#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Dan Spătaru, artistul inimii Dobrogei (galerie foto)

Dan Spătaru s-a născut în data de 2 octombrie 1939, în Aliman, o comună din judeţul Constanţa, într-o familie de învăţători. Părinţii lui, Aurel şi Gherghina Spătaru, împreună cu viitorul artist şi-au petrecut câţiva ani buni în localităţile Aliman şi Ion Corvin, pe perioada copilăriei şi adolescenţei lui Dan Spătaru.
 

 
 
 
Dan Spătaru  vizita oraşul care a ajuns să îi fie casă eternă, Medgidia, încă din copilărie. Acesta avea două pasiuni care nu coincideau atunci cu drumul ce avea să îi fie destinat, respectiv caii şi fotbalul.
Fiind foarte ataşat de bunici, mai ales după ce îşi pierde mama la o vârstă fragedă, se mută în Medgidia şi devine elev al Liceului „Nicolae Bălcescu”, fiind un simbol al promoţiei 1956. Însă, chiar şi după ce îşi schimbă domiciliul, Dan Spătaru rămâne foarte pasionat de fotbal, ba chiar susţine examenul de admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. A făcut parte din două echipe de fotbal, şi anume „Progresul” şi „Ştiinţa Bucureşti”, în ambele ocupând funcţia de mijlocaş. Dan Spătaru e nevoit să renunţe la pasiunea lui pentru fotbal din pricina unei accidentări.
 
Abia în anul 1962 pasiunea sa pentru muzică începe să crească, astfel că începe să cânte la „Casa Studenţilor”. Îi plăcea foarte mult muzica italiană. Un om extrem de important în viaţa artistului a fost Camelia Dăscălescu, cea care l-a şi descoperit şi l-a iniţiat în tainele muzicii. Temistocle Popa a fost şi el un reper pentru Dan Spătaru, acesta fiind şi cel ce i-a încredinţat câteva melodii care mai apoi au devenit şlagăre.
 
Debutul oficial al lui Dan Spătaru a avut loc pe scena Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia, unde a fost foarte apreciat de critici şi de public. În ceea ce priveşte viaţa sa familială, Dan Spătaru şi soţia sa, balerina Sida, de la Teatrul „Fantasio”, s-au cunoscut în anul 1972. S-au căsătorit după doi ani şi au avut un copil, o fată, pe nume Dana.
 
Un lucru inedit despre artist este faptul că în anul 1967 intră în Cartea Recordurilor pentru faptul că a fost aplaudat timp de 16 minute şi 19 secunde, în Cuba.
 
Dintre discurile sale amintim: „Pe drumul meu” (2005), „Raza mea de soare” (2005). Melodiile pe care publicul le iubeşte cel mai mult au fost şi sunt în continuare celebrele „Drumurile noastre”, „Vin' la noi la Medgidia”, „Nici o lacrimă”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „În rândul patru”, „Trece fanfara militară”, „Mi-e dor de acasă”, „Mi-a spus inima aseară”.

 
Dan Spătaru a fost o personalitate importantă a lumii muzicale româneşti, cântecele sale dăinuind ani şi ani. Timbrul său vocal inconfundabil va rămâne în inima tuturor românilor.
 

Oraşul care l-a adoptat, Medgidia, l-a susţinut întotdeauna, l-a ascultat cu drag şi i-a iubit melodiile. Artistul a primit din partea oraşului său iubit titlul de cetăţean de onoare al municipiului în 2001. Se stinge, poate mult prea devreme, din pricina unei boli care l-a măcinat doi ani, la 8 septembrie 2004.
 
După ce Dan Spătaru a dispărut fizic dintre noi, oraşul Medgidia a dorit să cinstească memoria artistului, organizând Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru”.
 
Datele au fost culese din lucrarea „Personalităţi marcante ale Medgidiei”, scrisă de Adrian Ilie.
 
Citește și:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Dan Spătaru (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biroul pentru ImigrăriRepere din activitatea poliţiştilor de imigrări din Vaslui, în anul 2023

09 Feb 2024 352

Ministrul apărării naționale a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

12 Jan 2024 576

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec

12 Jan 2024 398

MapN Perspective de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, discutate în cadrul întrevederii ministrului Tilvăr cu președintele Senatului Republicii Cehe

21 Nov 2023 714

Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevi!

01 Sep 2023 15754

ZIUA LIVE. Felicia Ovanesian vorbește despre cei doi ani petrecuți la conducerea municipiului Constanța!

26 Apr 2023 3760

Serviciul de Ambulanță, pe un butoi de pulbere Senatorul USR Remus Negoi cheamă Corpul de Control al Ministerului Sănătății la SAJ Constanța

26 Apr 2023 1840

Horoscop Săptămână importantă la locul de muncă, dar și în domeniul sănătății pentru una dintre zodii

17 Apr 2023 1119

Horoscop Află cum vei sta cu dragostea, banii, cariera și sănătatea în noua săptămână

20 Mar 2023 1121

Eveniment la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești"! Cine este militarul care și-a luat la revedere de la colectivul Brigăzii (GALERIE FOTO)

04 Feb 2023 1920

Spectacol dedicat Sărbătorii Etniei Tătare din România, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

16 Dec 2022 954

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

14 Dec 2022 1811

Sărbătoarea Etniei Tătare din România. Simpozion organizat astăzi la sediul UDTTMR Constanța

13 Dec 2022 1281

#Dobrogea144 Costel Armășescu, primarul comunei Pantelimon, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 1631

Intervenție de salvare în Delta Dunării! Doi turiști s-au rătăcit pe Lacul Puiuleț (GALERIE FOTO)

18 Oct 2022 1080