Cazul Bamburic asemanari izbitoare intre asasinul Gorbunov si suspectul Purichia

Numele lui Serghei Gorbunov, principalul suspect al dublului asasinat de la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov, se leagă într-un mod mai degrabă suspect de tentativa de omor comisă asupra afaceristului Liviu Bamburic, în ianuarie 2008. S-ar părea că veriga între cele două cazuri este Nicolae Purichia, unul dintre suspecţii din al doilea dosar.

Încă de la început, s-a făcut o legătură între cazul „Bamburic" şi Serghei Gorbunov, felul în care a fost comisă tentativa de asasinat din ianuarie 2008 semănând prea mult cu tiparul stabilit anterior de Gorbunov. Şi totuşi, pe măsură ce timpul a trecut iar date noi au apărut atât în cazul „Bamburic", cât şi legate de viaţa lui Gorbunov în afara gratiilor, similitudinile par să fie mai multe decât s-a bănuit la început. Bănuit sau nu, Nicolae Purichia, unul dintre principalii suspecţi ai tentativei de asasinat comise asupra lui Liviu Bamburic, a fost şi el, asemenea cetăţeanului moldovean, eliberat din penitenciar cu puţin timp înainte de comiterea faptei, pe caz de boală. Iar asta, în contextul în care dispensarele, farmaciile, spitalele şi cabinetele medicale din penitenciare sunt cele mai bine aprovizionate puncte medicale, tocmai pentru a se putea trata orice boală în interior, fără a mai fi nevoie ca deţinuţii să fie eliberaţi.

Executau pedepse definitive

Inutil de adăugat că, atât Gorbunov, cât şi Purichia se aflau în executarea unor pedepse de ani grei de închisoare, stabilite prin sentinţe definitive. Gorbunov fusese condamnat, în 2004, la 15 ani de detenţie pentru comiterea a trei tentative de omor calificat, iar Purichia îşi ispăşea cei patru ani şi trei luni primiţi, în 2005, pentru trafic de droguri de mare risc. În tot timpul cât a stat închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, Nicolae Purichia a făcut mai multe cereri de eliberare pe caz de boală şi de întrerupere a executării pedepsei, din aceleaşi raţiuni. Tribunalul a admis solicitările sale, iar recursurile procurorilor au fost respinse de instanţa superioară, ca nefondate. Ultima acţiune de acest gen a anchetatorilor, împotriva eliberării lui Nicolae Purichia, a fost respinsă de Curtea de Apel Constanţa pe 11 decembrie 2007. La aproximativ o lună de la pronunţarea deciziei de eliberare temporară a lui Nicolae Purichia, Liviu Bamburic era împuşcat în scara blocului, după tiparul folosit de Serghei Gorbunov. Adică, era vorba despre un om de afaceri, în care s-a tras cu un pistol Makarov, într-o scară de bloc. De altfel, este aproape izbitoare asemănarea între traseele parcurse de Purichia şi Gorbunov, după ce judecătorii au dispus eliberarea acestora pe caz de boală. În acest sens, nu a trecut mult de la lăsarea lor în libertate, că cei doi au ajuns din nou în atenţia oamenilor legii, pentru infracţiuni comise contra integrităţii persoanelor.

Căutaţi iar de poliţişti

Pentru Nicolae Purichia, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au cerut, în decembrie 2008, arestarea preventivă. Surprinzător sau nu, anchetatorii îl acuzau de instigare la tentativă de omor calificat, comis în public, adică exact infracţiunea pentru care Gorbunov fusese condamnat la 15 ani de detenţie. Cu alte cuvinte, se cerea arestarea lui Purichia pentru contribuţia adusă în cazul „Bamburic". Tribunalul Constanţa, însă, a avut din nou în vedere starea precară a sănătăţii sale, astfel că propunerea procurorilor a fost respinsă în ceea ce-l priveşte. Curtea de Apel Constanţa a confirmat decizia Tribunalului, iar Purichia a rămas în libertate, sub supravegherea Poliţiei Năvodari, având interdicţie de a se mai apropia de Liviu Bamburic sau de a încerca să ia legătura cu ceilalţi suspecţi din caz. La rândul său, Serghei Gorbunov, după executarea a aproximativ patru ani din cei 15 la care fusese condamnat, a plecat din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pe 16 mai 2008, cu condiţia să se reîntoarcă în luna august a aceluiaşi an. Dus a fost, însă. Gorbunov a fost dat în urmărire generală. Oamenii legii au reuşit să-i dea de urmă abia acum, după ce un dublu asasinat cu sânge rece a fost comis la Braşov, în care Gorbunov este principalul suspect. În prezent, Nicolae Purichia este cercetat în stare de libertate pentru instigare la tentativă de omor calificat. Rămâne de văzut unde se opresc similitudinile între cazurile celor doi cetăţeni certaţi cu legea.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CFR SA printr-o firmă din Constanța, răspuns negativ privind intrarea în legalitate a unei construcții

08 Jan 2023 2314

Vești bune din Italia 10 dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului au fost găsiţi în viaţă

28 Aug 2016 2940

Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

21 Jul 2016 3160

Poliţiştii constănţeni au desfăşurat activităţi de informare a turiştilor din Vama Veche

07 Jul 2016 3430

Sticla de Aqua Carpatica dispare

23 Jun 2016 4373

Voceaconstantei.ro Hirudoterapia, terapia cu ajutorul lipitorilor

24 Apr 2016 4929

UPDATE 5- Robert Popa, copilul dat dispărut de aseară, a recunoscut că și-a petrecut noaptea la un coleg

26 Nov 2015 4520

Propunere legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român

31 Aug 2015 2249

Andreea Marta, condamnată în dosarul prostituatelor de lux

21 Jul 2015 5284

Romania Comunista sau ultima din CEE

10 Jun 2015 2241

Astrocafe.ro Horoscopul săptămânal - 27.10.2014 – 02.11.2014

27 Oct 2014 3971

Avionul Air Algerie, disparut de pe radare, s-a prabusit. La brodul navei se afla si un roman

24 Jul 2014 3660

Inspectoratul de Poliţie Al Judeţului Constanţa - buletin de presă

26 Jun 2014 3029

Buletin de presa IPJ

05 May 2014 2934