Natație. Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, de cinci ori campion al României. Aproape și de record național! (GALERIE FOTO)

  • La întrecerea de la Tg. Mureș s-a înregistrat o premieră: din cauza numărului mare de participanți, competiția le-a fost rezervată doar cadeților de 13 și 14 ani.
 
Înotătorul Matei Silivestru, de la Palatul Copiilor Constanța, a făcut și la Campionatul Național de cadeți de la Tg. Mureș dovada talentului său, cucerind cinci medalii de aur, cu timpi excelenți, iar la una dintre probele câștigate a fost extrem de aproape și de record național!
 
La întrecerea de la Tg. Mureș s-a înregistrat o premieră, din cauza numărului mare de participanți competiția fiindu-le rezervată doar cadeților de 13 și 14 ani, fără cei de 12 ani. Pregătit de antrenorul emerit Octavian Tileagă, Matei Silivestru a concurat la categoria de vârstă 14 ani și a ieșit campion național, în ordine cronologică, la 400 m liber, 200 m liber, 50 m liber, 1.500 m liber și 100 m liber.
 
„Cred că e o premieră“

Iar, pe lângă performanța în sine, Octavian Tileagă a subliniat și un alt aspect, deloc de neglijat, al realizărilor deosebite ale elevului său (și) la aceste Naționale. „La această oră, Matei este campionul României la... toate cele cinci probe de craul ale competițiilor de bazin. Nu vreau să greșesc (că mă știu distrat), însă nu-mi amintesc să mai fi existat un caz asemănător în campionatele României, ca un înotător să fi ieșit campion național la toate probele de craul ale competiției. De la sprint la semifond. Cred că e o premieră. Dacă greșesc, e vina mea, dar de vină e și «tanti Rozi». Bravo, Matei! Ai răzbit în «groapa cu lei» la toate: 50 m - 100 m - 200 m - 400 m - 1.500 m liber. Jos pălăria! Sunt mândru de tine! Felicitări și mulțumiri din suflet părinților, Adriana si Florin Silivestru, care n-au precupețit niciun efort ca Matei să-și realizeze visul“, a menționat antrenorul emerit.
 
La o secundă și puțin de fericire
 
În bazinul de la Tg. Mureș, Matei Silivestru a debutat cu aurul de la 400 m, probă pe care a încheiat-o și cu timp bun, 04:11:27 (nou record personal, vechiul record fiind 04:20:43). Înotătorul de la Palatul Copiilor s-a impus în aceeași manieră apoi și la 200 m liber, cu un nou record personal, 01:57:99 (față de 02:04:75), pe care sportivul și antrenorul său speră să-l doboare la toamnă.  
 
„Ei, da! Începem cu «pretenţiile»…“
 
La a treia medalie de aur cucerită, la 50 m liber, Matei Silivestru s-a apropiat și mai mult de recordul național, de care l-au despărțit doar 40 de sutimi de secundă! Timpul înregistrat, 24.93, reprezintă însă nou record personal, vechea performanță fiind de 25.72.

 
„Aici, la Târgu Mureș, s-a făcut «cald» de tot. Suntem în reuniunea a 3-a și ne-am «obrăznicit» luând al… 3-lea titlu de Campion al României. Făptaşul, Matei, a câştigat şi proba de 50 m  Liber la Cadeții de 14 ani, cucerind a treia medalie de Aur. Necazul lui este că putea fi chiar nou record național, dacă nu greșea atingând culoarul cu șoldurile undeva pe la jumătatea cursei. I-au lipsit 40 sutimi de secundă pentru a-și realiza visul de recordman. Ei, da! Începem cu «pretenţiile»… Eu mă bucur că gândurile lui se îndreaptă către recordurile naționale. Bine, Mateuţ!“, a punctat Octavian Tileagă după a treia cursă de aur.
 

Campion la prima participare
 
Nu a durat însă mult de la victoria din proba de 50 m liber, doar o oră, și Matei a obținut a patra medalie, la 1.500 m liber. De la sprint a trecut la semi-fond, iar lucrurile au mers la fel de bine, deși constănțeanul înota pentru prima data această probă! „Deci nu avea niciun record personal oficial, doar timpi intermediari luați în probele de supradistanță din antrenamente. Prin urmare, cu timpul de 16:52:76 și-a stabilit primul lui record pe distanța de 1.500 m liber, plus primul titlu de campion național pe această distanță“, a punctat Octavian Tileagă.   
 
O cursă de urmărire foarte spectaculoasă
 
Matei și-a disputat medalia de aur la 1.500 m cu același adversar de la celelalte curse, un bucureștean, pe care l-a învins din nou după o evoluție tactică. „Se pare că am nimerit în plină «arşiţă» aici la Tg. Mures. «Delfinaşul» a luat-o razna. După circa o oră de la cucerirea celei de-a 3-a medalii de Aur, cea din proba sprinterilor (50 m liber), a urmat proba semi-fondiștilor, 1.500 m liber. Adversar ne-a fost unul și același din toate probele de craul. Un sportiv din București, extrem de ambițios și talentat. Cunoscând acest lucru, Matei a optat pentru o cursă tactică, în care mai bine de 1 km, a stat «la cutie», în plasa adversarului, pândindu-i momentul critic de oboseală. Pe ultimii 200 - 300 m, a accelerat progresiv fiecare lungime de bazin, depăşindu-și adversarul direct la sprintul final. A fost o cursă de urmărire foarte spectaculoasă și îmbucurătoare, fiindcă dintr-o asemenea luptă vor avea de câștigat ambii sportivi. Bravo, băieţi! Matei… jos pălăria! Impecabil la toate capitolele: timp, inteligenţă tactică, răbdare, perseverenţă! Prin urmare, acesta a fost al… 4-lea titlu de Campion național a lui Matei la această ediție“, a detaliat antrenorul înotătorului.
 
„Am terminat competiția «en fanfare»!“
 
Evoluția de ținută a lui Matei Silivestru de la Tg. Mureș a fost completată cu aurul de la 100 m liber, al cincilea titlu din tot atâtea probe la care a luat parte! „Uffff... S-au încheiat Campionatele Naționale ale Cadeților de 13-14 ani! Din fericire, Doamne-Doamne a fost permanent alături de noi. Am terminat competiția «en fanfare»! În ultima zi a campionatelor, Matei a cucerit a 5-a medalie, medalia de Aur cu titlul de Campion național și la proba de 100 m liber băieți 14 ani“, și-a încheiat Octavian Tileagă jurnalul de competiție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)
 
Citește și:
 
Înotătorii de la Palatul Copiilor Constanța, 15 medalii la Naționalele școlare. De cinci ori aur pentru Matei Silivestru (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, cinci medalii (trei de aur) la Campionatul Național, plus a treia performanță a competiției! (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 941

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 576

Palatul Copiilor Constanța „Evadare“ în lumea subacvatică, facilitată de scafandri. „Am trăit cu toții o experiență inedită“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Apr 2024 775

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 758

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 641

Palatul Copiilor Constanța Înotătorii, patru medalii și recorduri personale în Grecia, la „Ivanofeia“, întrecere internațională (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1443

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe 2024”

23 Mar 2024 1268

Constanța. Palatul Copiilor natație Matei Diaconescu, mezinul echipei, a împlinit zece ani. Cadoul și l-a făcut la concursul de la Târgoviște! (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 Mar 2024 1585

Primăria Constanța „Cetățenii din municipiu, invitați să se implice în activitățile de regenerare urbană a Palatului Copiilor”

15 Feb 2024 695

Județul Constanța, pe locul I la numărul de laboratoare inteligente

19 Jan 2024 1015

Natație Constanța Matei Silivestru, medalii de aur și de argint și record național (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 1051

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru a corectat un record național, în Slovenia, la Concursul Țărilor Central Europene (GALERIE FOTO)

28 Nov 2023 1600

Ziua Dobrogei, marcată de elevii din județul Constanța! Spectacol impresionant pe scena Palatului Copiilor Constanța

14 Nov 2023 1299

LIVE TEXT Manifestare de Ziua Dobrogei la Biblioteca Județeană Constanța intitulată "Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală" (FOTO +VIDEO)

14 Nov 2023 1202

Ziua Dobrogei, celebrată și de Inspectoratul Școlar Județean Constanța

13 Nov 2023 968