Social

Patru slujitori ai Domnului, prinşi pe picior greşit Preotul de la Sfântul Mina, suspendat din funcţie de Arhiepiscopie

Sf-Mina-Biserica-Sf-Mina.jpgÎnceput de an cu ghinion pentru Arhiepiscopia Tomisului, de care scandalurile se ţin lanţ. Dacă la începutul anului, un preot băut, Valeriu Roman, a provocat un accident rutier în municipiul Constanţa, altul care predă religia la şcoala nr. 39 Nicolae Tonitza, preotul Viorel Georgescu, a fost învinuit de părinţi că înjură la ore. Mai mult, recent un alt preot, Gabriel Bucică a fost arestat de către magistraţii Judecătoriei Vaslui pentru trafic de etnobotanice. Lista continuă cu Nicoale Picu, preot paroh la biserica Sfântul Mina, din parcul Tăbăcăriei, care a fost suspendat din funcţie şi va fi deferit Consitoriului Eparhial. În locul acestuia a fost delegat, cu atribuţii administrative, pentru o perioadă nedeterminată, preotul protoiereu Mihai Jan, fost adjunct al ÎPS Teodosie, care slujeşte la Biserica Adormirea Maicii Domnului.

Arhiepiscopia Tomisului a decis suspendarea din funcţia de paroh şi cercetarea în tribunalul bisericesc a preotului Nicolae Picu pentru situaţia patrimonială a clădirii bisericii şi a oficiului parohial de la „Sfântul Mina". „În toamna anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a decis demararea unei cercetări la parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanţa. În urma acestei cercetari a rezultat ca, in calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Nicolae Picu nu s-a ingrijit de bunurile sacre ale parohiei (cladirea bisericii si oficiul parohial) mai mult, a contribuit la instrainarea acestora.

mina_preot_Nicolae_Picu_02.jpgÎn fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat in favoarea unei Asociatii, fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane (cu caracter de lege), care reglementeaza fără echivoc ca o biserică, imediat după sfinţirea ei trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi cladirile afectate ei. Or, pr. Picu Nicolae în loc să facă toate diligenţele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea lor. Au fost demarate nenumărate contacte cu reprezentanţii legali ai acestei asociaţii pentru revenirea la legalitate. Din păcate, până la ora actuală, nu toţi membrii asociaţiei doresc acest lucru, fapt care determină Arhiepiscopia Tomisului să se adreseze justiţiei pentru îndreptarea situaţiei juridice a bunurilor bisericii Sfântul Mina", au declarat, ieri, repezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. Arhiepiscopia Tomisului declanşase încă de anul trecut o anchetă cu privire la modul în care Picu a administrat bunurile parohiei, care fuseseră trecute pe numele Asociaţiei Sfântul Mina.

Unul dintre cele mai pitoreşti lăcaşe de cult dobrogene

mina.jpgLocaşul de cult din Tăbăcărie este construit în stil maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 metri pătraţi şi cu o turlă de 41 metri. Piatra de temelie a fost pusă la 31 iulie 1994, de către Înalt Prea Sfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului. A fost ridicată după proiectul iniţial al arhitecţilor Nicolae Goga şi Virgil Antonescu, iar din 1995 supravegherea lucrărilor a fost realizată de către Nils Auner.

În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar până în anul 1997, când pe 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sf. M. Mc. Mina, s-a oficiat prima liturghie în noua biserică. Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureşeană cu 4 turnuleţe, în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară; troiţa din fata bisericii este darul lăsat de către meşterii lemnari fiind încadrată într-un element decorativ. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelalte două mai mici aflându-se în turlă.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului și un afacerist, deferiți justiției. Începe judecata

30 Jan 2019 511

Sute de luptători anticomuniști pomeniți la Catedrala arhiepiscopală de către IPS Teodosie

18 Jan 2019 306

Mesaj de Crăciun, transmis constănțenilor de Ierarhul Tomisului, IPS Teodosie. „Ziua Nașterii Domnului este o înnoire“ (galerie foto+video)

20 Dec 2018 553

Începe judecata unui responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

17 Dec 2018 448

Dosarul privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ va fi rejudecat. Victorie obţinută în instanţă de Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord

05 Nov 2018 1211

Procurorii acuză - afaceri necurate în curtea Arhiepiscopiei Tomisului!

13 Sep 2018 1373

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA Constanţa

12 Sep 2018 1274

12 copii de la „Micul Rotterdam” şi din complexul „Orizont“ vor beneficia de o tabără în localitatea Dorna Arini (galerie foto)

16 Aug 2018 415

Arhiepiscopia Tomisului și CRTS Constanța au încheiat un protocol de colaborare. În ce constă acesta

28 Jun 2018 503

Un preot spune că a fost şantajat cu imagini porno! Inculpaţii, achitaţi în primă instanţă. Când se va lua decizia finală

22 Jun 2018 626

Procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion de ziua Sf. Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai Constanței

20 May 2018 1175

Falimentul societăţii Nazarcea Ovidiu SA, din nou în atenţia judecătorilor

14 May 2018 1423

Cum a „căzut“ în instanţă dosarul de şantaj de la Arhiepiscopia Tomisului

31 Mar 2018 1608

Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)

19 Jan 2018 3958

Fotoreportaj Apariţie neobişnuită azi dimineaţă, pe bulevadul Tomis. O cireadă se îndreaptă spre Arhiepiscopie

06 Jan 2018 5263