Ziua Dobrogei

#DobrogeaDigitală In memoriam Aurel Manolache, fondator de instituții și important om de cultură constănțean


Pe data de 5 octombrie, regretatul compozitor Aurel Manolache ar fi împlinit 88 de ani!
Născut în 1931, la Galați, Aurel Manolache face parte din stirpea artiștilor strămutați din orașul de baștină și legați definitiv de orașul unde au trăit și creat, lăsând urme de neșters pentru posteritate.

La fel ca și fratele său, actorul Gelu Manolache, Aurel Manolache s-a stabilit la Constanța în 1955 şi a marcat orașul tomitan, fiind fondator, director și dirijor în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute teatre de revistă din țară - „Fantasio“.

Dedicându-și întreaga energie creatoare în sprijinul muzicii ușoare românești, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1968), director al Teatrului de Revistă Galaţi, prim-dirijor al Teatrului Marinei Militare, dar și director al Festivalului Mamaia Copiilor, fiind supranumit și „Tataia copiilor”, căci, începând cu anul 2001 și până la sfârșitul vieții, s-a ocupat constant de această manifestare, încurajând tinerele talente, alături de Dumitru Lupu, directorul artistic al festivalului.

La fel de entuziast și generos a fost și atunci când a luat inițiativa, în 1978, de a crea - pentru tinerii balerini constănțeni - un Ansamblu de Dans Clasic şi Contemporan la „Fantasio“, materializând astfel visul maestrului Oleg Danovski.
Prestigios compozitor şi creator de şlagăre, a colaborat cu nume sonore ale muzicii ușoare românești, precum Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Cătălin Crişan, Loredana Groza sau Corina Chiriac. Chiar şi Julio Iglesias, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional „Cerbul de aur“ de la Braşov, în anul 1969, a ales să cânte o piesă compusă de Aurel Manolache, numită „Ale tale“.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor.

În monografia „Fantasio 40“, care se află în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, Jean Badea i-a dedicat artistului câteva pagini de evocare, din care cităm:

„Aurel Manolache a auzit «cântecul de sirenă», precum Ulise odinioară, şi vreme de 35 de ani a rămas sub vraja dulce-amară a făpturii căreia i-a cioplit chipul din «carnea»  gândurilor sale şi i-a dat numele de Fantasio. Că a iubit acest teatru mai presus de sine nu este astăzi o noutate. I-a sacrificat totul: şi liniştea nopţilor, şi tihna unui cămin, şi sănătatea. Chiar compoziţia muzicală a trecut pe planul al doilea, măcar că notele desenate de el pe portativ trădau un compozitor care - de n-ar fi fost Fantasio - şi-ar fi depăşit palmaresul actual (oricum de invidiat)”.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


Jean Badea completează portretul lui Aurel Manolache într-o altă carte care se află, de asemenea, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Dulcea povară - schițe de portret din lumea teatrelor constănțene“:

„Teatrul „Fantasio" i-a fost copilul înfiat la trei ani (1959), botezat la 13 ani (1969), crescut şi educat într-o familie onorabilă, în care a invitat cele mai importante personalităţi ale genului revuistic (Nicuşor Constantinescu, Henri Mălineanu, Saşa Georgescu, Oleg Danovski, Cornel Patrichi, Dan Spătaru ş.a.), chiar cu riscul de a-i „pierde pe drum" pe mai vechii colaboratori sau angajaţi (Ion Maximilian, Botzi Szabo, Ion Drugan, Dan Sachelarie ... ). ,,Fantasio“ i-a fost şi copil, şi iubită, şi amantă. Soţiile sale au fost probabil cumplit de geloase pe acest teatru. Au avut motive, pentru că adevărata casă a lui Aurel Manolache a fost în bulevardul Republicii / Ferdinand nr. 11. Nici faţă de propriul copil n-a avut grija pe care i-a arătat-o acestei instituţii muzicale“.
Recunoscându-i meritele deosebite de ctitor și important om de cultură, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a acordat post-mortem, la evenimentul din 12 iunie 2018, dedicat comunităţii teatrale constănţene, medalia Jean Ionescu și placheta CJC #RespectTeatru.

Aurel Manolache s-a stins din viață la 9 martie 2010, inima sa mare cedând chiar în timpul unei preselecții pentru Festivalul Mamaia Copiilor.

Citește și:

#citeşteDobrogea Amintiri dragi despre Aurel Manolache, la nouă ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Amintiri dragi despre Aurel Manolache, la nouă ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Mar 2019 957

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul şi compozitorul Aurel Manolache (galerie foto)

28 Jul 2018 1172

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru muzicologul Dumitru Lupu (galerie foto)

21 Jul 2018 1505

#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean „FANTASIO 40. Monografie“, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 May 2018 1130

#citeșteDobrogea Au trecut opt ani de când Aurel Manolache dirijează și compune într-o lume mai bună

09 Mar 2018 1649

Dobrogea 139 de ani Laudatio Mitică Dumitru Lupu

24 Nov 2017 334

Manuscris Aurel Manolache Amintiri despre Fantazio

19 Nov 2017 35

Câteva aduceri aminte Martie şi marii dispăruţi ai culturii constănţene - Diana Cheregi, Aurel Manolache, Boris Cobasnian (galerie foto)

14 Mar 2017 3034

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXXlll) (galerie foto)

27 Feb 2017 8237

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XVl) (galerie foto)

17 Nov 2016 3914

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii actori ai Constanței (Vl) – galerie foto

13 Oct 2016 8448

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (lV) - galerie foto

06 Oct 2016 3994

Trecătorule, opreşte-te o clipă din drumul tău... Personalităţi înmormântate pe Aleea Principală din Cimitirul Central din Constanţa (galerie foto)

26 Aug 2014 8773

Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartea lui Oleg Danovski, cel care a adus baletul la malul mării

21 Oct 2012 1268

Adevărul de seară Trofeul pentru Interpretare al Festivalului Mamaia Copiilor a ajuns la Buzău

11 Jul 2011 1134