Politic

Iarna nu-i ca vara. Problema apei calde în Constanţa, între Ministerul Finanţelor şi cel al Energiei! Ce răspunsuri a primit deputatul Turcescu (documente)

La începutul acestei toamne, la sfârşit de septembrie, început de octombrie, municipiul Constanţa s-a confruntat, timp de zece zile, cu o criză a apei calde. La acel moment, problema s-a rezolvat, însă primarul Constanţei, Decebal Făgădău, vorbea despre un grup de lucru, despre discuţii cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, cu reprezentanţi ai ANAF, ai ministerului Energiei şi ai Guvernului în vederea găsirii unei soluţii pe termen lung pentru Electrocentrale Constanţa.
 
„Constanţa nu va face niciun împrumut pentru termie. Pe lângă penalităţi la penalităţi, nu vreau să plătim şi dobânzi. Prefer să mai strângem cureaua. Să fie ultima iarnă când trecem prin asta. Ori preluăm CET, ori declanşăm insolvenţa în lanţ - RADET, CET. M-am consultat cu avocaţii şi nu exclud o atragere a răspunderii pentru cei care mi-au făcut acest cadou otrăvit”, a adăugat, atunci, edilul-şef al Constanţei.
 
În prezent, peste 150.000 de constănţeni sunt deserviţi de sistemul centralizat de termoficare.
Acest lucru l-a determinat şi pe deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu să adreseze două întrebări pe tema asigurării continuităţii agentului termic pentru constănţeni pe perioada iernii, una către Ministerul Energiei, alta către Ministerul Finanţelor.
Răspunsurile complete primite de parlamentar le puteţi citi în secţiunea „Documente”.
 
Rezumatul e că „Finanţele pasează responsabilitatea în curtea celor de la Energie, iar cei de la Energie şutează mai departe spre Primăria Constanţa. Pentru moment, problema apei calde e rezolvată în Constanţa, dar, aşa cum am mai spus, e doar o rezolvare temporară”, afirmă deputatul constănţean.

Ce spune Ministerul Finanţelor Publice

Referitor la întrebarea deputatului Turcescu, înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. 5622A/2018, având ca obiect „Lipsa apei calde din Municipiul Constanţa”, potrivit sferei de competenţă a Ministerului Finanţelor Publice, instituţia comunică următoarele:
„Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au identificat soluţii pentru a ajuta autorităţile administraţiei publice locale în vederea asigurării furnizării energiei termice pentru populaţie în sezonul rece, soluţii aprobate prin acte normative, astfel: crearea unui mecanism de stingere a plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale la data de 31 iulie 2018, rezultate din relaţia cu alţi furnizori, inclusiv cei care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, potrivit prevederilor art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018; aprobarea contractării, în anul 2018, de împrumuturi din venituri din privatizare pentru finanţarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece şi utilizarea excedentului bugetelor locale şi pentru finanţarea cheltuielilor necesare furnizării energiei termice în sezonul rece 2018 - 2019, potrivit prevederilor art.1 art.II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
 
Totodată, considerăm necesar că asupra problemei semnalate în întrebare să se solicite punctul de vedere al Ministerului Energiei, în calitate de iniţiator al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.61/2017 pentru aprobarea unor mason privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, cu modificările ulterioare, în coordonarea căruia se află Electrocentrale Constanţa SA, care este furnizorul apei calde către RADET”.

Ce spune Ministerul Energiei

Referitor la întrebarea parlamentarului PMP având ca obiect „Lipsa apei calde din Municipiul Constanţa”, Ministerul Energiei aduce la cunoştinţă următoarele : „Potrivit Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte faptul că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz. Problema termoficării municipiului Constanţa este în primul rând de competenţa Primăriei Municipiului prin Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) şi în al doilea rând de competenţa Ministerului Dezvoltării Regionale.
 
Prin urmare, autorităţile locale au obligaţia să asigure un sistem eficient de termoficare inclusiv prin alocări de la bugetul local şi/sau prin alte surse de finanţare, cu sprijinul efectiv al Ministerului Dezvoltării Regionale. Cu toate acestea, referitor la situaţia creată, instituţia noastră a solicitat punctul de vedere al Electrocentale Constanţa, care a comunicat că a demarat încă de la începutul anului 2018 o serie de demersuri, atât judiciare, dar şi extrajudiciare, în relaţia cu RADET. (…)
 
În raport cu cele prezentate mai sus, apreciem faptul descentralizarea nu înseamnă doar independenţă în cheltuirea banilor publici de către autorităţile locale, înseamnă responsabilizare, prioritizare în alocarea acestora implicarea profundă în asigurarea cerinţelor comunităţii locale”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum explică Ministerul Culturii avizul pentru investiţia din apropierea porţii zidului de incintă al Cetăţii Tomis - „Decizia aparţine autorităţii publice locale!“ (documente)

14 Feb 2019 1023

Amendamentele depuse la proiectul de buget de către deputatul PMP Robert Turcescu (document)

12 Feb 2019 1426

Efectele recursului compensatoriu Parlamentarii constănţeni, îngrijoraţi în legătură cu violenţele înregistrate în ultima perioadă

16 Jan 2019 891

Institutul Levantului, finanţat din bani publici La propunerea deputatului Robert Turcescu, Emil Constantinescu a fost audiat de Comisia de Învăţământ

13 Dec 2018 671

Declaraţie politică Robert Turcescu (PMP) - „Lupta pentru putere din PSD a acaparat întreaga ţară şi a acoperit tot ce putea fi acest An Centenar!“

29 Nov 2018 2115

Deputatul Robert Turcescu se implică în cazul bărbatului din Constanța ce are nevoie urgent de tratament la un spital din Belgia. Ce i-a cerut ministrului Sănătății

15 Nov 2018 467

Robert Turcescu (PMP), declaraţie politică „Ruşinea din Anul Centenar - întoarcerea în epoca Rodica Stănoiu!“

15 Nov 2018 1303

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 411

Când va fi funcțional laboratorul de radioterapie din incinta Spitalului Județean Constanța. Ce răspuns a primit deputatul Robert Turcescu de la Ministerul Sănătății (document)

06 Nov 2018 548

Joaca de-a moțiunea Deputatul PMP Robert Turcescu nu-i mai înțelege pe liberali și pe cei de la USR

30 Oct 2018 625

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia trebuie să depună cât mai repede o moţiune de cenzură!“

26 Oct 2018 717

Legea spălării banilor a trecut abia la a doua strigare în Camera Deputaţilor! Ce spun parlamentarii Robert Turcescu şi Stelian Ion

25 Oct 2018 634

Doliu în familia deputatului Robert Turcescu. Tatăl acestuia s-a stins din viață. Când va avea loc înmormântarea

16 Oct 2018 841

Deputatul Robert Turcescu şi consilierul judeţean Florin Goidea au mers la Mangalia. Litoralul românesc, subiect de dezbatere

05 Oct 2018 1885

Declaraţie politică a deputatului Robert Turcescu despre „Varianta de ocolire Mangalia“ şi criza agentului termic de la Constanţa

04 Oct 2018 1946