Sport

„Jordan” a fost coleg cu Dennis Şerban, Pitu şi Stere Aventurile unui tânăr plecat de la Hârşova şi ajuns în fotbalul italian (galerie foto)

La 24 de ani, un fotbalist constănţean, care juca la Unirea Slobozia, i-a atras atenţia unui impresar. Jucătorul a fost transferat în Italia, unde a evoluat timp de opt ani

Ştefan Iordan s-a născut la Constanţa, în urmă cu 38 de ani, dar copilăria şi-a petrecut-o la Hârşova. De aici a ajuns la juniorii Farului, unde a fost coleg, printre alţii, cu Dennis Şerban, Adrian Pitu sau Mihai Stere. După ce a încheiat junioratul, nu a rămas la Farul. A jucat la mai multe echipe din Constanţa şi din alte judeţe, cel mai înalt eşalon fiind Divizia B. A urmat perioada Italia, una care i-a rămas în memorie. În acest moment, Ştefan joacă din nou pentru Hârşova, în Liga a IV-a.

Ca toţi copiii, şi puştiul Ştefan Iordan se dădea în vânt după fotbal, la mijlocul anilor ’80. A început acest sport la Hârşova, la nouă ani, şi i s-a dus rapid vestea. Era mic, dar fâşneţ. Un adevărat argint viu, o zvârlugă. A fost promovat la echipa mare la o vârstă fragedă, iar partida care i-a schimbat destinul a fost Hârşova - Mecanica (echipă din Constanţa). „Am câştigat cu 8-2, iar eu am dat două goluri. La partidă asista şi Petre Buduru, invitat la meci de antrenorul nostru, Puiu Natu. Buduru m-a văzut şi, la recomandarea lui, am fost luat la grupa 1975/1976 a FC Farul. Aici am lucrat întâi cu antrenorul Munteanu, iar apoi ne-a pregătit Constantin Tâlvescu. În grupă i-am avut colegi, printre alţii, pe Dennis Şerban, Mihai Stere, Adrian Pitu, Giani Baidoc, Vali Drăgoi, Marius Răducanu sau Gioni Bălăucă. Am fost junior al Farului de la 13 la 19 ani, apoi am plecat”, spune Ştefan. În România a jucat apoi la formaţii precum AS Neptun (Divizia D - ca jucător al acesteia i-a dat gol echipei mari a Farului într-un amical), Midia Năvodari (Divizia B), Unirea Slobozia (Divizia B), Electrica Constanţa (Divizia C), Chindia Târgovişte (Divizia B) sau Dunărea Giurgeni (Divizia D). În prezent, este fotbalist în Liga a IV-a a judeţului Constanţa, la Carsium Hârşova, care ocupă locul şase în Seria Vest a campionatului, la finele anului 2013. Cea mai frumoasă parte a carierei şi-a petrecut-o însă în Italia.

Salariu de 2.000 de euro pe lună

Remarcat de impresarul italian Domenico Palombo la o partidă a Unirii Slobozia, Ştefan a ajuns, în anul 1999, în fotbalul din „Cizmă”. A jucat până în 2007, în regiunea Romei, la mai multe formaţii din eşaloanele inferioare, dar şi la fotbal în sală. „Prima formaţie a fost AS Torrice, în Liga a 5-a. Aici am stat un an. Aceeaşi perioadă am petrecut-o la Borgo Sabotino, tot în Liga a 5-a. Am jucat apoi la Red Frosinone, la început în Liga a 4-a, după care am evoluat la două echipe de futsal, Rio Ceccano (Liga a 2-a) şi FC Samen. A fost o perioadă deosebită din cariera mea. Am fost foarte mulţumit şi de salariu, şi de prime. Chiar dacă echipele nu erau de prim-plan, m-am confruntat cu o altă mentalitate faţă de România. La meciuri veneau între 1.500 şi 3.000 de spectatori, iar în Serie D asistenţa ajungea şi la 5.000 de oameni. Am avut două promovări, cu Frosinone (în Serie C1) şi cu Torrice (în Serie D). De asemenea, am ieşit campion şi la futsal, cu Samen. S-a scris mult de mine atunci prin ziare. Le-am păstrat pe toate. Îmi spuneau «rumeno Jordan» şi aşa mă strigau şi spectatorii. Atât la fotbalul pe teren normal, cât şi la sală, jucam mijlocaş coordonator”, povesteşte Ştefan Iordan. La Rio Ceccano a suferit însă şi o accidentare gravă, de pe urma căreia a stat un an pe bară. „În ultimul minut al unui meci, a venit un adversar şi m-a cosit pe la spate. Mi-au fost afectate ligamentele şi meniscul. Însă tot tratamentul şi recuperarea le-a plătit clubul. Erau serioşi. Eu am luat la Ceccano pe şase luni 7.000 de euro şi aveam primă 100 de euro la victorie acasă şi 200 de euro la succes afară. În Serie D, salariile lunare ajungeau şi la 2.000 de euro, iar primele aveau valoarea de 200 cu 300 de euro. Pe mine m-au cazat la un apartament şi am primit şi maşină. La Serie C1, se trecea la un nivel profesionist, dar la diviziile inferioare jucătorii erau amatori. Am avut colegi avocaţi, doctori sau patroni de benzinării şi covrigării”, arată Ştefan.

I s-a cântat în vestiar

Fotbalistul îşi aduce aminte cu plăcere de două meciuri din perioada italiană, în care a contribuit decisiv la victoria echipelor sale. „La partida de futsal Samen - Arenova, decisivă pentru promovare, adversarii conduceau cu 2-0 la pauză. În repriza a doua, am înscris de patru ori şi am câştigat cu 4-2. Ce m-au mai înjurat jucătorii de la Arenova! «Ce ne-a făcut românul...», se plângeau ei. Apoi, am bătut cu Frosinone în deplasare la Amazeno, scor 1-0, obţinând promovarea. Golul l-am dat eu, în minutul 90+2. A fost bucurie mare în vestiar. Toţi băieţii mi-au cântat şi m-au luat pe sus”, spune Ştefan Iordan.

Are o afacere cu microbuze

În momentul de faţă, fotbalistul joacă fotbal de plăcere la Hârşova. Este stabilit la Constanţa, unde deţine o afacere în transporturi, cu microbuze. Familia Iordan are un băiat, Gabriel, care face şi el fotbal, la grupa 1999 de la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, unde este antrenat de Nicolae Roşca. „Puştiul joacă atacant central. Îi place foarte mult fotbalul”, îl laudă tatăl său.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Povești de acum 31 de ani La un pas să cucerească Yokohama! Stagiu de vis în Țara Soarelui Răsare pentru o echipă din Constanța (galerie foto)

06 Apr 2020 4431

Fost junior la Farul Constanța Fotbalistul Ștefan Iordan, tătic pentru a doua oară. Naș de botez a fost primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi (galerie foto)

01 Apr 2020 4540

Petre Buduru și ginerele său, Dennis Șerban, fondatori ai unei firme la Constanța

01 Nov 2019 2503

Soţia fostului vameş şi director în CN APM Constanţa Eugen Bogatu, Codruţa Dana Bogatu, cooptată în JEPP SRL de un fost fotbalist

01 Aug 2017 2882

Misterul a fost elucidat! SRL-ul care a făcut donaţii către PSD Constanţa a fost înfiinţat de Cristi Borcea şi Dennis Şerban. Cine sunt actualii asociaţi?

03 May 2017 9843

Hotărâri luate de Cristian Borcea şi Dennis Şerban în societatea în care sunt asociaţi

09 Mar 2017 1543

Celebri în fotbalul din Constanţa Astăzi e ziua de naştere a lui Denis Alibec şi a lui Dennis Şerban

05 Jan 2015 2082

Fostul fotbalist Dennis Șerban a ieșit din firma socrului său

30 Sep 2014 5011

Lucian Cîrjă vrea să aducă schimbări în fotbalul din Constanţa „Arbitrii au urmat şcoala să arbitreze, nu să facă grevă“

08 Jul 2014 1656

Vasile Mihu, votat preşedinte de onoare Lucian Cîrjă l-a învins pe Dennis Şerban la alegerile pentru şefia AJF Constanţa (galerie foto)

07 Jul 2014 3032

Vasile Mihu, preşedinte de onoare A fost ales noul şef al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

05 Jul 2014 2118

Vasile Mihu nu mai candidează Astăzi va fi ales noul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

05 Jul 2014 2519

Dennis Şerban, Constantin Bodnar şi Lucian Cârjă, candidaţii la preşedinţia AJF Constanţa

24 Jun 2014 4579

Dennis Şerban încă nu s-a hotărât dacă va candida Se aleg capii Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

13 Jun 2014 1705

A fost coleg la Farul cu Dennis Şerban, Pitu şi Stere Fostul fotbalist Ştefan Iordan s-a căsătorit (galerie foto)

06 Mar 2014 5199