DNA Viorel Popescu, fost director general al RATB, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului Popescu Viorel, la data faptelor director general al Regiei Autonome de Transport București (R.A.T.B.), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
 
- abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave
- conflict de interese
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 10 noiembrie 2011-9 octombrie 2012, inculpatul POPESCU VIOREL, în calitate de director general R.A.T.B, nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de 3.657.576,49 lei (aproximativ 820.000 euro ) în dauna RATB, sumă ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru  firma privată S.C. URBCONNET S.R.L.

Concret, la data de 13.03.2012, între R.A.T.B. și S.C. URBCONNET S.R.L, care nu avea drept de asistență juridică și reprezentare în instanță, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice. Din conținutul contractului rezultă că R.A.T.B., prin inculpatul POPESCU VIOREL, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la Casa de asigurări de Sănătate a municipiului București (C.A.S.M.B), în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu C.A.S.M.B.
Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că S.C. URBCONNET S.R.L. avea obligația de asistare la controlul efectuat de C.A.S.M.B. față de R.A.T.B., în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control.
De altfel, conducerea R.A.T.B. cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de C.A.S.M.B., defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private prin contractul indicat.
Prin urmare, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general al RATB, pe lângă faptul că nu a întreprins măsuri  legale şi efective de recuperare a creanţelor datorate regiei de către C.A.S.M.B., prin structurile cu atribuţii în acest sens, existente în cadrul regiei, a decis să  încheie un contract cu S.C. URBCONNET S.R.L. Bucureşti, sub aparenţa  că firma privată va efectua demersuri la  C.A.S.M.B.  pentru recuperarea sumelor de bani datorate către R.A.T.B. În plus, nu a luat  în considerare obiecţiunile formulate de Serviciul juridic şi contencios  din cadrul R.A.T.B., la semnarea contractului cu S.C. URBCONNET S.R.L. Bucureşti, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale R.A.T.B., a facturilor emise de firma privată, deși acestea nu se fundamentează pe nici un document care să ateste demersurile efective derulate de prestator şi natura acestora.
 
Demersurile lui Popescu Viorel, descrise anterior,  au dus la obţinerea de foloase patrimoniale pentru S.C. URBCONNET S.R.L., firmă cu care firma inculpatului,  S.C. EUROLAND S.R.L., s-a aflat în raporturi comerciale, fiind realizate condiţiile infracţiunii de conflict de interese.
În cauză Regia Autonomă de Transport Bucureşti (R.A.T.B) a precizat că se constituie parte civilă  cu suma de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, reținută ca prejudiciu în dauna acesteia. În vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii faţă de bunurile imobile aflate în proprietatea inculpatului Popescu Viorel.

 
În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru.
 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
 
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 550

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 483

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 343

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 540

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 446

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 424

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 883

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 445

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 726

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 563

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 926

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 762

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 572

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1694

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 699