Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Dovezile existenței oamenilor fosili în Dobrogea“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Revista Societății Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei” redă articole variate pentru publicul său. Astăzi am ales să prezentăm un articol care expune o istorie foarte interesantă din Dobrogea. Articolul-mărturie îi aparține lui Nicolae N. Moroșan și este intitulat „Dovezile existenței oamenilor fosili în Dobrogea”. Textul poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală, începând cu paginile 123/112 din numărul din anul XVIII, 1937, al „Analelor Dobrogei”.
 

 
Nicolae Moroșan ne vorbește despre faptul că, atunci când a vizitat Dobrogea, a descoperit peste o stațiune paleolitică, care, considera el, ar fi prima pentru Dobrogea, între Topalu și malul Dunării.
 
„Anumite criterii mă făcuseră să consider că teritoriul dobrogean, mai ales țărmul Mării Negre și malul dunărean, au jucat un rol foarte însemnat în viața omului diluvial. Meditațiunile mele asupra Dobrogei paleolitice au căpătat în prezent un nou punct de sprijin în descoperirea reprezentată prin silexul paleolitic, găsit la Capul Midia. Deși o piesă izolată, totuși silexul acesta este important și sugestiv în ce privește existența omului fosil pe litoralul maritim dobrogean”.
 
Nicolae N. Moroșan s-a născut la 1 iulie 1902 în Cuconeștii Vechi, pe malul Prutului. Savantul a absolvit Liceul „B.P. Hasdeu” din Chișinău, apoi a studiat la Facultatea de Științe Naturale a Universității din Iași. După terminarea studiilor, acesta va îmbrățișa cariera de geolog și arheolog și va publica peste 40 de lucrări științifice, descoperind zeci de așezări paleolitice pe terasele fluviale ale Nistrului și Prutului.
 
Devenit membru al Colegiului Arheologic și al Institutului Internațional de Arheologie, Nicolae Moroșan își susține doctoratul în Franța cu o teză despre „Pleistocenul și Paleoliticul României de Nord-Est”. Nicolae N. Moroșan a colaborat și cu revista „Viața Basarabiei”. Arheologul a mai fost și profesor la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, director al Muzeului de Etnografie.
 
Opera lui este impresionantă, iar dintre studiile sale enumerăm: „O stațiune paleolitică în Dobrogea”, „Noi contribuții preistorice asupra Basarabiei de Nord”, „Evoluția cercetărilor preistorice-paleolitice din România și rezultatele obținute”, „Asupra existenței Mamuților, Rinocerilor și Cerbilor în Moldova”.
 
Întorcându-ne la articolul arheologului intitulat „Dovezile existenței oamenilor fosili în Dobrogea” din revista Societății Culturale Dobrogene, aflăm că în zona pontică au existat cu adevărat acei „oameni fosili”, iar autorul nostru a vrut să demonstreze această ipoteză.
 
„O indicațiune a existenței oamenilor fosili, și anume a lui Homo Sapiens Fossilis în Dobrogea, este un fapt definitiv. Mai puține confirmațiuni avem pentru Homo Neanderthalensis syn. Homo Primigenius, caracteristic pentru paleoliticul mijlociu. Sunt însă șanse multe că se vor descoperi, căci sunt convins că Anatolia și Peninsula Balcanică au jucat un rol mare în migrațiunile oamenilor fosili”.
 
Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din anul XVIII, 1937 al revistei „Analele Dobrogei”.
 
DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale

Citește și:
 
#citeșteDobrogea „Pentru a cunoaște trecutul roman al acestei provincii, Ovidius e cea mai veche și cea mai prețioasă mărturie“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 Jun 2019 3041

#citeşteDobrogea Cauzele scăderii nivelului moral şi cultural al elevilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 May 2019 1325

#citeşteDobrogea „Capsomanii“ erau dobrogeni şi vorbeau un fel de greacă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 May 2019 3133

#citeşteDobrogea Frumoasele legende ale Dobrogei. Cum a dispărut un sat. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 May 2019 2584

#citeşteDobrogea Aventura primarului Horia Grigorescu, pentru ascensiunea edilitară a Constanţei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

21 May 2019 2061

#citeşteDobrogea România ar fi fost „ciungă“ fără polul său maritim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 May 2019 1988

#citeșteDobrogea Povestea viceconsulatului austriac de la Hârșova. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 May 2019 1092

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 1173

Mihail Straje, autorul dicţionarului de pseudonime

25 Jan 2019 695

#citeşteDobrogea „Sulumbria“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Jan 2019 966

#citeşteDobrogea „Curiosităţi Dobrogene“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Jan 2019 1073

#citeşteDobrogea „Falezele Mării Negre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Jan 2019 739

Vasile Bogrea, cel care a cercetat toponimia Dobrogei

22 Jan 2019 834

#citeşteDobrogea „Trofeul dela Adamclisi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

22 Jan 2019 724

#citeşteDobrogea Despre cămilele din Dobrogea, foci şi rechini din Marea Neagră. Titluri noi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

21 Jan 2019 1434