Procesele pe biserici Primarul Municipiului Constanța, din nou în instanță cu Arhiepiscopia Tomisului!

  • Primarul Municipiului Constanța, proces cu Arhiepiscopia Tomisului pe „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“, la Judecătoria Constanța!
  • În ultimii doi ani, primarul Constanței a deschis acțiuni similare, vizând autorizare pentru desființarea lucrărilor, în contradictoriu cu mai multe biserici din oraș.
  • Surse avizate au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că la mijloc s-ar afla o capelă despre care autoritățile locale spun că Arhiepiscopia Tomisului ar fi ridicat-o fără autorizație de construire.
Primarul Municipiului Constanța a deschis un nou proces  la Judecătoria Constanța, Secția Civilă, pentru a fi autorizat să desființeze lucrările considerate nelegale la o parohie din oraș!
 
În ultimii doi ani, primarul Constanței a deschis acțiuni similare, vizând autorizare pentru desființarea lucrărilor, în contradictoriu cu mai multe biserici din oraș: Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Parohia Palazu Mare II, sau Parohia Sfântul Nectarie Taumaturgul
 
De asemenea, sunt încă pe rol litigii cu privire la demolarea bisericii din zona Macul Roșu, cu hramul Izvorul Tămăduirii, cunoscută drept „biserica de pe trotuar“, primarul Vergil Chițac fiind dat în judecată, la rândul său, de către Arhiepiscopia Tomisului pentru acest lăcaș de sfânt, „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“.
 
De data aceasta, a venit rândul Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de Înaltpreasfinția Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să fie acționată în instanță de Primarul Municipiului Constanța, care cere autorizare pentru desființarea lucrărilor apreciate ca fiind nelegale la o capelă din oraș.
 
Dosarul este în atenția Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde a fost înregistrat sub numărul unic 5833/212/2023, fiind în atenția completului C9 prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Isabelle-Andreea Țăranu-Măruș.
 
Surse avizate au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că la mijloc s-ar afla o capelă despre care autoritățile locale spun că Arhiepiscopia Tomisului ar fi ridicat-o fără autorizație de construire.
 
Lăcașul de cult în cauză ar fi Capela Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța – Parohia Palazu Mare.
 
Referitor la această capelă, pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului se arată că aceasta a fost sfințită la data de 22 mai 2007, de către ÎPS Teodosie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, primind hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon“.
 

Conform surselor citate, în anul 2021, Poliția Locală Constanța ar fi constatat că această capelă nu are autorizație, motiv pentru care a solicitat Arhiepiscopiei să intre în legalitate, în sensul obținerii autorizației.
 
După un an, în 2022, Poliția Locală Constanța a constatat că Arhiepiscopia nu a intrat în legalitate, motiv pentru care, potrivit legislației în vigoare, s-a făcut demersul în instanță.

 
Demersul în instanță a fost deschis în luna martie 2023, primul termen propriu-zis în proces desfășurându-se însă abia această săptămână, la Judecătoria Constanța.
 
Magistrații au constatat lipsa de apărare în proces, așa că au amânat procesul pentru data de 8 februarie 2024.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța în acest proces, ea va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv Tribunalul Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Arhiepiscopia Tomisului l-a dat în judecată pe primarul Constanței „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“ (MOTIVARE)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare

28 Nov 2023 497

Recursul CLC pentru terenul de lângă Casa de Cultură, în procesul cu Arhiepiscopia Tomisului, amânat la Curtea de Apel

23 Nov 2023 548

Clădirea Arhiepiscopiei Tomisului, afectată de furtună! (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Nov 2023 2021

Arhiepiscopia Tomisului Mesajul pentru credincioși al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la începutul Postului Nașterii Domnului (VIDEO)

15 Nov 2023 507

#Dobrogea145 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1008

A fost parohul bisericii Sf. Mina Reacția Arhiepiscopiei Tomisului în cazul părintelui Picu, reabilitat de Sfântul Sinod

12 Nov 2023 29842

Programul religios al IPS Teodosie în perioada 4-7 noiembrie. Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului

03 Nov 2023 632

Programul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în zilele de 2 și 3 noiembrie 2023

01 Nov 2023 737

Arhiepiscopia Tomisului „Înaltpreasfințitul Teodosie nu a solicitat niciodată și nici nu va solicita, în nume personal, o ridicare în rangul de mitropolit“

24 Oct 2023 864

Știri Constanța Decizie de ultimă oră în procesul privind demolarea Bisericii de la Macul Roșu. Se întâmplă în zi de mare sărbătoare

23 Oct 2023 4448

IPS Teodosie, în Bulgaria pentru a-i pomeni pe eroii români morți pe câmpurile de luptă în țara vecină (FOTO)

20 Oct 2023 648

15 octombrie 2022 Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului. A trecut un an

15 Oct 2023 640

Știri Constanța Programul Arhiepiscopului Tomisului în perioada următoare

24 Sep 2023 705

ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu pretinsul călugăr Cristi Călin. Decizia instanței, definitivă

22 Sep 2023 1059

Evenimente în Constanța Lansarea peliculei cinematografice „Unde ești, Adame?” la Constanța

15 Sep 2023 891