Ministrul apărării naționale a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

Sursa galeriei foto: Facebook/Angel TîlvărÎntrevederea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 12 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Potrivit MApN, cei doi oficiali au discutat despre principalele repere ale cooperării bilaterale pentru anul 2024, pe palierul politico-militar, cu accent pe impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii.

Ministrul apărării naționale a reiterat poziția României în ceea ce privește condamnarea fermă a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, amintind recentele atacuri aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii civile critice ucrainene. În acest context, au fost subliniate eforturile pe care țara noastră le depune pentru menținerea stabilității în zonă.

Pe parcursul întâlnirii, ministrul Tîlvăr a salutat demersurile inițiate, la nivelul autorităților de la Washington, în vederea elaborării Strategiei SUA de securitate și dezvoltare a Mării Negre, acestea reprezentând un moment istoric cu o importanță strategică deosebită.

„Contribuția noastră la elaborarea Strategiei SUA la Marea Neagră va reprezenta o prioritate în perioada următoare. România a susținut constant, consecvent și proactiv întărirea angajamentului american la Marea Neagră, ca parte a unui efort coordonat euro-atlantic și al partenerilor care împărtășesc poziții comune pentru asigurarea securității, rezilienței și prosperității regiunii”, a spus ministrul apărării naționale.

În același context, a fost amintită semnarea la Istanbul, la 11 ianuarie, a Memorandumului de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră - o inițiativă importantă pentru statele aliate și pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic.

În cadrul întâlnirii a fost abordată și situația de securitate din Marea Roșie, atât partea română, cât și partea americană evidențiind faptul că atacurile grupării Houthi reprezintă o amenințare semnificativă, care pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante rute de transport maritim.

În cadrul întrevederii, ministrul Tîlvăr a subliniat faptul că, în anul 2024, România marchează un moment deosebit – celebrarea a 20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO şi împlinirea a 75 de ani de la semnarea Tratatului Alianței Nord Atlantice, evenimente care vor fi evidențiate și la Summit-ul de la Washigton, care va avea loc în această vară.

De asemenea, în luna ianuarie a acestui an se împlinesc 30 de ani de când România este parte a Parteneriatul pentru Pace, o inițiativă importantă care a trasat drumul euro-atlantic al țării noastre.

Citește și: 

Angel Tîlvăr„România depune, alături de aliați, toate eforturile pentru o navigație sigură în Marea Neagră.”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 311

Ministrul Apărării Naționale, Tilvăr va fi prezent la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

11 Apr 2024 431

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 416

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 443

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 695

Ministrul Apărării Naționale, întrevedere cu un fost secretar de stat SUA „Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu” vizează consolidarea infrastructurii aeriene“

16 Feb 2024 760

Angel Tîlvăr Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

25 Jan 2024 729

Premierul Marcel Ciolacu, la sediul MAPN Condiţiile de muncă și de viață ale militarilor și nevoile de înzestrare ale Armatei, printre subiectele discutate

24 Jan 2024 690

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvăr la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina „România va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina”

23 Jan 2024 686

MApN Videoconferința ministrului apărării naţionale cu omologul ucrainean. Dezbatere strategică online

16 Jan 2024 596

Angel Tîlvăr „România depune, alături de aliați, toate eforturile pentru o navigație sigură în Marea Neagră.”

11 Jan 2024 588

Ministrul Apărării „România a devenit al 15-lea membru al celui mai puternic grup naval de lovire al Alianței (STRIKFORNATO)“

11 Jan 2024 631

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Japoniei la București

09 Jan 2024 644

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Componenta de apărare cibernetică a cooperării militare dintre România si Luxemburg trebuie aprofundată!”

08 Jan 2024 807

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România?

07 Jan 2024 1634