palas. CFR vrea să asigure al doilea acces feroviar în Portul Constanța. Tunelul face legătura

01 Dec 2022 1610

Anunțul judecătorilor în cazul vaporașelor lui Mazăre!

01 Dec 2022 10131

„Bombă“ de la judecătorii din București legată de Dosarul Retrocedărilor din Constanța!

23 Nov 2022 2988

MOTIVARE Judecătorii explică de ce se întoarce la DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“

17 Nov 2022 1083

Peste două milioane de dolari sunt cerute în instanță pentru Dosarul Retrocedărilor. Ce s-a întâmplat în proces

16 Nov 2022 3489

Ar putea dispărea Aqua Magic? Aqualand SRL, demersuri pentru construirea unui complex turistic balneoclimateric

12 Nov 2022 1947

Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor! Ce au făcut judecătorii din București

12 Nov 2022 1299