Politic

Preşedintele Curţii de Conturi, interpelat în legătură cu practica neunitară a controalelor întreprinse la nivelul administraţiilor locale din judeţul Constanţa

În ultimii ani, s-a pornit o vânătoare de vrăjitoare împotriva primarilor din judeţul Constanţa, inspectorii Curţii de Conturi făcând adevărate descinderi în instituţiile publice.
 
„Aceste controale ar fi trebuit să vină în sprijinul şi în îndrumarea aleşilor locali, având ca interes comun legalitatea şi transparenţa cheltuirii banului public. Din păcate, s-au transformat însă într-o prigoană, doar-doar or găsi ceva inspectorii. Aşa s-a ajuns ca instanţele de judecată să fie asaltate cu nenumărate procese ale administraţiilor publice locale împotriva deciziilor Curţii de Conturi Constanţa, primari care fac împrumuturi la bancă pentru a acoperi prejudicii produse, culmea, prin investiţii în comunitatea locală. Toate acestea deoarece inspectorii Curţii de Conturi au analizat oportunitatea investiţiilor, şi nu doar legalitatea“, susţine deputatul PNL Robert Boroianu.
 
Parlamentarul consideră că asupra oportunităţii investiţiilor şi cheltuirii banului public primarul ar trebui să fie cel care decide, deoarece el va da socoteală în faţa alegătorilor, din taxele şi impozitele cărora el administrează localitatea, şi „nu poate decide un inspector al Curţii de Conturi dacă este necesară sau nu o investiţie în comună sau oraş, ci se poate pronunţa strict asupra legalităţii cheltuirii acelor bani“.
 
Totodată, deputatul PNL de Constanţa remarcă faptul că „primarii au reclamat de-a lungul timpului o adevărată campanie împotriva instituţiilor mass-media, inspectorii Curţii de Conturi fiind interesaţi să impute toate contractele pe care ziarele sau televiziunile le aveau cu instituţii publice. Asta deşi Legea administraţiei publice impune aleşilor locali să facă publice toate actele administrativele şi informaţiile de interes public la nivelul comunităţilor locale. De asemenea, având în vedere profilul economic al judeţului nostru, sunt localităţi care au nevoie de promovare mediatică pentru a putea atrage turişti sau investitori, primării care au nevoie să facă publice facilităţile oferite oamenilor de afaceri interesaţi“.
 
În acest sens, în calitate de deputat de Constanţa, Robert Boroianu i-a solicitat lui Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, să precizeze care sunt motivele pentru care contractele de publicitate încheiate de către administraţiile primăriilor din judeţul Constanţa atât cu presa scrisă, cât şi cu radiourile şi televiziunile locale sunt considerate de către instituţia pe care o conduce fie inoportune, fie neconforme cu legislaţia aflată în vigoare atunci când sunt efectuate controalele Curţii de Conturi asupra activităţii financiare a primăriilor.
 
„«Vă solicit clarificări, deoarece, potrivit mai multor sesizări primite la cabinetul meu parlamentar, am putut constata că există o practică neunitară la nivelul controalelor efectuate de inspectorii Curţii de Conturi: ceea ce pentru autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Constanţa este interzis, pentru alte autorităţi ale administraţiei publice locale din ţară este permis. Faţă de situaţia semnalată, vă solicit să îmi precizaţi care sunt motivele ce stau la baza acestor practici neunitare în efectuarea controalelor Curţii de Conturi şi cum intenţionaţi să sprijiniţi autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât acestea să cunoască şi să respecte legislaţia utilizată de inspectorii Curţii de Conturi la momentul efectuării controalelor specifice», se arată în documentul pe care l-am înaintat către preşedintele Curţii de Conturi a României şi în urma căruia aştept un răspuns scris“ (extras din interpelarea depusă de parlamentatul constănţean liberal).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au mărit nejustificat tarifele! Senatorul Mihu solicită controale de la Ministerul Turismului în unităţile de cazare care utilizează voucherele de vacanţă

05 Sep 2019 748

Ministrul Turismului despre utilizarea voucherelor de vacanță de către operatorii

03 Sep 2019 744

Stelian Ion (USR) - „Copiii noştri nu trebuie să facă autostopul pentru a merge la şcoală!“ (documente)

02 Aug 2019 634

Constănţeanul supărat Directorul CNAPMC, interpelat de un consilier judeţean pe tema închiderii digului de larg în plin sezon estival (documente)

23 Jul 2019 2412

Senatoarea Ramona Dinu îi cere socoteală lui Teodorovici Statul nu-şi mai poate recupera o parte din prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor pentru că nu s-a constituit parte civilă (document)

12 Jul 2019 1219

Conducerea Consiliului Judeţean, interpelată de consilierul Bola - „De ce am plătit, din bani publici, o strategie judeţeană în turism care nu este gata şi despre stadiul căreia nu suntem informaţi?“ (document)

26 Jun 2019 1493

Senatorul Ștefan Mihu cere adoptarea unor măsuri legislativ-fiscale în sprijinul Spitalului Clinic CF Constanța

24 Jun 2019 905

Fără studiul de fezabilitate şi documentaţia necesare realizării investiţiei Dăncilă promite că lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Militar Constanţa încep anul viitor (document)

19 Jun 2019 2052

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)

19 Jun 2019 2615

Senatorul Mihu îi cere ministrului Transporturilor clarificări în legătură cu asigurarea serviciilor de radiocomunicaţii navale, după dizolvarea Radionav

13 Jun 2019 2110

Senatoarea USR de Constanța Ramona Dinu îi cere vicepremierului Suciu să intervină pentru stoparea dezastrului urbanistic din „Zona litoral Mamaia Nord - Năvodari“

07 Jun 2019 913

Răspuns halucinant de la Ministerul Sănătăţii în privinţa secţiilor retrocedate din Spitalul Municipal Mangalia. Senatoarea Ramona Dinu continuă demersurile, iar Primăria Mangalia vrea să ofere la schimb un teren în Venus (document)

04 Jun 2019 1798

Cine cere sprijinul Ambasadei SUA! Ramona Dinu (USR), interpelare către ministrul Sănătăţii privind Spitalul Municipal din Mangalia

23 Apr 2019 1712

Situaţie disperată printre angajaţii RADIONAV. Deputatul Huţucă i-a scris ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc (document)

18 Apr 2019 1261

Deputatul Huţucă vrea explicaţii de la preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, privind anularea licitaţiilor pentru reabilitarea Mormântului Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic

12 Apr 2019 1120