Justitie

Poliţist local, ultragiat de un bărbat prins în autobuz fără bilet. Dosarul, la Curtea de Apel

Magistraţii de la Judecătoria Constanţa au motivat decizia prin intermediul căreia un tânăr din Constanţa a fost condamnat în primă instanţă pentru ultraj, victima fiind un poliţist local.
 
În actul de sesizare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au reținut că, la data de 24 aprilie 2018, în jurul orei 8:00, persoana vătămată, inspector clasa I în cadrul Direcției de Poliție Locală Constanţa, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, la sediul Poliției Locale Constanţa, a fost agresat de către inculpat, prin împingerea acestuia, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale, conform rolii.ro
 
Fiind audiat în cursul urmăririi penale, poliţistul local a declarat că fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, împreună cu colegul său au fost dirijați prin dispeceratul unității să se deplaseze în zona Tomis Nord, întrucât organele de control care efectuau o acțiune pentru depistarea călătorilor fără bilet pe autobuzele RATC, au identificat o persoană care nu posedă bilet de călătorie și care a refuzat să se identifice.
 
Ajunși la fața locului, agenții le-au indicat persoana în cauză. I-au solicitat să se legitimeze, iar din cauza faptului că a refuzat acest lucru, persoana vătămată împreună cu colegul său (…) l-au invitat la sediul Poliției Locale Constanţa. Inculpatul a refuzat să coopereze, fapt pentru care l-au condus prin constrângere la sediul Poliției, unde i-au solicitat încă o dată să se legitimeze dar inculpatul a refuzat din nou, categoric.
 
Ulterior, după ce persoana vătămată a rămas singură cu inculpatul într-o cameră pentru a-l supraveghea până la noi dispoziții, la un moment dat, acesta i-a cerut să-i dea voie să meargă afară la aer, întrucât i s-a făcut rău. L-a însoțit pe acesta până în fața sediului, unde a stat câteva minute și a vorbit la telefon, după care inculpatul a luat-o la fugă.
 
În continuare, persoana vătămată a alergat după acesta, l-a ajuns din urmă după 20 de metri, l-a prins cu mâinile de mâna stângă, inculpatul s-a oprit și i-a spus să îl însoțească la sediu. Acesta a refuzat și a început să se manifeste violent, l-a amenințat cu pumnul că îl lovește, moment în care l-a împins tare cu mâna dreaptă în zona umărului drept, reușind să scape din mâinile sale, persoana vătămată, ca urmare a acestei lovituri, căzând pe partea stângă, lovindu-se în zona genunchiului stâng.
 
Ulterior, întrucât inculpatul a luat-o din nou la fugă, s-a ridicat și l-a urmărit, somându-l verbal să se oprească, iar la aproximativ 20 de metri inculpatul s-a împiedicat și a căzut. Imediat după acest moment, au venit și colegii săi de la sediu, și împreună l-au condus pe acel individ înapoi la sediul instituției.
 
În primă instanţă, Judecătoria Constanţa a decis condamnarea inculpatului la un şi patru luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Totodată, instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi a stabilit un termen de supraveghere de doi ani.
 
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul se va supune măsurii de supraveghere de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
 
Instanţa i-a impus inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile şi a nominalizat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa şi RA Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanta, ca instituţii în cadrul cărora obligaţia poate fi executată.
 
În motivare, judecătorii arată, printre altele, că vătămările corporale suferite de către partea civilă au îmbrăcat forma unor suferințe fizice ce au necesitat îngrijiri medicale, iar aprecierea cuantumului daunelor morale pentru suferința produsă de faptele inculpatului se face prin raportare la durata îngrijirilor medicale necesare pentru vindecare.
 
Evaluând toate aceste aspecte, magistraţii au apreciat că suma de 4000 de lei solicitată de partea civilă cu titlu de daune morale, reprezintă o justă reparație pentru prejudiciul nepatrimonial suferit de partea civilă.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 18 aprilie. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa. Închisoare cu executare pentru ameninţarea unui poliţist

19 Oct 2019 417

Un polițist din IPJ Constanța, achitat definitiv pentru luare de mită! Un polițist local, găsit vinovat de mărturie mincinoasă

18 Oct 2019 530

Sancțiune pentru comercializarea ilegală a produselor lactate, aplicată de polițiștii locali (galerie foto)

09 Oct 2019 428

Un poliţist din Constanţa, filmat de procurorii Anticorupţie în timp ce primea mită. Ce au decis judecătorii

05 Sep 2019 2081

Un poliţist local din Constanţa, ultragiat în misiune. S-a lăsat cu o condamnare definitivă

19 Aug 2019 1473

Interviu online cu Gabriel Enache, poliţist local în cadrul DGPL Constanţa „În ziua de azi, trecerea de la contravenţie la infracţiune este foarte uşoară“

14 Jun 2019 4606

Un poliţist local din Constanţa, rănit în misiune. Cine riscă să ajungă la închisoare şi cu cât va fi despăgubit omul legii

08 Mar 2019 2036

Primăria orașului Hârșova, județul Constanța scoate la concurs un post vacant de polițist local. Ce condiții trebuie îndeplinite

28 Feb 2019 781

Femeie depistată în zona pieței Tomis 3 din Constanţa, în timp ce vindea ilegal tigări (video)

03 Jan 2019 6305

Polițiștii constănțeni au depistat în zona Gării CFR, persoane care vindeau ilegal țigări. Ce măsuri au fost luate (galerie foto+video)

14 Dec 2018 1091

Închisoare cu executare pentru un poliţist local din judeţul Constanţa. Sentinţa, contestată

03 Dec 2018 1069

Poliţiştii locali au acţionat pentru menținerea curățeniei în Constanţa. Ce nereguli au constatat (galerie foto)

19 Nov 2018 462

Fost poliţist local, condamnat la închisoare cu executare

07 Jul 2018 1856

Aveți un câine de rasă nedeclarat? S-ar putea să vă viziteze poliția. Iată ce a pățit un constănțean de pe strada Progresului

27 Jun 2018 2439

Primăria Constanța angajează polițiști locali. Iată când are loc concursul (document)

16 Jun 2018 1088