Justitie

Şedinţă secretă Ce spun cei de la DNA despre Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa!

Leonard Iustin Bourceanu, judecător din cadrul Tribunalului Constanţa, va analiza azi, în şedinţă secretă, dosarul în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, aflat în stare de deţinere, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky. Cauza se află în faza camerei preliminare, procedură în cadrul căreia instanţa va analiza competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
 
În cauză, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, este bănuit de două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, şi de trafic de influenţă.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanţa, acesta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa..
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanţii a două societăţi comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât şi pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care şi-a şi însuşit, prin intermediul unei societăţi pe care o controla, suma de 64.649 de lei“, conform DNA.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că, „în aceeaşi perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“.
 
„În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparţin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă şi asupra a 250 de părţi sociale pe care acelaşi inculpat le deţine la o societate comercială“, au conchis cei de la DNA.
 
Într-un alt dosar, Leonard Iustin Bourceanu l-a condamnat pe Sorin Strutinsky, în primă instanţă, la şapte ani şi patru luni de închisoare cu executare.
 
Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, se află în prezent în detenţie, el fiind trimis în judecată în cinci cauze penale, toate instrumentate de procurorii DNA.
 
Într-un dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa la şase ani şi opt luni de închisoare. Faţă de SC Picus Consulting SRL, instanţa a redus cele 200 de zile amendă la 150 de zile amendă, pedepsele pecuniare aplicate inculpatelor persoane juridice SC Picus Consulting SRL (pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată (…), respectiv SC Performance Profile SRL (pentru infracţiunea de spălarea banilor (…), menţinând cuantumul unei zile amendă la valoarea de 3.000 de lei, astfel încât fiecare dintre cele două inculpate va executa pedeapsa de 450.000 de lei amendă penală.
 
În alte două dosare, Tribunalul Constanţa a dispus, în primă instanţă, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi conflict de interese, în formă continuată. Totodată, Tribunalul Constanţa a constatat că prezentele infracţiuni sunt concurente cu infracţiunile pentru care Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii din Bucureşti la şase ani şi opt luni de închisoare. Astfel, instanţa a dispus contopirea tuturor pedepselor şi a decis ca Dănuţ Căpăţînă să execute şapte ani şi opt luni de închisoare, decizia nefiind definitivă.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, la pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, tot în cauză, Mihai Corneliu Stănculescu, fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare.
 
Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Violeta Androne, fost director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a primit 2,6 ani de închisoare.
 
Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat tot la doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Mărioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat un an şi patru luni şi 80 de zile.
 
Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare. În prezent, apelul dosarului se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iese Marinela Mitan şi intră Iustin Bourceanu Judecător nou pentru dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa

25 Oct 2018 491

Sorin Strutinsky a contestat ultima decizie a judecătorului Leonard Bourceanu, din Tribunalul Constanţa

06 Aug 2018 473

Începe judecata în dosarul Sorin Strutinsky - Dănuț Căpățînă

26 Jul 2018 497

Şedinţă secretă Cine este judecătorul care va soluţiona dosarul. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, judecat alături de Sorin Strutinsky

25 Jun 2018 1582

Leonard Iustin Bourceanu rămâne judecătorul dosarului Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

25 May 2018 1199

O nouă condamnare pentru psihologul Oana Danciu!

12 May 2018 1123

S-a decis! Cine va judeca dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

28 Dec 2017 1458

Tribunalul Constanţa trebuia să se pronunţe azi în dosarul lui Sorin Strutinsky. Ce au decis judecătorii

31 Oct 2017 1170

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a anunţat când se pronunţă în dosarul lui Sorin Strutinsky

21 Oct 2017 740

Procesul lui Sorin Strutinsky s-a terminat! Ce decizie va lua judecătorul Leonard Iustin Bourceanu (rechizitoriu + document)

17 Oct 2017 4384

Sorin Strutinsky cere alt judecător! L-a recuzat pe Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

20 Jul 2017 1683

# Termen 40. Decizia judecătorului Bourceanu nu este definitivă! „Trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, scăpat de controlul judiciar (rechizitoriu)

27 Mar 2017 2780

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu se pronunţă azi în dosarul lui Sorin Strutinsky! (rechizitoriu)

24 Mar 2017 1123

Sorin Strutinsky, din nou în faţa judecătorului Bourceanu (rechizitoriu)

22 Mar 2017 907

Judecătorul Bourceanu a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Andrei Bodean şi Steluţa Covaciu (rechizitoriu)

02 Mar 2017 1716

Patru poliţişti din Constanţa, achitaţi

22 Feb 2017 5710

#Termenul 38 Sorin Strutinsky, din nou în faţa judecătorului Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

22 Feb 2017 1019

Dan Valeriu Leonte, condamnat de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu

09 Feb 2017 904

Tribunalul Constanţa - începe rejudecarea fostului deputat de Ialomiţa din partea PDSR Gabriel Bivolaru

09 Feb 2017 1089

Strutinsky rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

04 Feb 2017 903

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu deschide azi, pentru a 37-a oară, dosarul lui Sorin Strutinsky (rechizitoriu)

01 Feb 2017 1080

Cei trei tineri din Mangalia acuzaţi că ar fi furat geanta unei femei, menţinuţi în arest

26 Jan 2017 859

Strutinsky rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

17 Dec 2016 999

Sorin Strutinsky află mâine dacă scapă de controlul judiciar (rechizitoriu)

11 Dec 2016 640

Sorin Strutinsky, din nou în faţa judecătorului Leonard Iustin Bourceanu (rechizitoriu)

09 Dec 2016 1688

Zi importantă pentru Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu! (rechizitoriu)

18 Nov 2016 1602

Sorin Strutinsky rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

13 Nov 2016 1372

Ioan Ghişe, de la compania germană DSD Noel, şi Vasile Damian, de la UTI, audiaţi în dosarul lui Sorin Strutinsky (rechizitoriu)

10 Nov 2016 1720

Strutinsky, aşteptat azi la Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

09 Nov 2016 1071

DNA Constanţa acuză! Studenţi ameninţaţi că nu vor promova examenele de licenţă şi puşi să mintă în sala de judecată (referat propunere arestare)

15 Oct 2016 3121

Mâine se decide libertatea Gabrielei Lilios, profesor de la Universitatea Ovidius

11 Oct 2016 1175

Sorin Strutinsky află azi dacă scapă de controlul judiciar (rechizitoriu)

07 Oct 2016 1394

Tribunalul Constanţa a respins propunerea de arestare a Gabrielei Lilios, din cadrul Universității Ovidius

04 Oct 2016 1258

Mihai Perifan, întors de pe drumul libertăţii de Nadia Zlate, procuror al DNA Constanţa (rechizitoriu)

09 Sep 2016 1822

Mihai Perifan, fostul şef de la Protecţia Consumatorilor din Constanţa, nu iese din arest

08 Sep 2016 990

Mihai Perifan, fostul şef al OPC Constanţa, aproape liber (rechizitoriu)

08 Sep 2016 1888

Fostul șef OPC, Mihai Perifan, află astăzi dacă iese mai devreme din arest

07 Sep 2016 1354

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a amânat dosarul lui Sorin Strutinsky pentru 7 septembrie

12 Jun 2016 1195

Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, eliberat de Tribunalul Constanţa (galerie foto)

20 May 2016 1238

Exclusiv UPDATE2-Miron Mitrea este liber! Decizia Tribunalului Constanţa este definitivă (galerie foto+video)

19 May 2016 1755

Libertatea lui Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, va fi decisă mâine

18 May 2016 808

Este analizată cererea DNA împotriva deciziei prin care s-a dispus eliberarea condiţionată a lui Mitrea (video)

18 May 2016 1111

Libertatea lui Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, decisă de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu

18 May 2016 1015

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu i-a redus pedeapsa lui Nicolae Matei

22 Mar 2016 1530

Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, iese mai devreme din închisoare

21 Mar 2016 1710

Roberto Zahiu şi Corneliu Damaschin, audiaţi în dosarul lui Strutinsky Fostul administrator al New Home Construct semna ca primarul

17 Mar 2016 2001

Ionel Bucur şi Elena Negulici, directorii Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, au „interzis“ la funcţii de conducere

24 Feb 2016 1863

Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplome

10 Feb 2016 1209

Un an de la reţinerea lui Strutinsky. Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu îl menţine sub control judiciar (rechizitorii)

05 Feb 2016 1272

Sorin Strutinsky rămâne sub control judiciar

04 Feb 2016 840