#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

Motto: „Cunoaşterea este puntea care ne conectează cu toţi cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizaţie la civilizaţie şi de la viaţă la viaţă, contribuim cu poveştile individuale care devin istoria noastră colectivă.
Indiferent cât de bine păstrăm informaţiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informaţii» până la momentul în care le dăm un înţeles. Modul în care aplicăm ceea ce ştim despre trecutul nostru devine înţelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)

 

Pentru profesorul Garabet Kumbetlian, Universitatea Maritimă din Constanţa a reprezentat un nou început, la vârsta de 54 de ani, odată cu plecarea, în 1990, din Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. A fost primul director al Centrului de cercetări în inginerie mecanică navală, înfiinţat în anul 2002, pe care ulterior l-a condus prof. univ. dr. ing. Dumitru Dinu (vezi CV în secţiunea Documente), care a fost rector în perioada 1993-2004, interval în care a colaborat îndeaproape cu cel pe care ZIUA de Constanţa îl omagiază reeditându-i cartea „Amintiri şi povestiri”.
 
„De fapt, profesorul Garabet Kumbetlian a fost participant la toate fazele evoluţiei Universităţii Maritime din Constanţa, pe care eu le-aş clasifica în felul următor: faza de existenţă, de identitate şi de relevanţă.
Referindu-ne la existenţa Universităţii Maritime din Constanţa, el a participat ca profesor la înfiinţarea acestei universităţi. Mergând mai departe, noi am avut o serie întreagă de probleme privind existenţa acestei instituţii, deoarece se dorea ca să revenim la vechea formă, adică în structura Academiei Navale. Și dânsul, alături de conducerea Universităţii şi de alţi profesori, a militat, ca să zic aşa, reuşind până la urmă să rămânem instituţie de sine stătătoare şi să ne dezvoltăm în continuare.
 
La ora actuală, Universitatea Maritimă pregăteşte ofiţeri şi ingineri pentru domeniul civil, cum de altfel se întâmplă în majoritatea statelor lumii.
 
Cea de-a doua fază, aceea de identitate, prin care se înţelege specificul ei, destul de greu acceptat de către universităţile clasice, întrucât noi pregătim şi ofiţeri şi ingineri.Ca atare, trebuia să răspundem atât cerinţelor Ministerului Educaţiei, cât şi celor ale Organizaţiei Maritime Mondiale, pentru a avea brevete internaţionale. Și atunci era destul de greu să faci un program de studiu care să răspundă tuturor acestor cerinţe.
 
În 2000 am devenit Universitatea Maritimă din Constanţa. În 2001 am devenit instituţie organizatoare de studii de doctorat, având patru conducători de doctorate: prof. Garabet Kumbetlian, prof. Nicolae Buzbuchi, eu şi prof. Titi Turcoi.
 

Deci profesorul Kumbetlian a fost între profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în universitate. La început, în 1990, erau numai doi profesori universitari: Kumbetlian şi doamna prof. Jurianu.
 
Cea de-a treia fază, de relevanţă, după ce am înfiinţat studii de doctorat, centre de cercetări, dotări materiale, colaborări cu instituţii de prestigiu. De la înfiinţarea şi participarea ca membrii fondatori la Asociaţia internaţională a Universităţilor de Marină am ajuns, în final, ca rectorul să prezideze această asociaţie.

 
Și în această a treia fază, profesorul Kumbetlian şi-a adus contribuţia prin lucrările sale, prin activitatea de conducere, pentru că a fost şi directorul Centrului de cercetări pentru inginerie mecanică navală şi şeful catedrei de tehnică generală şi, după aceea, de inginerie mecanică.
 
Am colaborat foarte bine cu dânsul în această perioadă de 11 ani, colaborare continuată şi cu noul rector. Apoi a ieşit la pensie. Era un om deosebit, o reală plăcere să vorbeşti cu dânsul, din câte ştiu a avut preocupări în domeniul istoriei ştiinţei, cânta la vioară, cunoştea foarte bine limba germană, ceea ce este foarte rar, când noi toţi vorbim engleza şi franceza. Am participat alături de dânsul în comisii de doctorat şi am primit sprijin în calitate de rector, dar şi de cadru didactic. Mai ales că în 1990 eram relativ tânăr, venit din cercetarea ştiinţifică, de la Institutul Grigore Antipa”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Numărul creditorilor a ajuns la 34 Se cere insolvența GSP Offshore SRL! Tribunalul Constanța amână cauza pentru o eventuală solutionare pe cale amiabilă

04 Feb 2024 9109

ZIUA LIVE Ion Dumitru, viceprimarul cu atribuții de primar. „Localitatea Adamclisi este reprezentativă atât pe harta județului, cât și pe cea a țării“ ((VIDEO)

05 May 2023 2385

ZIUA LIVE Despre o posibilă reorganizare administrativă a țării și proiectele derulate în comuna Adamclisi

04 May 2023 1799

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 iunie 2022

04 Jul 2022 1461

Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse

29 Mar 2022 7255

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 februarie 2022

11 Feb 2022 1788

Prejudiciul este enorm! Peste 40 de ani de închisoare într-un dosar al DNA Constanța. Cine sunt inculpații

07 Jan 2022 3667

DNA Constanța - lista inculpaților, acuzațiile și prejudiciul Afaceriști acuzați de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în așteptarea primei sentințe

13 Dec 2021 2299

Schimbări în conducerea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii

22 Sep 2021 2062

Şase persoane trimise în judecată de procurorii DNA Constanţa. Care este presupusul prejudiciu și când va avea loc prima pronunțare

18 Sep 2021 3038

Proces cu 120 de polițiști locali din Constanța! Care le sunt nemulțumirile și ce speră să obțină

19 Jul 2021 6477

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 decembrie 2020

08 Dec 2020 2514

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 august 2020

25 Aug 2020 3938

Societatea Navrom-Delta SA Tulcea are un nou consiliu de administrație

22 Aug 2020 2578

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 iulie 2020

15 Jul 2020 2614