Consiliul Judetean si cele locale au de returnat 3,5 miliarde de lei

Ce s-a cheltuit pentru alegerile locale trebuie recuperat

Pana la aceasta data s-au recuperat doar 500 de milioane de lei din suma ce a fost alocata judetului Constanta * 19 consilii locale asteapta rectificarea bugetara pentru a putea returna sumele cheltuite pentru organizarea alegerilor

Executivul a scos din bugetul de stat, pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale, sute de miliarde de lei pe care le-a impartit in teritoriu. Banii trebuie sa se intoarca, insa, la vistieria nationala prin intermediul prefecturilor, institutii care au statutul de reprezentant al Guvernului in teritoriu. Pentru organizarea alegerilor locale din judetul Constanta au fost alocate aproape 2,7 miliarde de lei, bani ce au fost impartiti, in functie de necesitati, Consiliului Judetean si consiliilor locale. In evidentele Prefecturii Constanta suma ce trebuie recuperata este de aproape 3,8 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea hartiei si a materialelor ce au fost folosite pentru buna desfasurare a alegerilor locale. Pare greu de inteles modul in care se calculeaza ce are de dat fiecare consiliu local si, per total, fiecare judet. Trebuie sa ne amintim ca Guvernul a pus la dispozitie hartia pe care au fost tiparite buletinele de vot si autocolantele cu inscriptia "votat" ce s-au aplicat pe actele de identitate ale alegatorilor. De asemenea, dupa ce s-a calculat cu chibzuinta fiecare leu, au fost distribuite si sumele necesare pentru tiparirea si procurarea materialelor necesare votarii: tus si tusiere in care s-au inmuiat stampilele, dar si banii necesari pentru confectionarea acestora. De la administratiile locale trebuie recuperat integral tot ce s-a cheltuit pentru organizarea si desfasurarea alegerilor prin care au fost desemnati consilierii locali, judeteni si primarii, cei din urma, prin derularea a doua tururi de scrutin, deci inclusiv sumele ce au fost platite pentru tiparirea buletinelor. Guvernul, in cunostinta de cauza, nu a prevazut nici un termen pana la care banii disponibilizati de la bugetul statului trebuie sa se intoarca de unde au plecat. Operatiunea de recuperare a sumelor este legata de disponibilitatea bugetelor locale de a suporta efortul financiar. Suma recuperata pana in prezent de la consiliile locale din judetul Constanta este de 500 de milioane de lei. Nu au fost recuperate inca sumele ce au fost repartizate Consiliului Judetean Constanta si altor 19 administratii locale. Nimeni nu grabeste pe nimeni. Conducerea Executivului este constienta ca, dupa alegeri, sunt necesare rectificari ale bugetelor judetene si locale pentru ca administratiile sa dispuna de sumele ce trebuie varsate la bugetul de stat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat de presă al AFCT Acțiunea Constanța pentru Dual

15 Sep 2022 660

Vapoarele ruginite și murdare de la intrare din Constanța întâmpină turiștii care vin la mare (galerie foto)

03 Aug 2021 6549

VIDEO Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă, în contextul alegerilor locale

23 Sep 2020 3828

Ministerul Finanțelor Publice anunță implementarea unui nou serviciu electronic

25 Aug 2020 1639

Coronavirusul a transformat relația cetățeanului cu Primăria Constanța. Comunicarea s-a mutat în online. Care este gradul de digilizare în acest moment?

14 May 2020 2335

Achiziții directe și lista contractelor de peste 5.000 de euro realizate de administrația județeană de la începutul anului. Cum se cheltuie banii publici (documente)

11 Apr 2020 2564

Dobrogea interbelică. File din jurnalele vremii (VIII) Crucea Roşie Constanţa şi chetele de Crăciun

04 Feb 2020 3200

Consiliul Judeţean Constanţa, bugete imense pentru achiziţii directe în 2018. Anexa spune totul despre cum este cheltuit banul public (documente)

10 Dec 2018 3397

Proiect al Ministerului Finanțelor Publice Se desființează administrațiile fiscale pentru contribuabilii mijlocii din direcțiile regionale (document)

28 Sep 2018 4535

A început curăţenia de primăvară în comuna Saligny. Iată ce acţiuni a demarat Primăria

30 Mar 2018 2469

Constanţa. Consilierii judeţeni liberali vor să medieze relaţiile dintre primării şi ENEL în situaţiile de urgenţă din sezonul rece

13 Dec 2017 2955

Fondul Proprietatea, îngrijorat de proiectul de lege privind administraţiile portuare

06 Nov 2017 1776

Investiţii cu fonduri UE şi guvernamentale Proiecte pentru asfaltarea drumurilor din Mihail Kogălniceanu

29 Jun 2017 4255

Grevă japoneză în administraţia publică locală Legea salarizării generează proteste printre funcţionarii primăriilor, ai SPIT şi ai CJC

25 May 2017 3044

Program pentru sprijinirea familiilor defavorizate din Grădina

23 Feb 2017 1735