Politic

USR dă în judecată Primăria Constanţa pentru invalidarea „fără nicio explicaţie“ a peste 6.000 de semnături în cadrul campaniei „Fără Penali”

În municipiul Constanţa, iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a adunat aproximativ 22.000 de semnături. Listele cu semnături au fost depuse în două tranşe la sediul Primăriei Constanţa în vederea validării.
 
Din primul calup de 18.500 de semnături, un procent de aproape 33%, adică 6000 de semnături, au fost invalidate de funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din cadrul municipalităţii, după cum ne-a declarat preşedintele USR Constanţa, Remus Negoi, unul dintre responsabilii campaniei de strângere de semnături. Urmează ca în zilele următoare să fie emis şi documentul care va valida sau va invalida semnăturile din al doilea dosar depus la Primărie. „Acolo erau aproximativ 3500 de semnături”, mai spune Negoi.
 
În aceste zile, toate semnăturile validate de autorităţile locale vor fi depuse împreună cu iniţiativa cetăţenească care propune revizuirea Constituţiei la Parlament. „Este săptămâna Z pentru campania #fără penali. Joi şi vineri, această iniţiativă va ajunge în Parlament, vom aduce semnăturile validate de către primăriile din ţară. În aceste zile expiră termenul pentru marea majoritate a primăriilor. Unele dintre administraţiile locale ne-au transmis deja hârtie prin care ne anunţă că vor depăşi termenul şi probabil va apărea o prelungire, dar în acest moment avem o problemă. Unele primării încearcă să fure voturile cetăţenilor şi avem exemple în acest sens. O „minune” se întâmplă la Maglavit, în judeţul Dolj, unde primarul refuză să valideze semnăturile. Sunt şi alţi primari care au refuzat să valideze semnături sau au tăiat foarte multe dintre ele, cea mai dramatică situaţie din acest punct de vedere este la Constanţa, în municipiul Constanţa unde peste 6.000 de semnături au fost efectiv tăiate”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.
 
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion spune că, din păcate, municipiul Constanţa iese iar în evidenţă pe o chestiune absolut negativă. „Primăria Constanţa a invalidat peste 30% dintre semnăturile strânse cu greu de colegii mei şi de ceilalţi voluntari. A fost un efort extraordinar şi o dorinţă de promovare a acestui proiect. Ne vedem acum în faţa faptului împlinit, acela de a ne fi şterse semnăturile pur şi simplu fără nicio justificare. Sunt extraordinar de multe semnături, mult mai multe decât au fost invalidate în alte oraşe mari din ţară, ca atare nu avem cum să nu reacţionăm”, explică deputatul.
 
Acesta a anunţat că responsabilii campaniei „Fără penali în funcţii publice” şi USR Constanţa vor acţiona în instanţă Primăria Constanţa. „De asemenea, după ce vom ridica toate aceste liste şi toate aceste semnături, dacă vom constata că au fost pur şi simplu şterse abuziv semnăturile unor oameni care şi-au exprimat real dorinţa de a fi pe aceste liste, e foarte posibil să formulăm şi plângeri pentru abuz în serviciu, pentru că nu avem efectiv altă cale, un alt mijloc de apărare a drepturilor acestor oameni”, afirmă deputatul USR.
 
Acesta a adresat un apel către funcţionarii din primării, primii care fac aceste verificări, primii care îşi pun semnătura pe documente. „Să nu ascultaţi de dispoziţiile politice ale şefilor, să nu fiţi obedienţi şi să nu ascultaţi de sfaturile primarilor, pentru că veţi răspunde pentru abuzuri dacă ele există, alături de primar. Vom continua lupta pentru fiecare semnătură”, a mai spus Stelian Ion.
 
În legătură cu această situaţie, am solicitat Primăriei Constanţa un punct de vedere, Biroul de presă al municipalităţii transmiţând: „Primăria Municipiului Constanţa a invalidat un număr de aproximativ 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei «Fără penali în funcţii publice». În data de 24.08.2018, Direcţia Locală de Evidenţă Persoane a primit 18.990 de semnături pentru atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor iniţiativei „Fără Penali în funcţii publice”. Conform Legii 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor se face prin verificarea listei de susţinători. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 189/1999 au fost atestate 12.715 persoane, restul de 6.275 de semnături fiind invalidate din următoarele motive: - nume şi prenume eronate sau incomplete; - adresa de domiciliu/reşedinţa incompletă sau persoane cu domiciliul în altă localitate; - cod numeric personal incomplet sau eronat; - seria şi numărul actelor de identitate eronate sau expirate anterior datei listei. Precizăm că atestarea semnăturilor a fost realizată de către funcţionarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa cu bună-credinţă şi responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale“.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fără penali în funcţii publice“ CCR discută pe 26 martie iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei

25 Mar 2019 217

„Părăsiţi apartamentele cumpărate pe vremea lui Ceauşescu!“ USR vrea pedeapsa cu închisoarea pentru promovarea simbolurilor comuniste. Ce le transmite deputatul Robert Turcescu

25 Mar 2019 262

Preşedinte USR Constanţa, despre Registrul spaţiilor verzi din Constanţa

22 Mar 2019 413

Deputatul Bogdan Huţucă i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice să precizeze cum îi ajută pe români OUG 114

20 Mar 2019 844

Sondaj de opinie USR-PLUS, favoriţi în competiţia europarlamentarelor printre constănţeni

18 Mar 2019 354

Liderii Alianţei 2020 USR-PLUS susţin alegerea primarilor din două tururi de scrutin

18 Mar 2019 572

Dacian Cioloş „Voi candida şi pentru Parlamentul României”!

17 Mar 2019 301

Deputatul Robert Turcescu, despre „omul nou”, promovat de Alianţa 2020!

17 Mar 2019 351

UPDATE Candidaţii USR-PLUS au ajuns la Constanţa. Dacian Cioloş şi Dan Barna, în conferinţă de presă (galerie foto+video)

17 Mar 2019 585

Revista presei locale

14 Mar 2019 461

USR - PLUS, în turneu electoral prin ţară Copreşedinţii Cioloş şi Barna vin la Constanţa

14 Mar 2019 542

Parlamentul a respins cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat. Opoziţia reclamă comportamentul dictatorial al PSD-ALDE

14 Mar 2019 469

Stelian Ion (USR) - „Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie va avea o viaţă scurtă“

13 Mar 2019 390

Senatoarea USR Ramona Dinu, demersuri pentru lansarea unui program de vouchere pentru sănătate

11 Mar 2019 624

Dacian Cioloș Judecătorii de la ÎCCJ au votat în favoarea Alianţei 2020 USR PLUS

08 Mar 2019 283